Jeg har testet og brugt tæt på 100 forskellige par vandrebukser gennem tiden. Det har givet mig både gode og dårlige oplevelser, for der er ikke et par bukser, som kan det hele. Her er, hvad jeg har lært.
Jeg har testet og brugt tæt på 100 forskellige par vandrebukser gennem tiden. Det har givet mig både gode og dårlige oplevelser, for der er ikke et par bukser, som kan det hele. Her er, hvad jeg har lært.
Det stiller forskellige krav til vandrebukser, om du skal gå gennem brombærkrat i en skovbund, eller om du primært skal gå på markerede grusstier. Jo mere krat eller klipperigt terræn, jo kraftigere en buks skal du bruge. Jeg anbefaler her bukser helt uden svagere, strækbare paneler, men med forstærkning på knæ og bag samt omkring benlukningen. Skal du derimod primært vandre på stier, kan du bruge de fleste vandrebukser. Her er det ikke terrænet, men parametre som åndbarhed, fleksibilitet og pasform, der spiller ind.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Ture med højt aktivitetsniveau kræver fleksible og åndbare materialer. Udluftning er en god mulighed ved især de kraftigere bukser, når det er varmt, eller pulsen stiger på en brat stigning. Ture med et let aktivitetsniveau – f.eks. lejrpladshygge ved shelteret – kræver slidstærke, kraftige bukser, som måske tåler at blive udsat for varme og åben ild. Her er detaljer som strækmateriale altså ikke en fordel.
En mellemkraftig buks med zip-off er den type buks, jeg synes, kan bruges til absolut de fleste typer af vejr og klima.
Det kan være svært at regne ud, hvor let eller kraftig en buks skal være, da du ofte oplever såvel aktivitet som stilstand samt varierende temperaturer fra dag til aften. Skal du være aktiv, er det vigtigt, at du ikke vælger for kraftige bukser. Så kommer du nemlig til at svede og får en tung, træls oplevelse. Derfor vælger jeg primært efter tykkelse og vind- og vandafvisende egenskaber, når jeg vælger bukser efter vejr og klima.
Vandrebukser i en polyester-/bomuldsblanding giver mere varme, når det er koldt end rent syntetiske bukser, men de bliver også noget varmere ved høj aktivitet og i varmen. Bukser med bomuld tørrer dog ikke så hurtigt som bukser uden. Syntetiske materialer har en god åndbarhed, men de er køligere at få på end bukser med bomuld, når du kravler ud af soveposen i frostvejr.
Du kan vælge både kraftige og tynde zip-off-bukser. En mellemkraftig buks med zip-off er den type buks, jeg synes, kan bruges til absolut de fleste typer af vejr og klima.
Jeg bruger lommerne meget på mine vandrebukser, og de fleste vandrebukser har både stiklommer og lårlommer. Bruger du stiklommerne meget, så har jeg på nogle bukser dårlige erfaringer med lynlåslommer, da selve lynlåsen skærer håndfladen, hver gang du skal i lommen. Jeg bruger dog primært lårlommerne på vandrebukser. De er nemmere at komme til og kommer ikke i karambolage med hoftebælte fra rygsæk og jakken. Sørg dog for, at lommerne kan rumme det, du har behov for. Jeg har oplevet bukser, hvor der ikke var plads til en smartphone, kort eller GPS, og så var de faktisk ubrugelige til mit formål. Lommer på vandrebukser kan både lukkes med velcro, trykknapper eller lynlåse. Jeg foretrækker de to sidste muligheder, da de holder godt og er nemme at betjene med én hånd.
Når det kommer til nogle af de mindre detaljer på vandrebukser, så er en ting, der både kan fungere glimrende og slet ikke fungere, lukningen af fodenden. Der er nemlig mange måder at afslutte en buksekant – med elastik, knaplukning, spænde, velcro eller slet ikke nogen særlig lukning. Til lette bukser kan elastik fungere, men ellers foretrækker jeg altid knap, velcro- eller spændelukning. Det er faste løsninger, hvor der er tænkt over, at der ikke er ekstra snor, man kan falde i.
Gaiterfunktion med krog i bukseenden fungerer enormt godt i f.eks. områder med vådt græs og sumpede områder. Den sørger for, at mudder og den slags snask ikke ryger ned i støvlen. Det er ikke en funktion, man altid lige husker at bruge, men detaljen kan altså noget.
To knapper ved bukselukningen i livet undrede mig i starten, men det er med tiden blevet en funktion, jeg vælger mine tekniske vandrebukser efter. Den ekstra knap fungerer som en forsikring, hvis uheldet skulle være ude, og den ene går. Samtidig fordeler de to knapper trykket bedre på nogle bukser. Det øger komforten.
Nogle af de første steder, jeg oplever, at mine bukser går i stykker, er i materialet eller ved syninger i skridtet. Eller at der kommer huller i benenden. Det er derfor vigtigt at sikre sig, at der er kraftigere materialer og syninger på de steder. Et andet svagt punkt er mesh/net, som typisk ses i lommer. Her holder solide materialer længere.
De forskellige materialer har deres fordele og ulemper, men ønsker du øget styrke, bør du kigge efter forstærkninger rundt på buksen samt et minimum af strækbare materialer. På nogle vandrebukser i to farver eller materialer kan det se ud, som om der er forstærkninger på knæ og bag – men det er egentligt strækbare materialer, som faktisk har mindre styrke end resten af buksen. Det kan give rigtig god mening at have strækbare materialer på knæ og bag, men hvis du går efter et par ekstrastærke bukser, du kan bruge i terræn, skov eller klipperige områder, der slider på materialerne, så lad dig ikke snyde. Kig på materialerne og deres styrke, inden du vælger.
Jo tyndere buksen er, jo mere åndbar er den typisk, men der findes også kraftigere bukser med fokus på åndbarhed. Syntetiske materialer er typisk mere åndbare end bukser i en bomuldsblanding. Dog kan kraftige bukser sagtens have fokus på udluftning på front eller siden, som fungerer godt til nedkøling af låret. Nogle bukser har endda en ekstra udluftning ved læggen, og det er virkelig effektivt at få nedkølet lægmusklerne – og ikke kun lårmusklerne, som der typisk fokuseres på. Til sidst, så skal udluftning være nemt at åbne på farten, hvilket ikke er en selvfølge på alle vandrebukser.
Jeg foretrækker primært tætsiddende bukser frem for posede bukser, da jeg oplever en bedre pasform. Dog skal bukserne ikke være for tætsiddende, hvis det er varmt i vejret. Strækbare detaljer giver en øget komfort og en god pasform, men typisk er bukserne ikke så vindtætte ved det strækbare materiale, og det er heller ikke myggetæt på disse dele.
Taljehøjden varierer meget på forskellige bukser, og jeg foretrækker lav talje til varmt vejr og højere talje til kraftigere bukser og køligere vejr. Ved høj talje undgår man bedre kuldebroer i koldt vejr, og den lave talje mindsker andelen af materiale ved varmt klima.
Nogle mener, at lynlåsen på zip-off-bukser generer, men det er altså ikke noget, jeg har oplevet problemer med på de mange slags zip-off-bukser, jeg har vandret i.
På nogle vandrebukser er der mulighed for justering af livvidde med velcro. Det giver rigtig god tilpasning af pasformen og er klart en funktion, der er værd at gå efter ved de kraftigere vandrebukser.
Elastik i fodenden kan være enormt irriterende, hvis der sidder løst materiale efter justering. Vælg derfor en løsning, hvor du kan gemme snøren væk – eller en anden type lukning med knapper eller velcro.
Vindafvisende egenskaber er guld værd, når det kommer til vandrebukser. Vindtæthed hænger dog sammen med åndbarheden og strækbarheden, så det er lige med at finde den rette balance, alt efter hvor dominerende vinden er, der hvor du skal på tur. Vandafvisende egenskaber er praktiske, men jo mere vandafvisende, jo mindre åndbar. Jeg har selv benyttet mig af bukser med vandtætte paneler på det nederste af benene, hvor du er i kontakt med jorden og våde områder. Helt vandtætte bukser er et no-go til vandring.
Jeg foretrækker forskellige typer vandrebukser alt efter typen af tur og klima.
Til sommerturen i Danmark: Vejret kan variere enormt meget i Danmark, og der er derfor ikke et par bukser, der kan det hele. Jeg ville vælge et par kraftigere vandrebukser med zip-off. Eller nogle lette vandrebukser med eller uden zip.
Til forår og efterår i det danske: En kraftig til mellemkraftig buks, der er vindafvisende. Buksen kan have mange detaljer eller få detaljer, alt efter hvor aktiv man skal være på turen – det kræver forskellige typer bukser, alt efter om du primært skal sanke brænde og lave lejrliv, eller du skal vandre hele dagen.
Til fjeldturen i Norge eller Sverige: Softshellbukser eller vindafvisende bukser i syntetisk materiale eller en polyester/bomuldsblanding. Vejret er sjældent meget varmt, så jeg foretrækker en kraftigere model med øget styrke og myggetætte egenskaber.
Til turen fra hytte til hytte i Alperne: Bukser, der er strækbare og har mulighed for udluftning eller zip-off, da temperaturen kan variere meget. Der kan såvel være meget varmt som meget koldt i højderne.
Til vandring på Caminoen: Det vigtigste er, at du vælger lette og åndbare bukser med en høj UV-beskyttelse. Hurtigtørrende egenskaber og mulighed for zip-off, så bukserne kan laves til shorts, er også en stor fordel til den type tur, hvor man kommer forbi kirker og spiser ude en gang i mellem.
Til trekking i Himalaya: Solide, slidstærke bukser er det primære fokus. Og så er det rart at have bukser med udluftning, gaiterfunktion og lignende.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS