Go solo

Gitte Holtze: Drømmer du om at vandre alene ?

Er du en af dem, der drømmer om at vandre alene, men ikke gør det, fordi du er utryg ved det?

Læs videre: Det ER muligt at lære det (og at blive glad for det).

Gitte-alene-3.jpg
Skrevet af: Gitte Holtze
Opdateret den 25. jun 2022
Er du en af dem, der drømmer om at vandre alene, men ikke gør det, fordi du er utryg ved det?

Læs videre: Det ER muligt at lære det (og at blive glad for det).

For nogen er en vandretur (eller en hvilken som helst anden friluftstur) en social ting. En oplevelse, som ikke giver mening at foretage alene, for så har man ikke nogen at dele eventyret og minderne med og ikke nogen at have gode snakke med eller at læne sig op ad, hvis det er hårdt.

Jeg er helt med på det synspunkt, jeg elsker også at dele oplevelserne på ture med nogen. Men jeg elsker næsten endnu mere at være afsted alene. Fordi jeg får nogle ting ud af det, som kun sker, når jeg er alene: Friheden til at bestemme, hvor langt og hurtigt jeg går, hvornår jeg holder pause, og hvor jeg sover; den fantastiske følelse af at klare ting selv; og så – ikke mindst – alt det, jeg lærer om mig selv, når jeg har timer, dage eller uger kun i selskab med mine tanker og indre stemme. 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

”Men hvordan tør du vandre alene?” Det spørgsmål får jeg meget – især fra kvinder, men også fra mænd, som drømmer om at gå solo, eller er “tvunget” til det, fordi de ikke kender nogen, der har tid og lyst og råd til den tur, de gerne vil på (eller nogen, de har lyst til at tage med). Baggrunden for spørgsmålet er tit en bekymring for ensomhed, angst for overfald og/eller frygt for at sove alene i naturen. Den gode nyhed er, at det er muligt at slippe af med eller lære at være i de bekymringer, angst og frygt. Jeg er i dag der, hvor jeg har det rigtig fint med at vandre og være og sove alene i naturen, men sådan har det absolut ikke altid været.

I 2018 gik jeg Pacific Crest Trail – cirka 4.000 kilometers vandring gennem USAs vildmark fra Mexico til Canada. Inden den tur havde jeg aldrig været på tur alene, alle mine tidligere vandringer havde været med andre mennesker, oftest på guidede gruppeture. Pacific Crest Trail er ikke en tur, der findes i guidet form, man skal selv stå for det hele – det var noget af det, jeg tog afsted for at udfordre mig selv på, men bestemt også noget, jeg var (meget) nervøs for. Især at sove helt alene i naturen.

Der gik nogle uger, inden det skete, for jeg mødte på min første dag en kvinde, jeg fulgtes med et stykke tid, fordi hun var sød og fordi – må jeg indrømme – det gav mig en følelse af tryghed, at hun lå i teltet ved siden af mit om natten. Så da vi splittede op, og jeg slog lejr helt alene, var jeg meget lidt kry. Jeg lå et sted i den sydcaliforniske ørken, langt fra alt og alle, og ved den mindste lyd uden for teltet i løbet af natten fór jeg op og lyste ud i mørket med min pandelampe.

Jeg så ingenting ud over skygger, men i min fantasi kunne de være alt fra klapperslanger til voldtægtsmænd, så jeg sov ikke ret meget den nat. Ikke desto mindre følte jeg mig næste morgen sej – jeg var kommet gennem natten uden nogen til at berolige mig eller tale min frygt væk. Jeg var ikke dermed kureret for al nervøsitet, men den blev hele tiden mindre og til sidst forsvandt den helt, både fordi der ikke skete noget af alt det, jeg frygtede, OG fordi jeg lærte at styre den irrationelle del af min hjerne.

For frygt sidder ofte i hovedet, og den kan du lære at bekæmpe.

Ikke nødvendigvis ved at kaste dig ud i en meget lang vildmarksvandring, men via små skridt – en kort tur alene, en enkelt overnatning på et trygt sted (f.eks. en campingplads) alene, en nat afsted med en anden, men i hver jeres telt.  Jo mere, du prøver (og finder ud af, at der ikke sker noget), jo lettere bliver det. Også at tro på, at en nat i naturen ikke er lig med overfald. Verden er uforudsigelig, men brug din sunde fornuft og overnat enten langt fra vej og by eller på en plads, hvor der er andre på tur. 

Rigtig god solovandring.

Andre spændende artikler


3 danske kyststier

3 danske kyststier

Helle Løvevild Golman vinder Ritzau Prisen 2018

Helle Løvevild Golman vinder Ritzau Prisen 2018

Hugorm

Hugorm

Log ind