Tehustrekking i Nepal

Den hyggelige overnatning & den lette rygsæk

Der er noget vidunderligt simpelt ved at trekke fra landsby til landsby og tehus til tehus i Nepal. Da man finder såvel mad som en seng at sove i undervejs, kan man samtidig nøjes med at vandre med en let rygsæk ude på stierne – og vil man have mere med, er yakokserne klar til at tage slæbet.

Nepal-tehus_ToreGroenne.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 28. okt 2023
Læst af: 311

Der er noget vidunderligt simpelt ved at trekke fra landsby til landsby og tehus til tehus i Nepal. Da man finder såvel mad som en seng at sove i undervejs, kan man samtidig nøjes med at vandre med en let rygsæk ude på stierne – og vil man have mere med, er yakokserne klar til at tage slæbet.

Nepals hyggelige tehuse

Tehusene langs vandrestierne i Nepals bjerge skaber på mange måder en fantastisk ramme om vandreturene. En ting er, at man ikke behøver at vandre med særlig stor oppakning, da man har en seng at sove i hver aften. En anden ting er, at man kan bestille mad fra menuer, der de øde egne taget i betragtning er aldeles imponerende. En tredje ting er, at det er godt gammeldags hyggeligt at sidde i tehusenes restauranter og sippe varm te, hyggesnakke med andre gæster, læse en god bjergbog eller skrible dagens oplevelser ned i dagbogen.

Et tehus er egentligt en betegnelse for små bjerghoteller, der ligger i landsbyerne undervejs langs stierne. Nogle af dem er meget simple, andre har bedre faciliteter, men fælles for dem er, at du kan sove og spise. Faktisk forpligter du dig lidt til at spise på tehuset, hvor du sover, da det er meget billigt at overnatte – typisk mellem 35 og 70 kroner for et simpelt, rent værelse. Overnatning kan være i alt fra enkelt- og dobbeltværelser til sovesale. Toiletter er som oftest fælles. Bor man de bedre steder, kan man endda få et varmt bad.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Måltider er en integreret del af tehusene, som har fine fællesrum, der fungerer som restauranter og hyggestuer. Her er ofte dejligt lunt, og menuen bugner af ting at vælge mellem – traditionelle, mættende retter som dal bhat (ris med linser), nuddelretter, supper, kartofter, pizza og momo’er samt af og til kødretter med kylling eller yak, der kan skylles ned med te (måske med ingefær og citron?), kaffe, varm chokolade, en kold sodavand eller en øl.

Da man spiser såvel morgenmad som frokost og aftensmad på tehuse, behøver man ikke bære meget andet end nogle få snacks og noget at drikke i sin dagtursrygsæk. Har man mere bagage med, bliver det som regel fragtet på f.eks. yak-ryg af ens guide. Jo højere man kommer i bjergene, og jo tættere man kommer på Everest Base Camp, jo længere bliver der mellem landsbyer med tehuse. Priserne på mad stiger også gerne, da alle ingredienser skal bæres ind fra Lukla. 

I mange tehuse er der mulighed for at få ladet elektronikken op og endda også ofte for at komme online. Det er dog en god ide at tage en powerbank med, hvis man vil være ekstra sikker på strøm til telefonen og kameraet.

 

Nepal 240279901 Ekashustrov

Pak til tehustrekking

Det er på mange måder nemt at pakke til tehustrekking. Der er nemlig allerede styr på overnatning og måltider på tehuse undervejs, så det er ikke det tunge grej, der skal frem. Alligevel er der nogle ting, som er essentielle at få med.

Rygsæk & duffelbag: Langt de fleste pakker to tasker til trekket – en duffelbag, der bliver transporteret fra tehus til tehus af guiderne, måske på yakryg, samt en dagtursrygsæk til dagene på stierne. Dagstursrygsækken skal ikke rumme meget mere end lidt ekstra tøj, snacks, vand og kamera, så man kan fint nøjes med en lille, let en af slagsen.

Sko eller støvler: Hvad du vælger, kommer an på, hvad der passer dig bedst. Er du vant til at gå i vandresko, og føler du dig sikker på fødderne, kan du trygt trække i skoene – rygsækken tynger ikke det store. Er du lidt mere usikker på, hvad der fungerer bedst for dig, så går man ikke fejl af et par gode vandrestøvler. Et par med mellemstiv sål og mellemhøjt skaft skulle klare sagerne.

Vandrestave: Dem bliver du glad for. Der er mange højdemeter, og når man kommer tæt på base camp også en del ujævn sti.

Tøj: Lag på lag-princippet kommer til sin ret i bjergene, hvor temperaturerne lynhurtigt kan skifte, hvis brændende sol bliver erstattet af kold skygge og læ af hylende vind. Uldtøj fungerer glimrende inderst på såvel overkrop som længere nede. Trekkingbukser er nødvendige, og det samme er et varmt mellemlag – en fleece, fiber- eller dunjakke – samt et vind- og vandtæt yderlag, der kan beskytte mod elementerne. Husk også handsker, hue, solbriller og kasket.

Sovepose: Værelser i tehusene er generelt simple, og du skal ikke regne med, at tæpperne på stedet kan holde dig varm gennem nætterne, som typisk bliver koldere og koldere, jo mere du nærmer dig base camp. En varm sovepose er et absolut must for en god tur – en, der går ned til under -10 grader. Det er ikke her, du skal skære i budgettet. Tag evt. også en lagenpose med. Den giver lidt ekstra varme og beskytter din sovepose.

Diverse: En pandelampe til de mørke nætter, ørepropper mod snorkende vandrere (væggene i tehusene kan være tynde), solbriller mod de skrappe stråler og vandflasker eller vandblære mod tørsten (det er enormt vigtigt at få drukket nok i højderne og en del af processen med at akklimatisere og vænne kroppen til det lavere iltindhold i luften). Overvej også et vandfilter – det er med til at reducere plasticspild fra engangsflasker. Et håndklæde er også en god ide sammen med solcremen, læbepomaden og de andre toiletsager. Lidt førstehjælpsgrej er også altid en god ide, og husk vabelplastrene. Husk desuden kamera, telefon, opladere og powerbank.

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Find din næste tur her


Priser fra 26.798
Ture på egen hånd
Everest Base Camp trek uden fly

Everest Base Camp trek uden fly

Priser fra 21.398
Ture på egen hånd
Everest Base Camp trek i Nepal

Everest Base Camp trek i Nepal

Priser fra 35.998
Fællesture
Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Mera Peak 6.461 meter, Nepal

Andre spændende artikler


Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Vandring i Mustang - Nepals afsidesliggende kongedømme

Sneleoparden

Sneleoparden

Everest Base Camp Trek

Everest Base Camp Trek

Log ind