tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Australien | Australien | Opdag Verden

Australien

1667467.jpg Langstrakte ørkenlandskaber, masser af eventyr og en gæstfri befolkning. Australien er et populært rejseland, og det er der flere grunde til. I kænguruernes og dingoernes land er der nemlig noget for enhver smag.

Aktiviteter som dykning, trekking og cykling har gode vilkår her og for rygsæksrejsende, der mest er på jagt efter kultur, er der meget at opleve både i byerne og i de mere isolerede samfund ude i bushen og outbacken. I Australien får ordet isolation en helt ny betydning med de enorme afstande.

 

Australien er i Danmark et forholdsvis ukendt land. Vi ved at Mary og Kylie kommer der fra, at de masseproducerer Surfer Dudes, og at der efter sigende skulle være en enorm smuk natur.

Great Barrier Reef og Uluru er et par af de ting, der er med til at lokke uvidende Danske turister Down Under. Der er bare så meget mere end det!

Australien er større end Europa, og på underlig vis følte jeg mig som europæer hjemme i dette store land, der ligger på den anden side af kloden.

Stort set alle lande i Europa er på den ene eller anden måde repræsenteret down under, det kan være alt fra musik, tøj, mad, vaner osv. Det specielle er dog, at det altid er en blanding af det hele, man oplever, og alle disse indtryk giver en følelse af, at verden alligevel ikke er så stor.

De indfødte.

Ursprungsbefolkningen er for længst afløst af en nysgerrig cocktail af folkeslag fra hele verden, der som følge af  paradis bølgen ledet af Culumbus og Captain Cook, er landet i Australien. Dog ligger der et klart minde og en stor bevidsthed i alle sind, hjørner og kroge af dette stolte og ydmyge land. Om den originale indfødte befolkning der som konsekvens af Europas grådighed i et andet årtusinde er en lille minoritetsgruppe i deres eget storslåede land.

Man kan i næsten alle byer på dette kontinent finde aboriginal art i form af malerier, didgeridoos, musik osv., som selvfølgelig bliver solgt i massevis til turister, der vil have en del af dette land med hjem i stuen.

Man kan også finde aboriginal art i naturen på bestemte afspærrede områder. Bevidstheden om ødelæggelsen af aboriginal befolkningen har dog gjort, at det ikke er særlig mange af disse områder, der er tilgængelige for offentligheden. Skulle man dog beslutte at tage turen til et af stederne, får man hurtigt fornemmelsen af at være havnet på et museum, når de høje jern gitre rejser sig rundt om stedet og gør det umuligt at tage et ordentligt billede eller komme helt tæt på.

Skal man forevige mindet om Australien ved at købe en didgeridoo med hjem, kan dette kun anbefales at gøre ved en rigtig aboriginal butik. Da efterspørgslen på didgeridoos fra turister er eksploderet de seneste år, betyder det, at man i Asien er begyndt at lave billige masseproduceret kopier. 
Fremstilling af en rigtig didgeridoo er en langvarig proces. Træet findes i naturen, hvor termitter i årevis har udhulet det. Det er vigtigt, at det har den rigtige størrelse og ikke er for kroget, da lyden fra dette musik instrument er det vigtigste for aboriginals. Derefter behandles og slibes træet, og der males smukke tegninger på og sættes naturligt voks på den ene ende som mundstykke. Det er vigtigt, at dette voks er blødt og medgørligt, så det kan formes efter den mund, der blæser i det.

Med et utrænet øje kan det være svært at se forskel på kopi og original, men kigger man lidt nærmere, er det let at få øje på forskellene, ikke mindst fordi mundstykkerne på kopierne bliver lavet i gummi eller andet hårdt materiale.

Den nye befolkning.
Min oplevelse af det Australske folk er udelukkende positiv. Australierne har bevist, at man ikke skal bøde for sine forfædres uvidenhed og synd og har rejst sig fra en befolkning af straffefanger og guldgravere, til at være et storsindet og nysgerrigt folkeslag. Der er selvfølgelig forskel på, om man møder folk i storbyer eller på landet. Mine bedste erfaringer er absolut gjort langt fra de store metropoler.

Australierne åbner hellere end gerne deres hjem for folk, selv nogen de lige har mødt. De er drevet af stor nysgerrighed og viden om, at deres rødder ligger et sted i Europa, hvilket gør, at de uden eftertanke starter en samtale uanset tid sted og lejlighed. Man kommer ikke gennem kassen i et supermarked uden lige at få sidste update på, hvordan kassedamen har det, og man må selvfølgelig fortælle, hvorfra man kommer, hvilke steder man har været i Australien, og hvor man er på vej hen. Alt dette kan sagtens nås, for kassedamen pakker dine ting i poser, og det tager lige præcis den tid, som hun syntes det skal tage.

Hvis man er faret vild, er det absolut en god ide at spørge én om vej, især hvis man ikke har travlt. Man får følelsen af, at det er en ære for dem at blive spurgt, og måske derfor føler de det som deres ansvar at give et godt indtryk og en varm og velkommen følelse i deres land. Dette betyder dog ikke altid, at man får de rigtige vej anvisninger, men højst sandsynligt har man fået et par gode råd og formentlig også et par alternativer eller ”must see” med på vejen.

Denne nysgerrighed og venlighed kan desværre virke en smule uforskammet eller irriterende, hvis man som dansk storby menneske er vant til at passe sig selv og kun opsøge folk, hvis man har lyst til small talk.

Hvis man skal opleve det Australske folk på den udelukkende positive måde, som jeg gjorde, skal man gøre det på deres præmisser. Man skal ligge alle fordomme og forudindtagede indtryk i flyveren, inden man stiger ud. Man skal glemme alt om jantelov og personlig stolthed og møde dem med åbent, sind som de mennesker de er. For de fleste australiere giver det indtryk, at der ikke er nogen der er bedre end andre. Man er ikke mindre værd, fordi man arbejder i supermarkedet, kører en gammel bil eller ikke har råd til at rejse verden rundt med rygsæk. Alt i alt en meget positiv oplevelse som jeg personligt syntes, at vi kunne lære noget af i lille Danmark.

Fakta

Australiens areal er 7.786.850 km2 og befolkningstætheden er 2,5 pr. Km2. Til sammenligning er Danmarks areal er  43.098 km2 og befolkningtæthed er 116  pr km2.  Klimaet er i nord er tropisk, i midten subtropisk og i syd tempereret. Inde midt i landet er der fastlandsklima, og det her, man finder de virkelig ekstem høje temperaturer.

Hovedstaden i Australien er Canberra. Andre store byer er Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide og Perth. Landet består af seks stater New South Wales (NSW), Victoria (Vic), Queensland (QLD), South Australia (SA), Western Australia (WA), og Tasmanien (TAS) samt de to territorier Northern Territory (NT) og Australian Capital Territory (ACT). 

Rikke Thomsen, har skrevet sin personlige oplevelse af den unikke befolkning i Australien. Både om det oprindelige folk som den moderne australier, som viser sig at være umådelig imødekommende.

Aboriginal-kulturen i Australien er en af dem, der rækker længst tilbage i verdenshistorien. Man mener, at de første mennesker satte jorden på det australske kontinent for 70.000 år siden, hvor de kom over fra Indonesien.

 I 1770 kom der igen gæster udefra, denne gang i skikkelse af den britiske opdagelsesrejsende James Cook, der erklærede Australien for britisk jord. Få år senere fik man den ide at løse overbefolkningsproblemet i de hjemlige britiske fængsler ved at sende straffefanger om på den anden side af kloden til Australien.

I 1850’erne blev der fundet guld i Australien, og lykkejægere begyndte at drive aboriginals væk fra deres jord for at drive minedrift og dyrke jorden. I 1901 blev Australien officielt til en nation, da delkolonierne samledes under ét flag.

Siden har landet bevaret en tæt tilknytning til Storbritannien, og den engelske dronning er stadig formelt statsoverhoved - dog uden nogen reel politisk magt, ikke ulig den danske dronning. 

Den australske sommer strækker sig fra december til februar, og den kan være ulidelig varm – ofte er det mere 40 C i skyggen.

Er du til strand og sand er dette en god tid, men ellers kan det anbefales at holde sig til resten af året.

Fra juni til august er der endda mulighed for skiløb enkelte steder.

Du skal have et turistvisum for at rejse til Australien.

Du kan ansøge om et elektronisk turistvisum på www.eta.immi.gov.au

Visummet er gratis.

Australiens Ambassade i Danmark: Dampfærgevej 26, 2. sal, 2100 København Ø. 
Tlf. :70 26 36 76.

Der betales med Australske Dollar. Generelt er prisniveauet højt i Australien og på grund af de enorme afstande, må du lægge en god portion penge fra til at rejse rundt i Australien.

Da Australien er på størrelse med Nord Amerika, er afstandene mellem byerne enorme, og næsten al transport mellem dem foregår derfor med fly. Der er i dag udover Qantas www.qantas.com.au to billige luftfartselskaber JetStar www.jetstar.com.au og VirginBlue www.virginblue.com.au, som flyver mellem alle de strørre byer og turistdistinationer.

 Der er mange penge at spare, hvis man booker sig ind i god tid på deres hjemmesider og ikke har noget imod at rejse tideligt om morgenen eller sendt om aftenen. Endelig skal det mindre luftfartsselskab Rex www.rex.com.au  nævnes. Det flyver til mindre destinationer såsom Kangaroo Island, Cooper Pedy og Broken Hill. Stort set alle flyselskaber benytter sig i dag af de såkaldte e-tickets på indenrigsflyvningerne. Dvs. at man kun får en email med et reference nummer. Når man checker ind skal man bare vise sit pas og give dem reference nummeret.

Hvis man vil uden for de større byer er stort set den eneste form for transport bil. Leje af biler er set med danske øjne temligt billigt. Man kan leje en ”Full Size Sedan” bil hos Hertz,  Avis eller Budget for omkring 60 $ pr. Dag. Da afstandene er store kan det ikke anbefales at leje de mindre biler. De egner sig kun til bykørsel. Der er også yderligere penge at spare, hvis man checker, hvilke biludlejningsfirmaer luftfartselskabererne er partnere med. Benzinpriserne er cirka halvdelen af priserne i Danmark. Man kan bruge sit danske kørekort sammen med et internationalt kørekort. I Australien er der venstre kørsel, som virker skræmmende den første uges tid man kører rundt her.

Tognettet mellem staterne er temlig underudviklet og nedsligt. Det bliver mest brugt til godstransport. De større byer Melbourne, Sydney, Adelaide, Perth og Brisbane har dog alle et velfungerende offentligt transport system bestående af en blanding af tog, sporvogne og busser.

Australien er generelt et meget sikkert land at rejse i. Som et af de fire lande, der deltog aktivt i krigen i Irak, er man opmærksom på risikoen for terror, men der har i skrivende stund ikke været aktioner.

Det anbefales at blive vaccineret for stivkrampe og difteri, når du rejser til Australien. Ellers er det en god ide at beskytte sig effektivt mod solens uv-stråler, som forårsager mange tilfælde af hudkræft og gråstær i Australien. Desuden skal du være opmærksom på risikoen for dehydrering – særligt hvis du er på aktiv ferie i den af og til ekstreme australske varme. Derfor er drikkevand, solbriller og en hat altid en del af det obligatoriske udstyr, uanset hvor man er og hvad man laver.

Skrevet af: Redaktionen, Skrevet Tirsdag, 30 November 1999, opdateret 23 Oktober 2019, læsninger: 16936

Log ind

Log ind