• Hjem
  • Artikler
  • Tasmanien til fods, i kajak og fra miniflyver

Tasmanien til fods, i kajak og fra miniflyver

Til lands, til vands og i luften…

Tasmanien, den ’lille’ ø syd for det australske fastland, bliver ofte overset. Opdag Verden har taget pulsen på øen og er steget til vejrs i en lille flyver, padlet og speedet langs kysterne og kigget nærmere på vandremulighederne. Og dommen er klar: Det kan godt være, Tasmanien ligger syd for fastlandet, men derfor bør den bestemt ikke ligge i skyggen af det.

Tourism-Tasmania-3.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 13. apr 2022

Tasmanien, den ’lille’ ø syd for det australske fastland, bliver ofte overset. Opdag Verden har taget pulsen på øen og er steget til vejrs i en lille flyver, padlet og speedet langs kysterne og kigget nærmere på vandremulighederne. Og dommen er klar: Det kan godt være, Tasmanien ligger syd for fastlandet, men derfor bør den bestemt ikke ligge i skyggen af det.

Til vands

Bådtur i dramatiske vande

Der er noget råt og uberørt, dramatisk og utæmmet over vandene langs Tasman Peninsula på den sydlige del af øen. Vi sidder i en åben, solid og bomstærk båd, en havets firhjulstrækker, der kraftfuldt manøvrerer os tæt ind under klipperne, der dramatisk dykker lodret ned i det skummende vand med dønningerne der knusende kysser kystlinjen.

Det her er de højeste kystklipper på den sydlige halvkugle, og det er tydeligt, at vi befinder os på de høje, sydlige breddegrader. Jeg håber at se så mange af dyrene her i vandende som muligt: De springende delfiner lege ved båden, pukkelhvaler flippe deres haler i vejret oven vande, spækhuggere, søløver og sæler, der daser på klipperne, de små, vraltende, latterfremkaldende pingviner og selvfølgelig albatrossen, der sky svæver over himlen.

Snart forsvinder solen fra himlen, skyerne kommer hastigt ind, og regnen høvler ned. På en eller anden måde føles det helt rigtigt. Landskabet her er dramatisk – selvfølgelig er vejret det samme.

Det gør det dog desværre ikke nemmere at få øje på dyrene i det oprørte vand. Klipperne står mørke og majestætiske, og der ligger med ét en flok sæler på klipperne. Og en lille pingvin spjætter rundt mellem den.

Vi fortsætter mod syd, og her ligger vi og vipper op og ned, ansigt til ansigt med en flok søløver, der gryntende gaber, skubber og puffer til hinanden, møver sig tungt over klippen og lader sig glide i vandet. På klipperne på vej tilbage sidder flokke af fugle, og dér, dér er delfinerne, der legende springer ikke langt fra båden. Præcis som på film.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Tourism-TasmaniaAftentur med paddelkraft

Lyset på himlen er gyldent, og vandet bølger blødt. Jeg bryder overfladen med min pagaj og glider roligt gennem vandet. Tasmaniens hovedby, Hobart, ligger på min venstre side, badet i aftenlyset, og bag den rejser Mt. Wellington sig op i mere end 1200 meters højde.

Da store skovbrænde hærgede det sydvestlige Australien sidste år, kom aske flyvende hele vejen herned, mere end 500 kilometer sydpå, over bjerget og ned i vandet, vi glider gennem. På denne sommeraften er alt dog fredeligt – en perfekt måde at tilbringe en aften i Hobart på.

Kajakture i kystland

Tasmanien er velsignet med en kystlinje, der er som skabt til kajaksejlads. Et af højdepunkterne er Freycinet National Park – halvøen på den milde østkyst, der er kendetegnet af granitbjerge omgivet af hvide sandstrande ved det azurblå hav.

Her kan du udforske kystlinjen, det rige fugleliv og lægge til ved jomfruelige strande, blandt andet ved højdepunktet, idylliske Wineglass Bay. Der er også glimrende mulighed for at gå på opdagelse op i bjergene, når kajakken er hevet på land, for eksempel op til Mt. Freycinet og Bear Hill. Det siger sig selv, at snorkelgrejet, skal pakkes i kajakken. Det er fint med lidt erfaring i havkajak, men det er ikke et must.

Et andet højdepunkt i kajak er South West National Park, der byder på mere ekstreme forhold.


IMG 6154I luften

Flakkende over øen

Hobart forvandler sig for mine øjne til miniaturehuse og miniputstræder på grænsen mellem de grønne bjerge og det dybblå ocean, da den klejne flyver flakker mod den skyfri himmel. Snart forsvinder tegn på mennesker, og kysten under os – fire passagerer og to piloter – bugter sig med hvide sandstrande.

Hvide brændinger skyller ind over turkisblå lavvande, inden oceanet fortaber sig i en dybblå uendelighed mod syd. Vi svæver snart mod nord, ind over uigennemtrængelige skove på stejle bjergsider.

Floder gennemskærer landskabet som mørke årer, og vi flyver så lavt, at flere at de forrevne toppe ligger lige lukt uden for vinduerne. Det er en helt anden måde at opleve øen på.

En gylden eng med små træer udgør en rustik landingsbane i Derwent Valley. Det tager piloten to forsøg, inden maskinens hjul finder fæste, og vi skramler hen over jord, græs og små gevækster. Touchdown.

En firhjulstrækker venter, og snart bumler vi over eng og jordvej til Meadowbank Vineyard. På terrassen, med udsigt til de idylliske omgivelser med vinmarker, der bugter sig i landskabet foran de bløde bjerge, indtager vi et overdådigt måltid og smager på vinene, inden vi igen er tilbage i luften og følger Derwent Valley tilbage til Hobart.


Tourism-Australia-8Til lands

Trekking på Tasmanien

Mere end en tredjedel af Tasmanien er beskyttet som nationalparker eller verdensarvssteder, og hvad enten du har et par timer eller et par uger, er der masser af vandreture på Tasmanien. Blandt de længere, mere krævende tasmanske vandreture finder du:

  • THE OVERLAND TRACK er en af de mest berømte ruter på Tasmanien. Turen på 65 kilometer tager op til seks dage, hvor du starter blandt skægge wallabies, inden du vandrer op på de alpine plateauer inde på øen til Cradle Mountain. Senere går tuen over hede, gennem regnskov, forbi Tasmaniens højeste bjerg, Mt. Ossa, hvor du kan slå et smut forbi toppen, og forbi vandfald langs Mersey-floden. Turen slutter ved øens dybeste sø, Lake St Clair.
  • SOUTH COAST TRACK er hårdere en The overland Track og løber gennem et øde vildnis med mennesketomme strande, fugtige regnskove og vilde bjerge. Der er ingen veje, der fører til trekkets begyndelse i Malelueca, så du er nødt til at flyve eller sejle derud (med mindre du har mod på at vandre både frem og tilbage). Fra Maleluca udgår en 85 kilometer lang tur til Cockle Creek. Turen tager normalt seks til otte dage. Er det ikke nok, kan du i stedet starte turen i Scotts Peak Road og vandre den 70 kilometer lange Port Davey Track til Maleluca og derfra videre ad South Coast Trail. Det tager normalt fire til fem dage ekstra.
  • THE TASMANIAN TRAIL skærer øen fra nord til syd – en 480 kilometer rute, der er velegnet til såvel vandrere som cyklister og folk til hest. Ruten løber gennem en bred vifte af forskellige typer landskab, hvor du har mulighed for at opleve alt fra skov og højlandsplateauer til hyggelige småflækker, der giver en ekstra kulturdimension til naturoplevelserne.

Væld af kortere vandreture
Har du ikke mod eller tid på de længere, mere krævende vandreruter, er der masser af kortere ture på en halv eller en hel dag at give dig i kast med:
www.parks.tas.gov.au/index.aspx?base=1315 – her finder du en liste over 60 kortere vandreture på det ganske Tasmanien.
www.greatwalkstasmania.com – liste over fem klassiske vandreture, der i alt dækker 300 kilometer.
www.parks.tas.gov.au – Tasmaniens Park & Wildlife service, der har store mængder inspiration og praktiske råd til vandreture samt info om flora, fauna osv. 


Tourism-Tasmania-5

Tak til Tourism Australia, www.australia.com og Qantas, www.qantas.com.

Andre spændende artikler


Video: Pakning af havkajak

Video: Pakning af havkajak

Kosterhavets Nationalpark i havkajak

Kosterhavets Nationalpark i havkajak

The Adventure Festival 2023

The Adventure Festival 2023

Log ind