Havkajak i Sankt Anna Skærgård

Øhopping i det svenske

Sankt Anna er lige som en svensk skærgård skal være: fyldt med ubeboede øer, idylliske lejrpladser og uforstyrrede udsigter. Og, selvfølgelig, fantastiske vande til tur i havkajakken.

Sankt_Anna_11.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau - Fotos: Elsa Lysgaard Ranzau og Rasmus Vejersøe Gregersen
Opdateret den 16. aug 2021

Sankt Anna er lige som en svensk skærgård skal være: fyldt med ubeboede øer, idylliske lejrpladser og uforstyrrede udsigter. Og, selvfølgelig, fantastiske vande til tur i havkajakken.

De tre kajakker glider lydløst gennem vandet. Her er nærmest havblik, og solens stråler blinker i vandet, mens vi lægger afstand til Tyrislöt, en lille flække på den yderste landtange i skærgården.

Tidligere samme morgen er vi tre venner, der under meget asen og masen har proppet proviant og drikkevand til fem dage ned i kajakkernes pakluger sammen med telte, save, økser og fiskestænger, så de tungt lastede kajakker ligger lidt lavt i vandet i Tyrislöts hyggelige lille havn.

Efter femten minutters padling er vi allerede i kajakparadis med masser af øde øer. Et ørige, hvor øerne står i grå, grønne og lilla farvenuancer, domineret af klippe, træer, græs og lyngblomster. Dagens største problem bliver at vælge, hvilken af de utallige øde øer vi vil slå lejr på.

Vi passerer den ene perfekte ø efter den anden. Nænner næsten ikke at padle forbi uden at udforske dem nærmere, så det varer ikke længe, før vi bliver enige om at gå i land på en lille klippeø for at spise frokost. Klipperne er blevet lune i solen, så vi solbader, mens kaffevandet varmer på trangiaen, og havet er så blikstille, at kajakkerne spejler sig i vandet.

ikon hængelås

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Sankt Anna 7Lidt fra oven
Efter frokosten får vi lidt flere udfordringer. Snart må vi sande, at for os utrænede skærgårdsnavigatører flyder alle øerne sammen til én samlet landmasse i horisonten. Det er meget sværere at navigere i skærgårdslandskabet, end vi havde forestillet os, da vi kiggede på kortet hjemmefra.

Af og til må GPS'en frem for at hjælpe os med at se det hele lidt fra oven. Efter noget tid vænner vi os til konstant at følge med på kortet og bliver bedre til at navigere gennem øhavet.

Ud på eftermiddagen er det tid til at finde en ø at slå lejr på, og vi lægger til ved en af de utallige øde øer. Det er en stejl klippeø, der rejser sig op af havet, og mens de andre venter i kajakkerne, går jeg i land og undersøger, om det kan lade sig gøre at slå lejr, eller om terrænet er for ujævnt til vores telte.

Heldigvis er der på øens højeste punkt et vestvendt, fladt plateau, hvor der er fin plads til vores telte, og hvor vi vil kunne se solnedgangen. Der er hurtigt enighed om, at der skal vores første lejr ligge.

Sankt Anna 8Laksemiddag med solnedgang
Det varer ikke længe, før teltene står slået op højest oppe på øen med udsigt ud over alle øerne, og vi sidder med fyldte krus og nyder udsigten over det uberørte landskab.
”Sådan har her set ud siden stenalderen,” bliver vi enige om.

Middagen er laksebøffer, grillet på medbragt engangsgrill, med nye kartofler og hollandaise-sauce – et sandt luksusmåltid, som det på grund af kajakkernes gode pakvolumen er muligt at medbringe.

Der er ikke ferskvand på øerne, så for at spare på drikkevandet, koger vi kartoflerne i havvand. Det fungerer heldigvis fint. Efter middagen bliver vi belønnet med en solnedgang, som farver øerne og havet i orange og røde nuancer, mens vi trætte kryber i teltene.

Næste dag fortsætter med perfekt padling mellem et uendeligt antal øde øer. Det er som en labyrint af landtanger og øer, hvor vi konstant har lyst til at padle frem og se, hvad der gemmer sig rundt om den næste pynt.

Den ene gang efter den anden må vi bare i land for at udforske øerne. Vi sidder i solen på klipperne og laver kaffe. Vi fisker og snorkler. Efter en noget længere snorkeltur dukker Rasmus, min kæreste, op af havet med en masse grønne gevækster. Han har plukket blæretang, så vi skal have tangsalat til forret inden aftensmaden.

Øerne ligger spredt ud over vandoverfladen, som havde en forhistorisk kæmpe kylet en håndfuld småsten fra sig i raseri.

Sankt Anna 9Lyn flænger himlen
Få padletag ude på vandet fra vores frokostklippeø kan vi godt se, at himlen ser noget mørk ud. Vi hører rumlen og ser lysglimt i det fjerne, men vi bliver enige om, at tordenbygen er inde over fastlandet. Kort efter prikker regnen som små nåle på vores bare arme, mens lynene flænger himlen mellem øerne.

Pagajerne tæsker gennem vandet, og hurtigt er vi i land på den nærmeste ø, hvor vi kryber i læ ved nogle lave træer, indtil tordenbygen er drevet over, og vi kan padle videre.

Da det er bygevejr, beslutter vi at slå lejr tidligt. Inden længe sidder vi i tørvejr og drikker kaffe og spiller yatzy i det ene telt. Da regnen er holdt op med at tromme på teltdugen, kigger vi nærmere på øen.

Uden for teltet dufter det friskt efter den nyfaldne regn. En gigantisk regnbue spænder tværs over himlen lige over vores lejr. Fra øens højeste klippe kan vi se ud over det blå hav med utallige skærgårdsøer under regnbuen. Lilla lyng, hvidt mos og røde rønnebær giver farve til øen.

Til aften har vi sat mexicansk mad på menuen – et projekt, der er lige ved at kuldsejle, da det eneste kød på dåse, som vi har kunnet finde op til turen, er af mærket Whiskas, men i et svensk supermarked på vej til Sankt Anna har en dåse hakkebøffer reddet projektet, og vi får en ganske udmærket chili con carne ud af dåsehakkebøfferne.

Snart breder duften af chili con carne sig i teltet. Vi snakker om dagens oplevelser, kigger på kortet og planlægger næste dags rute.

Sankt Anna 2Gedde med sprayflødeskum og salsa
Efter endnu et par dage med perfekt padling og drømme-lejrpladser på øde øer, er det Rasmus' fødselsdag.

Vejret viser sig fra sin bedste side, selvom det blæser lidt. Vi drikker en ekstra kop morgenkaffe og udskyder vores afgang fra øen noget tid, mens vi venter på, at vinden skal lægge sig.

Heldigvis er der masser af muligheder for at komme i læ mellem øerne, og vi får planlagt en rute, hvor vi holder os i læsiden af flere større øer og kun har enkelte hårde kryds i vinden.

I vores frokostpause lykkes det Rasmus at få en stor gedde på krogen, og efter en længere kamp mand og fisk imellem er fødselsdagsmiddagen sikret. Nattens lejr ligger med 360 graders panoramaudsigt, og vi sætter os øverst oppe på øen med en ’kom-i-lejr-bajer’ og skåler for Rasmus' fødselsdag.

Snart er der tændt op i et lille bål. Vi sidder ved bålets gløder og kigger ud over øhavet, hvor øerne ligger spredt ud over vandoverfladen, som havde en forhistorisk kæmpe kylet en håndfuld småsten fra sig i raseri.

Fiskemenuen bliver sammensat med de tilgængelige ingredienser fra vores pakluger, så gedden bliver pakket ind i folie sammen med et pift sprayflødeskum og chili-salsa, som er tilovers fra gårsdagens mexicanske middag, og bagt direkte på gløderne.

Som al mad tilberedt i fri luft efter en aktiv dag smager det rigtigt lækkert. Mens bålet knitrer, bliver himlen mørkere og mørkere. Stjernerne kommer frem. Snart er der den mest utrolige stjernehimmel, hvor flere stjerneskud giver os mulighed for at ønske. Hvad vi ønskede, kan jeg naturligvis ikke afsløre, men mon ikke der er nogle fremtidige kajakture imellem?


Sankt Anna 14Fredningsperiode

Da øerne i skærgården er et vigtigt yngleområde for fugle, er der indført fredning i fuglenes ynglesæson. Det betyder, at du ikke må gå i land på visse af øerne frem til henholdsvis 15. juli, 31. juli og 15. august. I de fleste områder ophører fredningen den 31. juli. Læs mere om fredningen i en folder du finder på www.lansstyrelsen.se. Klik på ’Publikationer’, ‘Broschyrer/foldrar’ og skriv ’Sankt Anna’ i søgefeltet. 


Sankt Anna 13

3 tips til turen

  1. Det er ikke alle øer, der er lige velegnede til lejrslagning, da det ujævne terræn og skrånende klipper kan gøre det svært at finde en plan plads til teltet, så begynd at lede efter en lejrplads i god tid, inden det bliver mørkt. Specielt hvis man er af sted med flere telte, skal man kigge sig lidt omkring efter en god lejrplads.
  2. Det er bedst med et telt, der kan stå uden brug af pløkker, da de mange klipper kan gøre det svært at få pløkkerne i jorden. Det er desuden en god idé at bruge et footprint under teltet, da klipperne er hårde ved teltbunden og kan slide en masse små huller i den.
  3. Der er ikke adgang til drikkevand på øerne udover på Harstena. For at spare på vandet brugte vi havvand til madlavning og opvask, og det fungerede fint. Det kan være en god idé at opbevare vandet i flere separate vanddunke frem for én stor, da man så ikke mister alt sit vand, hvis en dunk er utæt. Desuden er det også nemmere at pakke flere mindre dunke.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Blekinge Skærgård

Blekinge Skærgård

Ruteforslag
Norra Vättern Skærgård

Norra Vättern Skærgård

Ruteforslag
Søen Immeln

Søen Immeln

Andre spændende artikler


Kajaktur i Sydsverige

Kajaktur i Sydsverige

Kajak blandt Blekinges skær

Kajak blandt Blekinges skær

Kano og kajak på Laganleden

Kano og kajak på Laganleden

Log ind