• Hjem
  • Artikler
  • 4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

Sydsvenske oplevelser på vandet

Få timer fra Øresundsbroen byder Sverige på et hav af ture, som passer fremragende til forlængede weekender i kajak eller kano.

Norra-Vattern-9.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau Foto: Rasmus Vejersøe Gregersen
Opdateret den 06. maj 2022

Få timer fra Øresundsbroen byder Sverige på et hav af ture, som passer fremragende til forlængede weekender i kajak eller kano.

Naturen er en fryd for øjet med sin variation af øde klippeøer, store skove, vidtforgrenede søer og lækre vildmarksfølelse. Her er en saltvandsskærgård, en ferskvandsskærgård og to formidable søområder, som er perfekte til den forlængede weekend. Værsgo!

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

1. FERSKVANDSSKÆRGÅRD I SVERIGES NÆSTSTØRSTE SØ

Norra Vättern Skærgård

I den nordlige ende af Sveriges andenstørste sø, den langstrakte Vättern, ligger en ferskvandsskærgård, hvor du stille kan glide frem med kajakken mellem over 50 ubeboede øer. Norra Vättern Skärgård er et naturreservat, og langs Vätterns kyst ligger en mængde andre naturreservater som for eksempel det klippefyldte Harge Uddar. Her er masser af muligheder for at gå opdagelse på vandet. Her er flere åbne kryds, så kajakken er mere oplagt end kanoen.

En fin dagstur fra Norra Vättern går under Stora Hammarsund-broen, hvor man kommer ind i fjordlignende kanaler og pludseligt er i en helt anden naturtype. Herfra kan man ro helt til Askersund eller forbi herregården Stjernsunds Slott.

Syd for naturreservatet ligger to større øer, Stora Röknen og Lilla Röknen. Vær opmærksom på, at det er militærområde, og der kan være adgangsbegrænsning, når der afholdes militærøvelser.

I den vestlige del af naturreservatet kan man se det uskønne syn af papirværket i Olshammar, så hold eventuelt pauserne på østsiden af øerne i dette område.

Transport: Køreturen fra Øresundsbroen kan gøres på omtrent 4-5 timer. Tager du færgen fra Jylland til Göteborg, er der godt 3 timers kørsel. Hvis du lejer kajakker i Olshammar, kan turen fra København gøres med en kombination af bus og tog på 6-7 timer; fra Göteborg tager turen omtrent 4 timer. Se mere på www.sj.se.

Parkering: Gode steder at sætte kajakken i vandet, hvor der samtidig er parkeringsmuligheder, er f.eks. ved campingpladsen ved Harge, hvor der er en fin sandstrand, eller ved den lille havn ved Bastedalen nord for Harge.

Kajakleje: Man kan for eksempel leje kajakker i Olshammar:  http://www.vatternkajak.se/produkt/kajakhyra-norra-vattern

Overnatning: Allemandsretten er ikke gældende indenfor naturreservatets grænser. I stedet er det tilladt at overnatte på en af disse øer: Kungsholmen, Björkholmen, Grönön, Stora Krokholmen,
Brottsjöholmen samt Stora Hjortholmen, hvor der er gode faciliteter som bålpladser og toiletter. Derudover er der altid muligheden for at ro udenfor naturreservatet og overnatte.

Mad og vand: Selvom Norra Vättern skærgård ligger midt i en ferskvandssø, anbefaler vi at medbringe drikkevandet, da der andre steder i søen ligger byer og industri ned til vandkanten. Løber du tør for proviant, kan du ro til Askersund og handle.

Kort: Calazos kort ”Tiveden, Norra Vättern & Södra Kilsbergen 1:50.000” dækker området.

Mere info: Du kan læse mere på www.lansstyrelsen.se. Vælg ”Örebro”. Herefter kan du søge på ”Norra Vättern skärgård”. Her findes en brochure med oversigtskort og information om området.

Turforslag: Ankommer du lidt ud på dagen, så er en nem løsning at overnatte første nat på campingpladsen ved Harge, før du begiver dig ud til øerne. Anden nat kan du f.eks. slå lejr på Stora Hjortholmen og tredje nat på den lille ø Kungsholmen. Bilen kan parkeres på parkeringspladsen ved Harge, hvor der også er en sandstrand, som er god at søsætte kajakken fra.

 

Blekinge skaergaard 5Blekinge Skærgård er bare få timers kørsel fra Danmark, men naturen er markant anderledes med sine klippeøer og klippefyldte kyster.

2. SVERIGES SYDLIGSTE SKÆRGÅRD

Blekinge Skærgård

Blekinge Skærgård er Sveriges sydligste skærgård og er samtidig den skærgård, der ligger nærmest Danmark. Efter bare få timers kørsel er du i et område, som er markant anderledes, end alt hvad vi har i Danmark, med små og store klippeøer spredt langs kysten i en uendelig mosaik. Kysten er velegnet til kajakken, mens kanoen er mindre oplagt. Her er klippefyldt, og øerne er charmerende med deres svenskrøde huse, kampesten, klipper og grønne løvskove.

Det ørige kystlandskab fortsætter til den smukke, gamle orlogsstad Karlskrona, så vil du have en lidt længere tur, kan du fortsætte roningen østpå. Hvis det er blæsevejr, er der normalt mulighed for at finde beskyttede ruter i læ for vinden i den indre skærgård, mens den ydre skærgård giver masser af muligheder for at gå på opdagelse i roligt, vindstille vejr. Området er nærmest et puslespil af naturreservater, der tilsammen beskytter et anseeligt område af skærgården. Vær opmærksom på, at der er fuglebeskyttelse i visse områder, hvor man ikke må gå i land i perioden fra den 1. april til den 15. juli.

Transport: Det nemmeste er at rejse via København. Herfra kan turen i bil gøres på ca. 2½ time. Det er også muligt at komme helt til Järnavik med offentlig transport ved at tage toget til Ronneby og her skifte til bus 250 til Järnaviks Brygga. Det kan gøres på omtrent fire timer.

Parkering: I Järnavik er der parkeringsmuligheder og gode steder at sætte kajakken i vandet, for eksempel ved den lille havn eller ved campingpladsen.

Kajakleje: Det er for eksempel muligt at leje kajak i Järnavik: www.jarnavik.se/paddla-hyr-kajak/

Overnatning: Ankommer du sent, så er campingpladsen i Järnavik et godt sted at overnatte, inden du begiver dig ud i skærgården. I Järnavik ligger også et pensionat, og på øen Tjärö ligger der et vandrehjem med svenskrøde huse spredt ud over et mindre område. Der findes mange fine lejrpladser spredt rundt på øerne og langs kysten.

Mad og vand: På Tjärö findes der en restaurant i forbindelse med vandrehjemmet, ligesom man kan spise ved pensionatet i Järnavik. Det kan generelt være svært at finde ferskvand på øerne, så det anbefales at fylde vanddunkene godt op, inden kajakken stævner ud i øhavet. Det er småt med indkøbsmuligheder, medmindre man ror ind til en af de større byer som for eksempel Karlshamn eller Karlskrona.

Kort: Calazos kort ”Blekinge skärgård 1:50.000” dækker området. Derudover har kajakudlejerne ofte gode kort over området.

Mere info: På Länsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de forskellige naturreservater i Blekinge skærgård og se et samlet oversigtskort, hvor lejrpladser og lignende faciliteter er markeret. Se mere på www.lansstyrelsen.se. Vælg ”Blekinge” og ”Besöksmål”. Her kan du enten vælge at søge via kort eller se en oversigt over naturreservaterne.

Turforslag: Campingpladsen ved Järnavik er et fint sted at slå sig ned første nat, inden du begiver dig ud i skærgården. Nær campingpladsen er der en sandstrand, hvor du kan sætte kajakken i vandet, samt parkeringsmuligheder for bilen. Anden nat kan du for eksempel overnatte på Tjärö og tredje nat på Bockö.

 

Aasnen 1Åsnen Nationalpark indgår i et stort og vidt forgrenet søområde.

3. SVERIGES NYESTE NATIONALPARK

Åsnen

Åsnen er som den næststørste sø i Småland lidt af et paradis for dig, der kommer i kajak eller kano. Området opleves nemlig bedst fra vandet. Her er 155 kvadratkilometer vand med en myriade af 900 øer, grønne næs og små skær spredt med rund hånd over hele søen. Her er skovklædte kyster, masser af fine lejrpladser og et væld af muligheder for at skræddersy en tur, der passer til lige præcis det, du har lyst til. Og der er masser af plads at boltre dig på uden nogle løft eller overbæringer.

Har du lyst til en lidt længere tur, så passerer den 120 kilometer lange kanorute, Värendsleden, igennem Åsnen. Sveriges nyeste nationalpark er Åsnen, som ligger i den sydvestlige del af søen. Vær opmærksom på at nogle områder i Åsnen er fuglebeskyttelsesområder med adgangsforbud fra april til slutningen af juli.

Transport: I bil tager turen til Åsnen cirka tre timer fra København. Kommer du med færge fra f.eks. Grenå til Halmstad, tager bilturen derfra ca. 2 timer. Vil du til Åsnen med tog og bus, er de nærmeste togstationer Älmhult, Alvesta og Växjö, hvorfra man kan komme videre med bus til Ryd. Ryd ligger dog stadig nogle kilometer syd for søen, så man kan tage taxa det sidste stykke. I den sydligste arm af søen ligger lille Urshult, hvor der er kanoudlejning ved campingpladsen. Man kan komme helt frem til Urshult med en kombination af tog og bus. Fra København tager det cirka fire timer. Se mere på www.sj.se.

Parkering: Der er parkeringsmuligheder flere steder ved indgangene til nationalparken, f.eks. Sunnabron og Trollberget. Derudover er der parkeringsmuligheder i forbindelse med kajakudlejerne og campingpladserne.

Kajakleje: Der kan lejes kajakker og kanoer ved campingpladserne ved søen, for eksempel på Getnö Gård. Tjek www.getnogard.se.

Overnatning: Ved søen Åsnen ligger der mange primitive lejrpladser lige ned til vandkanten, hvor man kan trække kanoen eller kajakken på land for natten, slå teltet op og tænde et hyggeligt bål på bålpladsen. Ønsker man at benytte de etablerede lejrpladser, skal man købe en ’kanotcheck’ til 50 svenske kroner på en af områdets campingpladser. I selve nationalparken ligger der nogle meget futuristiske sheltre, som mere er beregnet til læ i pauserne på land, og der er fine faciliteter med bålpladser og toiletter. Indenfor nationalparkens grænser er det kun tilladt at overnatte på den etablerede lejrplads. Derudover ligger der fire egentlige campingpladser ud til søen.

Mad og vand: Tank gerne vand, inden du sætter ud på søen, for eksempel ved kajakudlejerne og campingpladserne. Nærmeste indkøbsmulighed ved et større supermarked er i Ryd, og ellers kan man købe ind i Urshult. Nogle af campingpladserne sælger proviant og har små caféer.

Kort: Kort med markering af lejrpladser med videre udleveres sædvanligvis af kajak- og kanoudlejerne.

Sverigeserien har to kort, der tilsammen dækker Åsnen, nemlig ”Ljungby, blad 16” og ”Växjö, blad 17”. Begge er i målestoksforhold 1:50.000.

Mere info: www.sverigesnationalparker.se findes mere information om nationalparken.

Turforslag: Overnat f.eks. første nat på campingpladsen ved Getnö Gård, hvor der er kano- og kajakudlejning og parkeringsmuligheder. Her er også gode steder at sætte kajakken i vandet. Anden nat kan du overnatte på lejrpladsen ved Hulevik og trejde nat ved lejrpladsen ved Sundsnäs.

 

 Immeln 5Immeln er Skånes tredjestørste sø og byder på masser af skovfyldte kyster og steder at gå på opdagelse.

4. SAMMENHÆNGENDE SØSYSTEM NÆR DANMARK

Immeln

Set fra fugleperspektiv ligner Immeln-området et gigantisk patchworktæppe med blå og grønne felter, hvor de blå søer og den grønne skov afløser hinanden i et kreativt, kunstnerisk mønster. Fuglene er heldige, at de kan se det hele fra oven, men set fra en kano eller kajak er Immeln også et umådeligt smukt syn. Søen Immeln er Skånes tredjestørste sø og byder på mere end 200 skovklædte øer og mange små vige, så her er uendelige muligheder for at finde dit helt eget sted. Immeln ligger på grænsen mellem Skåne og Blekinge og indgår i et sammenhængende søsystem med søerne Filkesjön, Raslången og Halen. Der er i alt fire overbæringer på 50-700 meter, hvis du vil rundt til de øvrige søer, så kan en kajakvogn være nyttig at have med. Vær opmærksom på fuglebeskyttelsesområder, hvor man ikke må gå i land i perioden april til midt i juli. Der er dog stadig masser af øer, vige og små næs at boltre sig på.

Transport: Ture på Immeln og de sammenhængende søer i søsystemet har to oplagte startpunkter, nemlig Immeln by i sydspidsen af Immeln-søen samt Olofström. Køreturen fra København tager omtrent to timer.

Med tog og bus tager rejsen til enten Immeln eller Olofström cirka tre timer. Se mere på www.sj.se. Fra Jylland kan man også sejle fra Grenå til Halmstad. Herfra tager turen små to timer.

Parkering: Det er muligt at parkere ved kano- og kajakudlejerne.

Kajakleje: Både i Immeln by i den sydlige ende af søen Immeln og i Olofström ligger der kano- og kajakudlejere. Tjek www.immeln.co og www.halenkanot.com

Overnatning: Der ligger omtrent femten etablerede lejrpladser med sheltre, toiletter og bålpladser ud til Immeln og de omkringliggende søer. Man kan betale for at bruge dem ved områdets kano- og kajakudlejere. Udover enkelte områder med fuglefredning – og et par naturreservater, hvor der kun må overnattes på etablerede lejrpladser – råder allemandsretten. Her er masser af fine øer at slå lejr på, så der er alle muligheder for at finde en ugeneret lejrplads; måske som Robinson Crusoe på en øde ø.

Du kan finde et oversigtskort over området på immeln.co/info, hvor de etablerede lejrpladser er markeret.

Ved såvel byen Immeln i sydspidsen af søen med samme navn som ved Olofström ligger der campingpladser lige ud til søbredden.

Mad og vand: Du kan f.eks. proviantere i Olofström, inden du søsætter kajakken. Mange af lejrpladserne har også mulighed for at tanke vand – se hvilke på kano- og kajakudlejernes kort over området.

Kort: Kortet ”Kristianstad, Sverigeserien - Topo50 - blad 6, 1:50.000” dækker området. Derudover har kano- og kajakudlejerne kort, hvor overbæringer, lejrpladser, steder med fuglefredning samt steder at tanke vand er markeret. Find f.eks. oversigtskort på immeln.co/info.

Mere info: Du kan finde mere information om området på www.visitblekinge.se/olofstrom/paddla-i-halen.

Turforslag: Du kan f.eks. overnatte første nat på lejrpladsen vest for Breanäs. Her kan man parkere og sætte kajakken eller kanoen i vandet. Anden overnatning kunne være ved en af lejrpladserne langs Raslångans bredder. Tredje nat kunne være ved lejrpladsen ved Brotorpet.

Find din næste tur her


Ruteforslag
Norra Vättern Skærgård

Norra Vättern Skærgård

Ruteforslag
Dalsland Kanal

Dalsland Kanal

Ruteforslag
Åsnen i Sverige

Åsnen i Sverige

Andre spændende artikler


Kajak blandt Blekinges skær

Kajak blandt Blekinges skær

Europas smukkeste vandvej?

Europas smukkeste vandvej?

Havblik og labyrinter i Sankt Anna Skærgård

Havblik og labyrinter i Sankt Anna Skærgård

Log ind