Norra Vättern Skærgård

3 dages kajak- eller kanotur i naturreservat med et hav af flotte øer.


I den nordlige ende af Sveriges andenstørste sø, den langstrakte Vättern, ligger en ferskvandsskærgård, hvor du stille kan glide frem med kajakken mellem over 50 ubeboede øer. Norra Vättern Skärgård er et naturreservat, og langs Vätterns kyster ligger en mængde andre naturreservater som for eksempel det klippefyldte Harge Uddar.

I Norra Vättern Skærgård er der masser af muligheder for at gå opdagelse på vandet blandt de over 50 udebeode øer.

Her er alle muligheder for at sammensætte din helt egen rute, afhængigt af hvor langt du har lyst til at ro, ligesom det er nemt at tilpasse turen efter vind og vejr. Blæser det fra den ene retning kan man for eksempel holde sig på læsiden af øerne, eller langs den af fastlandskysterne, som byder på mest læ for vinden.

Her er flere åbne kryds mellem fastlandet og øerne, ligesom man også skal være klar på kryds imellem øerne, så kajakken er mere oplagt end kanoen.

En fin dagstur fra Norra Vättern går under Stora Hammarsund-broen, hvor man kommer ind i fjordlignende kanaler og pludseligt er i en helt anden naturtype. Herfra kan man ro helt til Askersund eller forbi herregården Stjernsunds Slott.

Syd for naturreservatet ligger to større øer, Stora Röknen og Lilla Röknen. Vær opmærksom på, at det er militærområde, og der kan være adgangsbegrænsning, når der afholdes militærøvelser.

I den vestlige del af naturreservatet kan man se det uskønne syn af papirværket i Olshammar, så hold eventuelt pauserne på østsiden af øerne i dette område.


Aktivitet

Kajaktur


Land

Sverige


Turlængde

50 km


Tid

3 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Charmen ved at være på kajaktur i en skærgård er måske netop at dagene har det med at flyde sammen i et sammenhængende hele af fantastisk kajakroning mellem et hav af flotte øer.

Dagene ligner som sådan hinanden, når hver dag består af at ro rundt i mellem den ene smukke skovklædte klippeø efter den anden, og gå i land og udforske øerne, når man trænger til at hvile armene lidt og måske hellere vil gå en tur.

Når man trænger til en pause fra roningen er det bare at gå i land og slå sig ned på en af øerne en stund, måske bade fra klipperne, tænde bål, plukke blåbær, sætte kaffevandet til at koge på trangiaen eller fiske.

Når aftenen nærmer sig, gælder det om at holde øjnene åbne efter en god lejrplads, hvor man kan slå teltet op og falde i søvn til lyden af bølgeskvulp, vel vidende at næste dag kommer til at bestå af præcis de samme elementer: roning, skovklædte klippeøer, bål, fiskeri, badning og kaffe siddende på en lun klippe med havudsigt (se under Overnatning for regler om overnatning på øerne – det er nemlig ikke tilladt at overnatte på alle øerne).

Læs artikel

4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

Sydsvenske oplevelser på vandet

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Det er muligt at leje kajakker i Olshammar

Calazos kort ”Tiveden, Norra Vättern & Södra Kilsbergen 1:50.000” dækker området.

Overnatning

Allemandsretten er ikke gældende indenfor naturreservatets grænser. I stedet er det tilladt at overnatte på en af disse øer: Kungsholmen, Björkholmen, Grönön, Stora Krokholmen,

Brottsjöholmen samt Stora Hjortholmen, hvor der er gode faciliteter som bålpladser og toiletter. Derudover er der altid muligheden for at ro udenfor naturreservatet og overnatte.

Ankommer du til området lidt ud på dagen er en nem løsning at overnatte første nat på campingpladsen ved Harge, før du begiver dig ud til øerne.

Mad & vand på turen

Selvom Norra Vättern skærgård ligger midt i en ferskvandssø, anbefaler vi at medbringe drikkevandet, da der andre steder i søen ligger byer og industri ned til vandkanten.

Løber du tør for proviant, kan du ro til Askersund og handle.

Udover Askersund er der ikke mange indkøbsmuligheder i området, så sørg for at fylde kajaklugerne op med proviant inden du stævner ud.

Transport

Køreturen fra Øresundsbroen kan gøres på omtrent 4-5 timer. Tager du færgen fra Jylland til Göteborg, er der godt 3 timers kørsel. Hvis du lejer kajakker i Olshammar, kan turen fra København gøres med en kombination af bus og tog på 6-7 timer; fra Göteborg tager turen omtrent 4 timer.

Se mere på www.sj.se

Gode steder at sætte kajakken i vandet, hvor der samtidig er parkeringsmuligheder, er f.eks. ved campingpladsen ved Harge, hvor der er en fin sandstrand, eller ved den lille havn ved Bastedalen nord for Harge.

Log ind