Guide til Bohuslän

På opdagelse i skærgården

Om det er Kano, havkajak, vandring eller cykling, så findes der i vestsvenske Bouhuslän et utal af ruter og sværhedsgrader inden for de forskellige grene af friluftslivet. I denne guide til naturområdet nord for Göteborg er det bare med at lade dig inspirere og lægge planer.

2348.jpg
Skrevet af: Sune Højrup Bencke
Opdateret den 28. jul 2023
Læst af: 18621

Om det er Kano, havkajak, vandring eller cykling, så findes der i vestsvenske Bouhuslän et utal af ruter og sværhedsgrader inden for de forskellige grene af friluftslivet. I denne guide til naturområdet nord for Göteborg er det bare med at lade dig inspirere og lægge planer.

Med en skærgårdskyst, der strækker sig helt fra Gøteborg til Strömstad og Svinesund ved den norske grænse er der uanede muligheder for havkajaksejleren på Bohuskysten. Et stykke, som danske Ravn Hamberg sejlede igennem på sine ’86 dage i kajak’, da han var på vej rundt om såvel den svenske kyst, som den finske. 

Men folk med bare en brøkdel af ovennævnte kajakeventyrers ambitioner skal nu også nok få noget ud af kajak-ruterne i Bohuslän-området i Vestsverige. Der er masser at vælge imellem.
Den mest anbefalelsesværdige tur går fra Strömstad til Hunnebostrand gennem Havstenssund og Fjällbacka. En tur på 50 kilometer gennem den vestsvenske skærgård, som går fra let til svær. Ruten lader kajakkerne sejle forbi både småøer, små vige, åbne skærgårdspassager, mere beskyttede forhold og gennem områder med masser fugleliv, der dog er under beskyttelse.

Sejl til Bissen
Hvis du er en til en kortere tur kan ovenstående deles op i etaper i henholdsvis Fjällbacka og Havstenssund.
Fjällbacka er den af skærgårdene i området, der er mest rig på øer. De ligger placeret utroligt tæt og giver derfor en række spændende passager at padle rundt i plus masser af afvekslende natur.
Skærgårdsområdet nord for Havstenssund er til gengæld fyldt med bratte klippeøer, men også med langstrakte sandstrande. Et turforslag kunne være at starte i Havstenssund og sejle nordpå til øen Bissen. Herfra kan du fortsætte omkring Resö eller padle rundt om Kalvön, hvis vejret tillader det.
Begge ruter er karakteriseret som middelsvær skærgårdspadling med en længde på omkring de 25 kilometer.
En helt alternativ mulighed er området ved Marstrand lige nord for Gøteborg, der ofte beskrives som et af den svenske vestkysts højdepunkter. Marstrandsfjorden kan til gengæld være en ret svær omgang kajaksejlads – selv for de øvede – men med mulighed for at søge ly i mange af de små beskyttede bugter. Et godt startsted er enten Koön eller Instön. En dagstur i området ligger på mellem 15 og 30 kilometer.
Det er muligt at leje kanoer i området til priser omkring 200 til 375 svenske kroner per dag alt efter hvilken type Kajak du er ude efter. Guidede ture og kajakintroduktion kan fås til cirka 600 kroner for fire timer og op til 3000 kroner for en weekend

Hvor bliver jeg klogere?
www.kajakcenter.com
www.vastsverige.com
www.kanotguiden.com
www.kanot.com


Sydsveriges bedste vandring

Bohuslän gemmer på en vandrerute, der er noget helt specielt. Nemlig Bohusleden, der ved flere lejligheder tidligere er blevet beskrevet i Adventure World. Den i alt 370 km lange vandrerute har sit udgangspunkt lige syd for Göteborg. Først fører den forbi unikke urbane udsigter for at fortsætte sin vej nordpå i et område, hvor Sverige bliver til rigtig vildmark. Faktisk skal du ikke ret langt væk fra Göteborg, før du kan føle dig alene med storslåede naturomgivelser og måske en elg eller to. Med udgangspunkt i Kungälv lidt nordøst for Göteborg kan du efter en dag eller to til fods komme til Svartedalen, som er Sydvestsveriges største sammenhængende vildmarksområde. Dele af området er fredet som naturreservat.

På grænsen til Norge
En anden interessant indgangsvinkel til ruten er at begynde turen i Strömstad, som markerer slutningen på ruten, hvis du begynder sydfra. Herfra går turen først mod øst ind i landet og efterfølges af en strækning, der zigzagger frem og tilbage mellem den svenske og den norske grænse. I dette område og omkring Kynnefjäll lidt længere mod syd kan du opleve højdepunkterne på Bohusleden. Eneste ulempe ved at begynde turen i Strömstad er, at det kan være lidt vanskeligere at finde et slutpunkt, hvis du ikke har planer om at vandre i en hel uge eller mere. Strömstad er i det hele taget et fint udgangspunkt for vandreture, også hvis du er til en fast base i form af hytte eller hotel og kun vil tage ud på dagsture.
Bohusleden udmærker sig, som andre store vandreruter i Sverige, ved at have prima overnatningspladser med shelter og bålplads for hver 10 til 15 kilometer. Generelt er der på hele Bohusleden gode muligheder for at gå i flere dage uden at møde andre mennesker.

Hvor bliver jeg klogere?
www.vastkuststiftelsen.org
www.frilufts.se
www.stenungsund.se
www.stromstad.se


Med dybt vand under kanoen

 

2349Kanosejlads i Sverige er noget nær det optimale, lige meget hvilken søbred eller åbrink man sætter sin Kano i vandet i. Ofte skal man ikke langt væk fra alfarvej, før den store vildmark åbner sig. Det gælder selvfølgelig også for Bohuslän, hvor tre kano-muligheder skiller sig ud fra mængden. Både hver for sig, men også som en samlet rute, der dog kræver en række kanoløft undervejs.
Et rigtigt godt første forslag er Nolhötteleden, der på sin vej til den norske grænse passerer gennem syv forskellige søer. Blandt andet Långvattnet, der med sine 42 meter er Bohusläns dybeste. Kanoturen er på 15 kilometer, kan klares med fem løft, og betegnes som middelsvær. 90 procent af turen foregår på søer.

Kano i vildmarksfornemmelser
En anden mulighed er Bullareleden, hvis søer er et levn fra dengang havet strakte sig langt op i Bullaredalen som en direkte forlængelse af Idefjorden. Det er et dejligt sejlstykke med flot natur i form af bjergskrænter og smukke eksemplarer af naturens egne badestrande. Turen på Bullareleden er 32 kilometer let kanosejlads udelukkende på søer.
Den tredje rute er Kornsjöleden 1 – 2, der løber på grænsen mellem Dalsland og Norge. Ruten er koncentretet omkring det vildmarkslignende Kynnefjäll, hvor der er en mængde af søer og vidstrakte skove, så langt øjet rækker.
Kornsjöleden er 33 kilometer lang, rubriceret som let til svær og med en søandel på 70 procent. Altså med en del mere å-sejlads end de to ovenstående kollegaer.
Dertil er det også muligt at kombinere de tre ruter og få en længere mere varieret og omfangsrig tur ud af det.

Hvor bliver jeg klogere?
www.kanotguiden.com
www.vastsverige.com
www.visitsweden.com
www.kanot.com


Pedaltramp på verdens længste cykelrute

For de cykelglade er Bohuslän et område med en helt særlig atrraktion. Her kan du nemlig få mulighed for at køre på et stykke af cykelturen The North Sea Cycle Route, der med 6000 kilometer Nordsøen rundt – gennem Holland, Tyskland, Danmark, Sverige, Norge, Skotland og England – ikke blot er proppet med spændende udfordringer, der ligger og venter, men også betegnet som verdens længste markerede cykelrute.
Etapen gennem Bohuslän dækker en strækning på cirka 380 kilometer. Den starter faktisk helt nede ved Varberg i Halland i syd og slutter i Svinesund på grænsen til Norge i nord.

Udsigt over Idefjorden
Ruten går for størstedelens vedkommende langs kysten, men også igennem naturområder med søer og høje bjerge. Efter Göteborg går ruten gennem landsbyen Kungälv og fortsætter ind i landet gennem uopdyrkede landskaber med skove og søer. Længere mod nord går The North Sea Cycle Route forbi fiskerlandsbyer som kajakudgangspunktet Fjällbacka. Fra Strömstad fortsætter ruten mod Svinesund, hvor der er en storslået udsigt ud over Idefjorden, som danner den naturlige grænse mellem Sverige og Norge. Nogle strækninger på ruten er temmelig trafikerede, men hvor det er muligt, følger ruten cykelstier eller småveje.

Hvor bliver jeg klogere?
www.vastsverige.com
www.northsea-cycle.com
www.visit-sweden.com
www.svenska-cykelsallskapet.se

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr 59 i 2003

Sune Højrup Bencke

Sune Højrup Bencke

Find din næste tur her


Ruteforslag
Siljansleden

Siljansleden

Ruteforslag
Tivedens Nationalpark

Tivedens Nationalpark

Priser fra 595,-
Fællesture
Vättlefjäll Naturreservat

Vättlefjäll Naturreservat

Andre spændende artikler


Sverige rundt på 200 dage i Kajak og på cykel

Sverige rundt på 200 dage i Kajak og på cykel

Svensk madfestival på Årets Cykelrute i Europa 2018

Svensk madfestival på Årets Cykelrute i Europa 2018

Ny cykelrute i Sydsverige

Ny cykelrute i Sydsverige

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this