I Dalarna slynger Siljansleden sig gennem det kuperede, skovklædte landskab i området omkring den enorme sø Siljansøen. Området betragtes af mange som det ”ægte”, klassiske Sverige, hvor der udover øde og mægtige skove også findes masser af kultur og historie. Læg dertil de utroligt fine faciliteter for vandrefolket, og du har en vandrerute lidt udover det sædvanlige.
Siljansleden består af i alt 340 kilometer vandresti fordelt på to cirkulære ruter, nærmest som et sammenpresset ottetal, i området omkring Siljansøen i Dalarnas kuperede og skovklædte landskab.
Her er højdeforskelle på 400 meter og formidable udsigter over søer, fjelde og vidtstrakte skove.
Det er Sverige, når det er allerbedst. Skovene er enorme, her er brusende elve, tyste myrområder, imponerende udsigter og af og til en lille flække med en håndfuld træhuse smukt placeret midt i skoven.
Det er det klassiske Sverige med flot restaurerede fæboder, hvor man i gammel tid flyttede ud når kvæget skulle på sommergræs. Flere fæbodshytter står nu til rådighed som overnatningshytter for vandrere på Siljansleden, og det er en del af oplevelsen på vandreruten at overnatte i noget der mest af alt minder om et frilandsmuseum.
Udover det klassiske skovlandskab fører strækningen mellem Orsa og Rättvik også forbi den stejle kløft Storstupet, hvor elven har skåret sig lodret ned i klippen, og vandfaldet Styggforsen.
Siljansleden byder på rigtigt fine faciliteter for vandrefolket med sin markerede vandresti og en mængde sheltre og overnatningshytter.
Det er ikke for ingenting at Siljansleden er en af Den Svenske Turistforeninges Signaturleder, som er tolv vandrestier rundt i hele Sverige, der er udvalgte, fordi de byder på særlig fin natur.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Her kommer et forslag til hvordan man kan vandre etaperne mellem Orsa og Rätvikk.
På grund af de mange overnatningsmuligheder langs ruten kan man sagtens planlægge etaperne anderledes med enten kortere eller længere vandredage.
Dag 1: Orsa til Nybodarna – 17 kilometer
Vel ankommet til Orsa kan du benytte dig af den sidste mulighed for at handle ind til de kommende dages vandring.
Fra Orsa centrum går ruten ud langs elven Oreälven, inden den drejer ind i skoven, og du tager hul på de mange højdemeter, som efter cirka 15 kilometer bringer dig til Fryksås.
Sæt gerne lidt tid af til at se Fryksås, som med sine smukt restaurerede huse og hytter i klassisk stil er en af Dalarnas største fæboder, og med en fantastisk udsigt over Orsa-søen og fjeldkæden langs den norske grænse.
Her ligger et par hoteller og caféer, så her er også chance for at spise frokost med skøn udsigt eller sætte tænderne i friskbagte vafler.
Efter Fryksås går ruten igennem skisportstedet Orsa Grönklit, inden stien igen svinger ud i de øde skove.
Ved Nybodarna er det muligt at overnatte i en hytte som mest af alt ligner en gammel lade. Hytten ligger i en lysning, hvor der er god plads til telte, og vandet kan hentes i en brønd i udkanten af lysningen.
Dag 2: Nybodarna til Hällorna – 23 kilometer
Dagens etape lægger ud i fin og øde skov, inden ruten går igennem den lille flække Hornberga.
Herefter passerer ruten en brusende elv på en spinkel gangbro. Der er flere fine steder at holde pause langs elven
Ved Höghed går ruten forbi en overnatningshytte, inden man kommer til et af rutens højdepunkter, den stejle kløft Storstupet. Ved Storstupet har elven skåret sig lodret ned i klippen, og en jernbanebro hænger og svæver i luften langt over elven.
Der er flere fine udsigtspladser og en hytte i området lige omkring Storstupet.
Fortsætter du endnu nogle kilometer ligger der et shelter ved Hällorna med udsigt over elven.
I dette område kan det være lidt svært at komme ned til elven for at hente vand, da klippesiderne ned til elven er nærmest lodrette, så her er du faktisk nødt til at gå over åen efter vand. En knirkende og gyngende hængebro fører over på den modsatte bred, hvor det er nemmere at komme helt ned til vandet.
Dag 3: Hällorna til Ärteråsen – 25 kilometer
Dagens etape byder på vandring i dybe og øde skove, samt to fantastisk flot restaurerede fæboder,
Skräddar-Djurberga og Ärteråsen. Her er skov, skov og atter skov.
I Skräddar-Djurberga findes der en overnatningshytte til vandrere på Siljansleden, og ved Ärteråsen kan man slå telt op i udkanten af fæboden.
Her er rustikke bjælkehytter med tag lavet af træstolper og birkebark og er på mange måder et skridt 200 år tilbage i tiden.
Nogle uger hver sommer er Ärteråsen bemandet med frivillige, der passer køerne, sætter husene i stand og serverer kaffe og kage med den mest fantastiske udsigt over Siljansøen og de vidtstrakte skovlandskaber.
På en fjeldtop bag Ärteråsen ligger der et udsigtstårn med en formidabel udsigt over skov, fjeld og Siljansøen.
I udkanten af fæboden ligger der en kilde.
Dag 4: Ärteråsen til Norrboda – 24 kilometer
Fra Ärteråsen bevæger ruten sig ned ad i det kuperede terræn og gennem enorme skove, til man passerer i udkanten af den lille by Furudal.
Er der lavvande i proviantbeholdningen kan man som en afstikker fra ruten vandre ind til Furudal og handle.
Efter Furudal følger ruten Oresjön, der med sine fine sandstrande er et oplagt sted at tage en pause og måske et dyp i søen.
Nogle kilometer senere når man søen Löming, hvor der skulle ligge et shelter, men i sommeren 2021 var det nedbrændt og kun en afsveden plet stod tilbage, hvor shelteret skulle have været.
Ved Norrboda findes en yderst primitiv hytte med plads til to-tre personer. Her er jordgulv, en bålplads midt på gulvet, et hul i taget til røgen og en træbænk. Der er god plads til telte, og i nærheden af hytten ligger en kilde, som man måske skal lede lidt efter.
Dag 5: Norrboda til Ensro – 26 kilometer
Dagens etape lægger ud med at passere forbi Gammelstan, en frilandsmuseumsby med masser af flot restaurerede huse i oprindelig stil.
Efter nogle kilometers fin skovvandring passeres to søer, Norra Ockran og Södra Ockran. I sydspidsen af Södra Ockran ligger der et fint shelter med udsigt ud over skovsøen, og i nærheden ligger også en hytte.
Herefter passeres den lille by Boda, hvor der er en købmandsbutik og mulighed for at supplere provianten.
Et par kilometer efter Boda når du Styggforsen, et stejlt vandfald, der vælter sig ned i en kløft.
I sommersæsonnen er der en lille café med vaffelservering udendørs mellem træerne nær Styggforsen.
Området omkring Styggforsen er naturreservat, og skoven er overladt til sig selv. De udgåede træer fra tørkesommeren nogle år tilbage ligger hulter til bulter i skovbunden som et gigantisk mikado-spil.
Efter en lang dagsetape når man frem til søen Ensen, hvor der ved Ensro ligger et shelter.
Dag 6: Ensro til Rättvik – 12 kilometer
Dagens etape er i den korte ende, men så kan man måske nå frem til Rättvik til frokosttid og nå en frokostmenu på en af byens restauranter.
Ruten fra Ensro lægger ud med at følge en højderyg, en morænevold fra istiden, og er herefter stort set bare i skov. Flere søer passeres, inden man når ind i Enåns naturreservat.
Med en kort afstikker fra ruten kan man se springkilden, en vandsøjle der står lige op af skovbunden som en art svensk geyser. Ved springkilden ligger der et shelter.
Nu nærmer man sig Rättviks bebyggede områder og er pludseligt tilbage i civilisationen. Her er både togstation, supermarkeder og restauranter i den hyggelige by ved Siljansøens bred.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Siljansleden har også en cykelrutevariant, hvor man via små, snoede grusveje kan cykle 310 kilometer rundt om Siljansøen.
Cykelruten har en anden ruteføring end vandreruten, og på cykelruten er der en del muligheder for at overnatte indendørs på pensionat eller bed-and-breakfast i småbyerne, som man passerer undervejs.
Oversigtskortet ”Siljanskartan med Siljansleden vandring och cykel, skala 1:125.000” kan skaffes hos turistbureauerne i de større byer omkring Siljansøen. Her kan man se deldistancerne, hytter og sheltre.
På Siljan-kommunernes hjemmesider findes der oversigtskort med detaljerede etapekort til download. Disse findes eksempelvis på www.morakommun.se.
Siljansleden er godt skiltet, og ruten er markeret med orange maling på træerne. Dog kan det variere fra kommune til kommune, hvor meget der er gjort ud af markeringen. Vi erfarede at kilometeranvisningerne på skiltene ikke altid var helt i overensstemmelse med vores kort.
Siljansleden indgår i app'en Naturkartan.
Hvis du ikke har fået nok af vandring, kan du fra Mora vandre videre ad Vasaloppsleden, hvor du kan følge det det klassiske spor, hvor tusindvis af langrendsløbere hvert år dyster om at gennemføre de 90 kilometer fra Sälen på ski.
Siljansleden kan i princippet vandres i hele den snefrie periode, men de fleste vil nok foretrække sommerhalvåret fra cirka maj til oktober.
Langs Siljansleden findes et større antal overnatningshytter og sheltre.
Hytterne kan have temmelig enkel standard og nogle af dem er meget små, så det anbefales at have et telt med som backup i tilfælde af, at der ikke er plads i hytten.
I hytterne sover man på eget liggeunderlag.
Allemandsretten giver mulighed for masser af fine teltpladser.
Det er muligt at proviantere undervejs i for eksempel Mora, Orsa, Leksand, Rättvik og Boda.
Med de sædvanlige forholdsregler er det normalt fint at drikke vandet fra vandløbene i de ubeboede områder. Er man i tvivl om vandkvaliteten bør vandet renses før man drikker det.
Det som gør logistikken omkring ruten så fin, er at der er så mange oplagte muligheder for at dele den op i mindre strækninger ved at starte eller slutte i en af de fire større byer, som er godt forbundet rent transportmæssigt: Mora, Orsa, Rättvik og Leksand.
Lokale busser krydser ruten en del andre steder, og giver flere muligheder for at støde til ruten undervejs, ligesom det nemt kan planlægges at komme tilbage til en parkeret bil.
Med tog kan turen til Leksand for eksempel gøres på cirka otteenhalv time fra København. Se mere på www.sj.se
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS