Kano, kajak og vandring i Rogen i Sverige

Er du til kano eller kajak i vildmarken, skulle du prøve at opleve Rogen Naturreservat i Härjedalen i midt-Sverige. Her på grænsen til Norge får du et mylder af korte og lange ture på klare søer i et uendeligt søsystem, brudt af forrevne klipper og utallige småøer at søge afslappende hvil eller overnatning på.

Rogen_Sverige.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 18. maj 2021
Læst af: 24896

Er du til kano eller kajak i vildmarken, skulle du prøve at opleve Rogen Naturreservat i Härjedalen i midt-Sverige. Her på grænsen til Norge får du et mylder af korte og lange ture på klare søer i et uendeligt søsystem, brudt af forrevne klipper og utallige småøer at søge afslappende hvil eller overnatning på.

Her kan du opleve at være helt alene i vildmarken, og det stiller større krav til erfaring og fysik. Du skal regne med at være helt alene i dagevis og kunne klare dig selv.

Rogen Naturreservat er så meget vildmark, at du kan være (u)heldig at støde på Sveriges pragteksemplarer af vilde dyr som bjørn, los, elg, jærv, bæver, ren, ørne og moskusokser indført fra Grønland. Men de skulle sjældent komme nærmere end et par hundrede meter.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

kano_Rogen_Sverige.jpgKano/kajak

Du kan starte og slutte i Käringsjön eller Vingsjön, som du kan bruge som base for dagture eller som startpunkter for længere ture ud i området. Der er et mylder af muligheder.

• Du kan for eksempel padle fra Käringsjövallen op gennem søsystemet til Stor-Rödsjön og Skedbro og videre ud mod Rödviken i den største sø, Rogen.

• For de garvede er der mulighed for at padle helt til Norge, hvor du ankommer til byen Røros, der er på UNESCO-listen over verdens særlige kulturarv. Den tur varer omkring syv-ti dage og begynder i Vingsjön og går forbi Stortandsjön. Strækningen fra Femunden til Rogen er den hårdeste og kræver mest tid. Mellem Nedre Roasten og Röa er der lange vandringer i den stenede å blandet med fin padling på de mere stille strækninger. Der er flere fald, som hurtigt bliver til vandfald, så der anbefales det at bære kanoen forbi. Ved Femunden padler du nordpå og videre gennem Feragen, før du drejer mod vest af Håelva til Røros.

• Du kan også padle fra Sverige til Femundsmarka nationalpark i Norge. Fra Vingsjön i Rogenområdet padler du via søen Femund og videre til søen Feragen.

Du kan købe guidede ture i kano og du kan leje kanoer i byen Funäsdalen. Antallet af overbæringer er stort, hvilket vidner om, at Rogen er vildmark. Den længste er 800 meter, men de fleste er korte. Du kan ikke bruge kanovogn på grund af stier fyldt med sten, så du må bære kanoen selv.

Vandring_Rogen.jpgVandring

Du får supervandring uden markerede stier, så erfaring med vandring er en fordel. Til gengæld venter der gamle skove med lavdækkede træer og høje fjelde med toppe over trægrænsen. Kort med vandrestier og over området kan du få i turistinformationen i Funäsdalen, som har oplysninger om områdets vandrestier og lejrpladser.

Du kan også

Cykle mtb, klatre, ride, fiske eller spille golf.

Rejsetips Rogen:

Overnatning

Du kan overnatte alle steder i Rogen i eget telt, så længe du følger allemansrätten.Læs om allemansrätten her. Husk, at der er begrænsninger på den i et naturreservat. Ønsker du mere komfort er der også værelser i fjeldstuen STF Rogenstugan, du kan leje. Hytten er åben 27. juni – 20 september. Der er også en hytte i Käringsjön . Kontakt Kerstin eller Per-Roger på telefon 0684-28022.

Mad, vand og ild

Du skal selv fange dine fisk eller tage mad med ind i området. Der er kun butik i byen Funäsdalen. Fiskekort kan du købe på Tännäs Fiskecentrum og i Käringsjön. Du må kun lave bål i de opstillede læskure, som jævnligt får brænde fra naturforvalteren. Du kan drikke vandet direkte fra søen og behøver ikke koge det.

kano_Rogen.jpgBedste tidspunkt

Sommersæsonen er fra midten af juni til september ud, men nætterne bliver kolde i august. I juni og september er der færrest besøgende. Men husk, at myggene kan gøre udelivet surt, så tag højde for det i form af for eksempel myggenet til hovedet og andet.

Sådan kommer du dertil

Du kan køre i bil hele vejen til Käringsjön, cirka otte kilometer Käringsjövallen. Husk at tage svenske kroner med til vej- og parkeringsafgift. Fra Käringsjön skal du gå ad en markeret sti de sidste kilometer til STF Rogenstugan.

 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Åsnen i Sverige

Åsnen i Sverige

Ruteforslag
Søen Immeln

Søen Immeln

Ruteforslag
Kosterhavets Nationalpark

Kosterhavets Nationalpark

Andre spændende artikler


Kajak på svenske Nittälven

Kajak på svenske Nittälven

4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

4 kajak- og kanoture til den forlængede weekend

Kajaktur i Sydsverige

Kajaktur i Sydsverige

Log ind