Dalsland Kanal

5 dages tur i kano eller kajak


Dalsland Kanal er en 250 kilometer lang vandvej mellem de dybe skove nær den norske grænse, til vandet flyder ud i den enorme sø Vänern. En række langstrakte søer er forbundet med kanaler og sluser udgør en af Europas smukkeste vandveje med en overflod af fine lejrpladser undervejs.

Dalsland Kanal er svensk friluftsliv, når det er bedst, og er et idéelt område til kano og kajak for både let øvede og gamle garvede roere. Her er stille søer, store skove, fine shelterpladser og masser af dyreliv.

Dalsland Kanal er ikke en kanal, der går fra A til B; det er nærmere en perlerække af små og store søer, som er forbundet med hinanden ved hjælp af gravede kanaler og sluser.

Det er en labyrint af muligheder, og ikke to ture i det enorme, vidtforgrenede og langstrakte søsystem behøver at være ens.

Det er bare at finde kortet frem, og planlægge en rute, der passer til lige præcis dig – mulighederne er uendelige, og man kan sagtens få flere uger til at gå i området.

Udover fantastisk natur, hvor skoven læner sig helt ned i vandkanten, mens du ror forbi i dit eget tempo, er sluserne en unik oplevelse i dette område.

Siden 1800-tallet har de som store vandfyldte trappetrin fragtet bådtrafikken mellem lavereliggende og højereliggende søer.

Det er ofte ved sluserne at man møder andre kajak- eller kanoroere og kan få nogle fif til fede lejrpladser eller måske en hyggesnak med slusevagten.

Som kronen på værket i Dalsland Kanal ligger Håverud Sluse, slusen over alle sluser, der med sine fire slusekamre og en akvædukt over elven er lidt af en oplevelse at forcere i kajak.

I Håverud mødes bilvej, jernbane, akvædukt, elv og sluser på kryds og tværs i ét punkt i et ingeniørmæssigt mesterværk, hvor du kan regne med at blive iagtaget af en del turister, der er nysgerrige efter at se sluserne i funktion.


Aktivitet

Kajaktur


Land

Sverige


Turlængde

112 km


Tid

5 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Juni
  • Juli
  • august

Dag for dag


Her er et ruteforslag der på fem dage guider dig igennem noget af det bedste Dalsland har at byde på, både hvad angår naturen men ikke mindst sluserne, som er en unik oplevelse i dette område.

Variationsmulighederne er uendelige, og det er nemt at forkorte eller forlænge dagsdistancerne – eller at lægge et par ekstra dage til dette ruteforslag.

Dag 1: Skåpafors - Östra Silen

Du kan for eksempel sætte kajakken i vandet ved Skåpafors, hvorfra du kan ro nordpå i en lang smal sø med fin skov ved begge bredder. Ved Skifors er der en overbæring, og hvis du er tungt lastet vil du her blive glad for at have medbragt en kajakvogn.

Sluserne ved Krokfors passeres efter ca 20 kilometer, og du er nu på vandet på søen Östra Silen og kan begynde at kigge dig om efter en lejrplads.

Der er seks etablerede lejrpladser indenfor de første kilometer efter slusen.

Dag 2: Östra Silen - Trollön

Denne dag kan du sætte af til udforskning af søen Östra Silen, der med sine langstrakte smalle arme er spændende vand at ro på. Der er bæverboer flere steder, og flere spændende øer at gå i land og holde pause på.

Du kan for eksempel overnatte på lejrpladsen på Trollön efter at have brugt dagen på udforske Östra Silens østlige del.

Distance: cirka 20 km

Dag 3: Trollön - Lelång

Du kan ro tilbage mod sluserne ved Krokfors og efter at have passeret de to slusekamre kommer du ud i den store sø Västra Silen, hvor du kan se kirken i Vårvik idyllisk beliggende ved vandet.

Følger du den vestlige bred, kommer du op til en gruppe øer, og herefter fører en smal kanal dig mod Gustavsfors, hvor endnu en sluse venter. Lige efter slusen ved Gustavsfors ligger der en café direkte ned til vandet, hvor de blandt andet serverer lækre vafler.

Et smalt farvand fører dig videre mod søen Lelång. Ved udmundingen til søen ligger flere etablerede lejrpladser.

Cirka 21 km

Dag 4: Lelång - Ösans Naturreservat

Du fortsætter sydpå ad Lelång mod Bengtsfors, og der er flere fine lejrpladser undervejs inden du når Bengtsfors og skal igennem endnu en sluse. Hvis du har brug for at handle, findes der supermarkeder i Bengtsfors.

Fra Bengtsfors fører en smal sø dig videre mod Billingsfors, hvor endnu et slusesystem passeres. Nu er du ved at være vant til slusning og ved hvordan det hele fungerer.

Lidt øst for Billingsfors ligger Ösans Naturreservat på en halvø i Laxsjön. Her ligger der en lejrplads, som du måske kan overnatte på efter cirka 28 kilometers padling

Dag 5: Ösans Naturreservat - Håverud Sluse

I dag er Store-Sluse-Dag og kajakroerens svar på juleaften – du skal igennem slusen i Håverud, slusen over alle sluser, der med sine fire slusekamre og en akvadukt over elven er uforglemmelig padling, som man ikke finder andre steder.

Faktisk bliver hele dagen Store-Sluse-Dag, for inden du når Håverud skal du først igennem flere sluser ved Dals-Långed, nemlig sluserne Långbron, Långed og Mustadsfors, som fører dig ud i søen Råvarp.

Her er der endnu en sluse i Butteryd inden du efter 23 kilometers padling når Håverud Sluse.

Hvis du på grund af ventetid ved sluserne bliver forsinket, kan du for eksempel tage en overnatning ved Bockön lejrplads i søen Råvarp, sådan at du har god tid til at nyde den sidste del af padlingen og Håverud Sluse.

Læs artikel

Europas smukkeste vandvej?

Europas smukkeste vandvej?

I kajak gennem et stykke svensk kulturhistorie
I havkajak fra hoveddør til Helsinki

I havkajak fra hoveddør til Helsinki

Tre venner på langtur

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Dalsland Kanal består af en serie langstrakte, forbundne søer. I alt er der 250 km vandvej, som hænger sammen ved hjælp af 12 km gravet kanal samt 31 sluser.

De hæver dig samlet 67 meter fra Vänern til de højereliggende egne nær den norske grænse. Dalsland Kanal har allerede fejret sit 150-års jubilæum.

Den blev i sin tid oprettet som transportvej i et ellers vejløst terræn for at forbinde de isolerede småbygder i de dybe skove nær den norske grænse med de mere befolkede områder ved Vänern.

Kronen på værket er Håverud Sluse. Her bliver man sluset igennem fire slusekamre og en akvædukt; en kæmpemæssig teknisk bedrift, da det blev bygget i sidste halvdel af 1800-tallet.

Dalsland Kanal havde sin storhedstid som transportvej i cirka 10 år – så kom jernbanen til og udkonkurrerede efterhånden søvejen – og i dag ligger det hele der til glæde for friluftsfolket.

Calazos kort ”Dalslands Kanal 1:50.000” dækker området.
Bogen Kanotland er en guide til området med kort samt information om lejrpladserne.

Sluserne er bemandede med en slusevagt, og man kan ikke betjene dem selv. De åbner for sæsonen i første halvdel af juni og lukker igen i slutningen af august. Slusernes åbningstider findes på www.dalslandskanal.se. Der betales en mindre afgift per slusekammer.

Husk eventuelt en kajakvogn, hvis du har overbæringer.

Der findes også en app for Dalslands Kanal.

Sæson

Man kan ro i søsystemet i hele sommerhalvåret, men vil man opleve sluserne må man planlægge sin tur i juni, juli eller august.

Find slusernes åbningstider her 

Lejrpladser og betalt overnatning

Med over 100 etablerede lejr- og shelterpladser byder søsystemet på masser af fine overnatningssteder. Ønsker man at benytte sig af lejrpladserne, skal man købe et ’Naturvårdskort’ til cirka 45 kroner per døgn.

Ellers gælder allemandsretten.

Større grupper skal dog benytte lejrpladserne.

Mad og vand på turen

Der er supermarkeder i for eksempel Dals-Långed, Bengtsfors, Billingsfors, Årjäng, Töcksfors og Ed, der alle er mindre byer direkte på søbredden i søsystemet.

Det anbefales at fylde sine vanddunke i byerne frem for at drikke søvandet.

Transport

Dalsland Kanal ligger cirka 150 km nordøst for Göteborg og mellem Vänern og den norske grænse.

I bil kan turen gøres på fem-seks timer fra København og to timer fra Gøteborg. Med offentlig transport tager turen cirka seks timer fra Malmø og tre timer fra Gøteborg.

Kanoudlejerne kan mod betaling fragte dig tilbage til dit startpunkt og en eventuelt parkeret bil, hvis du ikke planlægger at ro tilbage til dit startpunkt.

Log ind