Blekinge Skærgård er Sveriges sydligste skærgård og er samtidig den skærgård, der ligger nærmest Danmark. Efter bare få timers kørsel er du i et område, som er markant anderledes, end alt hvad vi har i Danmark, med små og store klippeøer spredt langs kysten i en uendelig mosaik.
Blekinge Skærgård er bare få timers kørsel fra Danmark, men naturen er markant anderledes med sine spredte klippeøer og klippefyldte kyster.
Her er klippefyldt, og øerne er charmerende med deres svenskrøde huse, kampesten, klipper og grønne løvskove.
Det ørige kystlandskab fortsætter til den smukke, gamle orlogsstad Karlskrona, så vil du have en lidt længere tur, kan du fortsætte roningen østpå.
Hvis det er blæsevejr, er der normalt mulighed for at finde beskyttede ruter i læ for vinden i den indre skærgård, mens den ydre skærgård giver masser af muligheder for at gå på opdagelse i roligt, vindstille vejr.
Området er nærmest et puslespil af naturreservater, der tilsammen beskytter et anseeligt område af skærgården.
Vær opmærksom på, at der er fuglebeskyttelse i visse områder, hvor man ikke må gå i land i perioden fra den 1. april til den 15. juli.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
En stor del af charmen ved at udforske skærgården i kajak er friheden ved ikke at have nogle fastlagte planer, men have muligheden for at improvisere undervejs, og gå i land når man får øje på en ø, som ser særligt indbydende ud.
Der er derfor næppe to ture i Blekinge Skærgård, som er ens – det er bare at kaste dig ud i det og sammensætte din helt egen rute alt afhængigt af hvad dagsformen siger, hvor langt du har lyst til at ro, eller om du undervejs finder et yndlingssted til lejren, som du ikke har lyst til at forlade igen før næste dag.
En idé til en rute som tager dig godt rundt i skærgården kunne for eksempel være:
Dag 1 – Järnavik til Tjärö – 16 km
Campingpladsen ved Järnavik er et fint sted at slå sig ned første nat, inden du begiver dig ud i skærgården, især hvis du ankommer lidt ud på dagen.
Nær campingpladsen er der en sandstrand, hvor du kan sætte kajakken i vandet, samt parkeringsmuligheder for bilen. Første dag på vandet kan gå ud til Tjärö.
Det er muligt at ro ud til Tjärö på en halv times tid, men hvorfor ikke udforske skærgården lidt først og tage en dagstur rundt i skærgården først.
På Tjärö kan man telte mod at betale teltafgift, ligesom man også kan overnatte lidt mere luksuriøst under tag på vandrehjemmet.
Dag 2 – Tjärö til Bockö – 20 km
Fra Tjärö står alle muligheder åbne, men du kan for eksempel ro ind i det fjordlignende landskab rundt om Dragsö og videre ud i øgruppen, som ligger sydvest for Järnavik.
Efter at have spenderet dagen på at udforske de mange øer fra vandet, kan du telte på Bockö, som ligger i Bockön-Mjööns naturreservat.
Dag 3 – Bockö til Järnavik 17 km
Når teltet slås ned på Bockö er der ingen grund til at skynde sig tilbage til Järnavik – der er stadig masser af øer at udforske fra kajakken.
Du kan for eksempel blive lidt i øgruppen og ro forbi de nordlige øer, inden du vender stævnen i retning mod fastlandet ved Västra udden og Eriksbergs naturreservat.
Her kan du ro parallelt med kysten lidt, inden du lægger vejen forbi Tjärö på vejen tilbage mod Järnavik.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Det er muligt at leje kajak i f.eks. Järnavik.
Calazos kort ”Blekinge skärgård 1:50.000” dækker området. Derudover har kajakudlejerne ofte gode kort over området, hvor lejrpladserne er markeret.
Kysten er velegnet til kajakken, mens kanoen er mindre oplagt.
På Länsstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de forskellige naturreservater i Blekinge skærgård og se et samlet oversigtskort, hvor lejrpladser og lignende faciliteter er markeret.
Se mere på www.lansstyrelsen.se og søg via kort eller se en oversigt over naturreservaterne.
På www.ark56.se findes der masser af information om ture i området, hvad enten det er med kajak, vandrestøvler eller cykel. Der findes ligeledes en Ark56-app
De varme og lyse måneder mellem maj og september er mest oplagte til at udforske skærgården i kajak.
Ankommer du sent, så er campingpladsen i Järnavik et godt sted at overnatte, inden du begiver dig ud i skærgården.
I Järnavik ligger også et pensionat, og på øen Tjärö ligger der et vandrehjem med svenskrøde huse spredt ud over et mindre område.
Der findes mange fine lejrpladser spredt rundt på øerne og langs kysten.
På Tjärö findes der en restaurant i forbindelse med vandrehjemmet, ligesom man kan spise ved pensionatet i Järnavik.
Det kan generelt være svært at finde ferskvand på øerne, så det anbefales at fylde vanddunkene godt op, inden kajakken stævner ud i øhavet.
Det er småt med indkøbsmuligheder, medmindre man ror ind til en af de større byer som for eksempel Karlshamn eller Karlskrona.
Det nemmeste er at rejse via København. Herfra kan turen i bil gøres på ca. 2½ time.
Det er også muligt at komme helt til Järnavik med offentlig transport ved at tage toget til Ronneby og her skifte til bus 250 til Järnaviks Brygga. Det kan gøres på omtrent fire timer.
I Järnavik er der parkeringsmuligheder og gode steder at sætte kajakken i vandet, for eksempel ved den lille havn eller ved campingpladsen.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS