• Hjem
  • Artikler
  • Sådan skærer du ned på vægten i rygsækken

Sådan skærer du ned på vægten i rygsækken

Pakkelisten til de vægtbevidste

Du kan sagtens spare vægt i rygsækken uden at skulle investere i det dyreste letvægtsudstyr. Det handler nemlig (også) meget om, hvilket komfortniveau du er på. Og nærmest uanset hvilket niveau, du er på, kan du spare vægt uden for alvor at gå på kompromis.

shutterstock_1176226642_eve.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 12. okt 2023
Læst af: 2756

Du kan sagtens spare vægt i rygsækken uden at skulle investere i det dyreste letvægtsudstyr. Det handler nemlig (også) meget om, hvilket komfortniveau du er på. Og nærmest uanset hvilket niveau, du er på, kan du spare vægt uden for alvor at gå på kompromis.

Den lettere pakkeliste

Der er meget vægt at spare på grundlæggende udstyr som Telt, sovepose, Liggeunderlag og rygsæk. Starter du helt fra nul med friluftsgrej, føles det som en uoverskuelig mængde udstyr at skulle slæbe rundt på, hvis du ikke ejer eller kender til det lettere udstyr. Er du mere erfaren, er der stadig fif og overvejelser, du kan gøre dig:

SOVEGREJET

Telt: Her er der vægt at spare, for du kan få topersonerstelte på alt fra under et kilo til fem kilo. Men det vigtigste spørgsmål, du altid skal stille dig selv, er: hvor meget komfort ønsker du på tur? Et telt på under et kilo er meget behageligt at have på ryggen, når du vandrer i løbet af dagen, men ofte kan du heller ikke andet et at sove i det. Vægten kommer altså på bekostning af opholdskomforten. Du kan sagtens finde lette telte på under to kilo til to personer, som både pris- og pladsmæssigt er til at komme til. Vil du udnytte, at du allerede har et par Vandrestave med, kan du også bruge en Tarp eller et tarptelt, hvor stavene fungerer som teltstænger.

sovepose: Har du en ældre sovepose, fylder og vejer den nok meget mere, end de soveposer du kan købe i dag. Dunposer er som regel lettere og mere kompakte end fiberposer, men alt efter typen af tur og budget kan du sagtens finde forholdsvis lette fiberposer. Kig altid på, om soveposens komforttemperatur passer til turen, før du begynder at kigge på vægt. Du kan sagtens få en sovepose på under 500 gram, der holder dig varm i nattetemperaturer på over 10 grader, men hvad hjælper det, hvis du skal i fjeldet, og det bliver omkring frysepunktet? Skal du vandre i varmere vejr, kan en quilt være en mulighed.

Liggeunderlag: Det er vigtigt at vælge underlag med isolerende egenskaber og den rette R-værdi, så du undgår at blive kold fra jorden. Skal du kun bruge underlaget i varmt vejr, er det fint med en mindre r-værdi og lav vægt, men underlaget DUER altså ikke til andet end det. Jo højere r-værdi, jo mere vil underlaget typisk veje, da der skal mere isolering til. Helt tynde skumunderlag er billige og lette, men ikke særlig komfortable at ligge på. Oppusteligt underlag med isolering kan være såvel lette som komfortable at ligge på, og du kan sagtens finde meget lette underlag med høj r-værdi med alt fra folie til dun- og fiberisolering. Der er meget vægt og pakkevolumen at spare ved at vælge et mumieformet underlag frem for et rektangulært. Du kan også vælge et kortere eller smallere underlag, så der spares på materialer, men ikke på tykkelsen. I sidste ende handler det om dit komfortniveau. 

Diverse soveudstyr: Ting som hovedpuder og lagenposer kan give mere komfort eller varme på tur, og der er stor forskel på vægt og pakkevolumen. Det lette valg er ikke at medbringe noget, men er du til den ekstra komfort og ønsker ikke at bruge din dunjakke eller fleece som hovedpude, så brug en let og kompakt oppustelig hovedpude. Hvad angår lagenposer, så har materialer stor betydning for vægt og pakkevolumen samt isolerende egenskaber. Silke er noget af det mest kompakte og lette, mens bomuld ikke er at anbefale i forhold til vægt og pakkevolumen.

RYGSÆK & PAKPOSER

Jo mere dit grej fylder, jo større rygsæk. Og jo større en rygsæk, jo mere vejer den, da bæresystemet skal være kraftigere, så du kan bære den ekstra vægt komfortabelt. Der er ikke en rygsæk, som passer til alle typer af ture, så vil du spare på vægten, skal du altså have en rygsæk, der passer til præcis den type tur, du skal på. Det er typisk, hvor kraftige materialerne er, og hvor kraftigt bæresystem er, der afgør vægten af en rygsæk. Har du let oppakning, kan du vælge en lettere rygsæk. Du kan også vælge at skære ned på detaljeringsniveauet på rygsækken for at spare på vægten – heriblandt antal åbninger, lommer, stropper osv. Pakposer sørger desuden for orden i sagerne, og det giver en kæmpe ro og overblik på tur. Vil du spare lidt på vægten, kan regnslaget ofte undværes, hvis du pakker i små, lette drybags i stedet.

BEKLÆDNING

Uld: Pak én t-shirt i uld frem for tre syntetiske, da uld er naturligt bakteriehæmmende og ikke lugter på samme måde som andre materialer. Samtidig isolerer det, selvom det er fugtigt. Selvom uld ikke er det letteste materiale, sparer du vægt på antallet af beklædningsgenstande på alt fra langærmede uldtrøjer, huer og Handsker til strømper og Undertøj. Juster efter længden af tur, men husk: du har ofte behov for mindre, end du tror.

Bukser: Ofte er det kun nødvendigt at pakke bukserne, du har på. Medbring så lange uldunderbukser, som du kan bruge i kombination med skalbukserne, hvis uheldet skulle være ude, og bukserne er våde. Hvis du pakker et par ekstra Bukser, så vælg tynde, lette bukser som backup – eventuelt med zip-off, så du ikke også skal slæbe et par shorts med.

fleece: Der er stor forskel på vægten af fleecetrøjer, og du kan altså spare vægt ved at vælge den lette polyesterfleece frem for den store, tunge uldsweater. De to produkter har dog også vidt forskellige egenskaber, men til langt de fleste ture er en syntetisk fleece et godt valg, hvis du vil spare lidt vægt.

Skaltøj: Der er vægt at hente på skaltøjet. Skalbukserne kan f.eks. sagtens være tyndere og lettere end skaljakken, da du forhåbentlig ikke har behov for dem så ofte.

Dun- /fiberjakke: Det er guld at have en pausejakke. Der findes mange forskellige tykkelser og kvaliteter af dun- og fiberjakker og du kan sagtens hente en del hundrede gram, alt efter hvad du vælger. Dun er typisk lettere end fiber, men tænk primært over hvor kraftig en jakke, du egentlig har behov for. Det er her, du kan hente noget på pakkevolumen og vægt.

FODTØJ

Vandrestøvle og vandresko: Du har dem jo primært på fødderne, og ikke i rygsækken, men her kan lavere vægt også være værd at tænke på: jo lettere oppakning, jo lettere fodtøj kan du have på fødderne.

Fodtøj til lejren osv.: Det kan være rart med et sæt fodtøj til lejren, hytten eller til at vade over vandløb. Her er et par gode sandaler ideelle, men skal du krydse vand, og er vejret køligere, kan et par lette dunfutter være sagen. 

Spise- og kogegrej

Brænder: Du finder kompakte brændersystemer til at koge vand på gas, som er lettere end de store Kogesæt. En on-top-brænder på en gasdåse er dog den letteste løsning. Tilføj en lille kop og køb så kun den mængde gas, du har brug for – hvorfor slæbe 450 gram gas med, hvis du kun skal bruge 200 gram?

Service: Forskellige spisesæt indeholder mange dele, som kan være rare at have, men som ikke alle er nødvendige. Du har typisk egentlig kun brug for en kop, en spork og din skarpe Kniv. Plastik er et godt, let valg, men der findes også let og holdbart, men dyrt, service i titanium. Det kan samtidig bruges direkte ovenpå din brænder i stedet for en gryde.

Mad og drikke

Mad: frysetørret mad sikrer lette måltider med det rette energiindtag. Du kan samtidig nøjes med en enkel, let brænder, da der blot skal tilsættes kogende vand. Knækbrød eller tortillapandekager er lette, gode alternativer til rugbrød, men pålæg og fyld kan veje ret meget – en dåse leverpostej eller makrel vejer nogenlunde det samme som et helt frysetørret måltid. Til morgenmad er lidt portionspakket havregryn med salt til at lave havregrød let at have med, og du kan sagtens tilberede det ved blot at hælde kogende vand over det. Snacks og mellemmåltider fylder og vejer ofte en del. Myslibarer er et godt og let valg, ligesom cashewnødder, tørret frugt og lignende varer med højt kalorieindhold i forhold til vægten.

Drikkevarer: Instant kaffe er let og kompakt, men er du til en ekstra god kop kaffe, kan du prioritere f.eks. Growers Cup, et stempel til din Jetboil eller lignende.

DIVERSE – ALT DET ANDET UDSTYR

Lygte: lad den store Lygte ligge hjemme og pak en lille i stedet. Skal den kun bruges i teltet eller på lejrpladsen, skulle en enkel lygte klare ærterne, men faktisk så fylder og vejer pandelamper med lidt flere funktioner sjældent mere.

Kniv/multitool: En skarp kniv er uundværlig og såvel lette som skarpe knive behøver ikke koste en formue. Bruger du forskellige redskaber som tang, saks og lignende, så er et multitool en god løsning. Dog er mange mulitools ret tunge og indeholder langt flere stykker værktøj, end du har behov for; find et multitool, der kun har de mest basale funktioner.

Toiletgrej: I min verden giver en halveret tandbørste ikke mening. Det kan dog give mening ikke at tage den nyeste tube tandpasta eller en fuld solcreme med samt kun at pakke det sæbe og håndsprit, du har behov for til turen. Pak direkte i en drybag og spar unødig vægt på en decideret toilettaske.

Håndklæde: Brug et hurtigtørrende håndklæde. Drop de store håndklæder, de er ikke nødvendige for at blive tør og et håndklæde i halv størrelse vejer jo sjovt nok det halve.

Førstehjælp: Køber du et færdigt førstehjælpssæt, så tjek, at du nu også har brug for alt, der er i det. Typisk ligger der en tung, halvdårlig saks i sættene, og den kan du sagtens spare væk, hvis du har en kniv eller et multitool.

Navigation: Bruger du fysiske kort, så vælg de vandafvisende kort og spar det vandtætte etui. Du behøver sjældent det helt store kompas, men spejl på kompas kan spare dig for at slæbe et spejl med til at tjekke efter tæger eller lignende. Skal du vælge en GPS, så gå kun efter de funktioner, du har brug for. Er det blot til at kunne sende et nødsignal, så findes der små GPS’er til det.

Siddeunderlag: Et siddeunderlag kan virke som unødvendig ekstra vægt, men det er et godt stykke grej, der holder dig tør og varm under pausen. Der findes alt fra oppustelige til små, foldbare skumunderlag. Spar vægt ved at bruge dem i skum. Det isolerer fint og fylder samt vejer lidt.

Vandrestave: Selvom du nok primært har vandrestavene i hænderne, så kommer de også typisk til at sidde på rygsækken af og til. Vandrestave i karbon er typisk lidt lettere end dem i aluminium, men også dyrere. Hvis du vil spare lidt på vægten, er det oftest på detaljeringsgraden, f.eks. indstillingsmulighederne. Du kan dog sagtens få lette stave, som både er stærke og komfortable at gå med.

Lappegrej: Noget universelt som Tear Aid kan lappe alt fra et telt til et liggeunderlag eller en skaljakke. Medbring derudover en lille sekundlim, som kan lappe støvlerne, hvis sålen begynder at give sig eller et spænde flækker. Medbring altid lidt prusik-snor (tyndt reb fra klatreverdenen) eller lignende, der både kan bruges som tørresnor eller som ekstra snørebånd, hvis uheldet er ude.


7 lette råd til pakningen

Man skulle måske tro, at de steder, hvor man sparer mest vægt, også er der, hvor man kommer til at bruge flest penge. Men sådan er det ofte ikke. Her er 7 enkle råd til at spare vægt i rygsækken.

  1. Vand: Bær kun det vand, du skal bruge, for jo mere vand jo i rygsækken, jo mere vægt. Hvis du vandrer et sted med søer og vandløb, så tank og drik vand løbende – hav altid en kop eller lille drikkedunk ved hånden. Det giver rigtig god mening i fjelde i f.eks. Norge og Sverige, hvor der er masser af rent vand. Er du i tvivl om vandkvaliteten, så medbring et vandfilter a la et Lifestraw eller lignende, så du nemt og hurtigt kan rense vandet undervejs uden at skulle indsamle eller bære store mængder. Du skal dog altid sikre dig, at du har vand nok. Vær helt sikker på, at der er mulighed for vand nok, før du begynder at spare på vægten her.
  2. Et let måltid: Typisk kan du give mange penge for at spare 100 gram på f.eks. telte og soveposer, mens mange pakker mad uden den helt store tanke på vægten. Og det er altså et sted, hvor der er meget vægt at spare.
  3. Flere funktioner: Tænk på at så meget grej som muligt har flere funktioner – og meget gerne skal bruges mere end én gang. Et godt eksempel er vandflasken med gaffatape omkring, så du både har en drikkeflaske og gaffatape uden at skulle medbringe en hel rulle.
  4. Begræns beklædning: Medbring kun det absolut nødvendige tøj. Ofte har du ikke brug for meget ekstra, hvis du pakker gode materialer som f.eks. uld.
  5. Fællesudstyr: Brug fællesudstyr – del med andre. Der er mange, gode lette soloprodukter i dag, men at dele udstyr med andre giver hurtigt en meget lettere oppakning. Hvis I er tre på tur, så vil I kunne nøjes med at pakke et telt og en enkelt brænder, frem for tre af hver. Det kan typisk mærkes på kiloene i rygsækkene, hvis ikke du har det letteste og dyreste soloudstyr.
  6. Udnyt mulighederne: Har du mulighed for at proviantere på turen eller ej? Kommer du forbi indkøbsmuligheder, så udnyt det. Skal du på tur uden mulighed for indkøb, så kan det være en fordel at pakke mindst et måltid frysetørret mad om dagen, da det er svært at pakke lettere mad end det, som samtidig lever op til anbefalede indtag af kalorier, protein osv.
  7. Lettere udstyr: Der er vægt at spare på grej, især i de tungere kategorier som liggeunderlag, sovepose og telt.

 

3 råd til at skære ned på vægten

  1. Evaluer efter endt tur: Brugte du alt, du havde med? Manglede du noget? Juster, men husk at nogle ting som førstehjælp og lappegrej bare skal pakkes, selvom det ikke bliver brugt.
  2. Udskift løbende ting, men tænk på bæredygtighed og gør det først, når det bliver slidt. Kig på vægten på det nye grej, når det er nødvendigt at udskifte det.
  3. Find dit komfortniveau. Er du til sammenpakkelige vinglas og et glas vin om aftenen, eller vil du hellere vandre lettere med mindre? Alt efter hvor du skal vandre, er det jo ikke nødvendigvis umuligt at få et glas vin eller noget godt at spise, da du langt de fleste steder passerer civilisation på vandreruten. Et VISA-kort eller nogle pengesedler vejer væsentlig mindre end f.eks. en flaske rødvin. Det gælder i alt fra fjeldhytter i Norge til alpinhytter i Østrig og Italien – eller måske bare den lokale vejbod på Sydfyn?

 

Forslag til lette produkter

Grayl ultrapress Purifier Bottle

Grayl Ultrapress Purifier Bottle

Vil du ikke slæbe på unødvendigt vand, så klarer den her enkle og effektive vandflaske ærterne – samtidig med at den fjerner virus (99,99 %), bakterier (99,9999 %) og protozoer (99,9 %). Den har nemlig et indbygget vandrensningsfilter. Du fylder blot flasken med vand og trykker filteret ned, og 10 sekunder senere har du en halv liter rent drikkevand. Det er et aktivt kulfilter, der fjerner alle de vandbårne patogener (virus, bakterier og protozoer) samt mikroplast, og det absorberer samtidig kemikalier, pesticider, tungmetaller og uønskede smagsstoffer, mens drikketuden både er let at drikke og hælde af. Kulfilteret har en kapacitet på 150 liter og kan udskiftes. Efterhånden, som filteret nærmer sig sin udløbstid, bliver filtreringstiden længere. Når den når op på omkring 25 sekunder, er det tid til at skifte filteret. Vægt: 354 gram.

799 kr. / Friluftsland

Find den i Friluftsland

 

Frilufts Silk Blanket Liner

Frilufts Silk Blanket Liner

Lagenposen her vejer blot 140 gram og er lavet i 100% silke. Den kan bruges for sig selv på de rigtig varme dage, eller sammen med soveposen på alt fra sommer- til vinterturen, hvor der skal noget ekstra varme til. Silke fungerer godt i såvel høje som lave temperaturer og er yderst behagelig direkte mod huden. Pasformen er rummelig, og der er et lille rum, så man kan lave en hovedpude med tøj eller lignende.

499 kr. / Friluftsland

Find den i Friluftsland

 

Therm A Rest Neoair Xlite NXT

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT Reg

Et liggeunderlag til helårsbrug på blot 350 gram. Den opdaterede udgave af NeoAir XLite har forbedret isolationen, og så er den knitrende lyd nu minimeret med 83% i forhold til den tidligere model. Underlaget indeholder kun luft, men har et sindrigt system af tværgående luftkamre, der er beklædt med reflekterende folie, så kroppens varme og jordens kulde reflekteres. Underlaget pumpes nemt op med en medfølgende pumpepose, og mens det kun måler 28 x 10 centimeter i rygsækken, så har man 183 centimeter i længden, 51 centimeter i bredden og hele 7,6 centimeter i højden at boltre sig på, når det er tid til at ligge ned. R-værdien er på 4,5.

1.969 kr. / Friluftsland

Find det i Friluftsland

 

Marmot Atom

marmot Atom

Skal det være topkvalitet og samtidig veje og fylde meget lidt på sommerturen, så er den her lette, komfortable dunsovepose lige sagen. marmot Atom vejer blot 585 gram og har en komforttemperatur på 9 grader (angivelsen for kvinder) og en lower limit på 5 grader (angivelsen for mænd). Den fylder 30 x 15 centimeter, når den er pakket sammen i den medfølgende pakpose, og mellem turene ligger den godt i opbevaringsposen. Der er også tænkt på miljøet. Soveposen er nemlig fremstillet i 100% genanvendt nylon, og den relativt nye, bæredygtige vandafvisende teknologi, ExpeDry, øger ydeevnen og reducerer tørretiden. Tager du en nat i det fri, så giver ExpeDry også god beskyttelse mod kondens og fugtighed. Dunene er certificerede 800+ power gåsedun.

3.299 kr. / Friluftsland

Find i Friluftsland

 

Osprey Eja 58

Osprey Eja 58

Teknisk, men let, rygsæk til kvinder (den lignende model til mænd hedder Exos 58). Vægten ligger på 1.250 gram, bæreselerne er polstrede, og hoftebæltet har to lommer med lynlås. Toplåget har også lommer, men kan tages af, så rygsækkens vægt kommer yderligere ned. Der er en strækbar frontlomme samt sidelommer med to indgange, aftagelige remme til liggeunderlag eller sovepose, Stow-on-the-Go til vandrestavene samt diverse udstyrsløkker. Der er også plads til et drikkesystem.

1.999 kr. / Eventyrsport

Find i Eventyrsport

 

Seatosummit telos TR2

Sea to Summit Telos TR2 Sil/Peu

Bredt anvendeligt topersonerstelt på blot 1.657 gram. Teltet har dejligt lodrette vægge, som giver god plads i kabinen og 105 centimeter til loftet. Der er glimrende ventilation, godt udsyn og god adgang med høje, brede døre, og så kan teltets oversejl slås op for sig selv og danne et halvåbent shelter, ’Hang Out Mode’, som er perfekt til pausen, madlavning, spisning, ly, læ og hyggestunder. I det hele taget er der en del smarte opsætningsmuligheder og detaljer (som vi under test har været meget begejstrede for): flere pakposer, så vægten kan fordeles mellem flere personer eller blot bedre i rygsækken; teltposen kan klikkes fast i teltet og bruges som en form for lomme; stangpose, der kan forvandles til lyspose i samarbejde med en Pandelampe. Derudover er der to indgange med apsis. Oversejl og bund har et vandsøjletryk på henholdsvis 1.200 mm og 2.500 mm og har udelukkende tapede sømme.

5.549 kr. / Eventyrsport

Find i Eventyrsport

 

Nordisk Svalbard 1 si

nordisk Svalbard 1 SI

Enpersonsteltet her vejer 1.700 gram og har en konstruktion med to buer, som skaber et forbavsende rummeligt telt med 100 centimeters højde på midten og 115 centimeters bredde – nok plads til at sidde op og have rygsækken i teltet. Og så er der plads til de mudrede støvler i den lille apsis. Selvom teltet er lille, er der ingen fare for, at du blæser væk, når vinden raser – teltet er således testet til imponerende 40 meter i sekundet. Har du ikke brug for beskyttelse mod vind og vejr, men blot mod myg og andet kravl, kan du slå inderteltet op for sig selv. Oversejlet er ripstop-nylon med 3-lagssilikone på hver side, og inderteltet er i let polyester. Bunden er i kraftig nylon med et vandsøjletryk på 10.000 mm. Stænger og pløkker er lavet i aluminium.

2.799 kr. / Eventyrsport

Find i Eventysport

 

Jetboil MightyMo Stove

Jetboil MightyMo

Kompakt gasbrænder, der vejer blot 95 gram og koger en liter vand på 3 minutter alt efter temperatur og højden. Brænderen sættes direkte på gasdåsen og har en trykregulator, så der er konstant effekt, uanset om dåsen er helt fuld eller næsten tom. Den er samtidig nem at regulere, og der er simrekontrol. Piezotænderen sørger for nem tænding, og brænderen kan bruges sammen med diverse FluxRing™-kasseroller og pander fra Jetboil – og med alt andet køkkengrej. Effekten er på 3.000 watt.

719 kr. / Eventyrsport

Find i Eventyrsport

Redaktionen anbefaler

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Vulkanvandring på Pacaya

Vulkanvandring på Pacaya

Til fods fra Ushuaia til Alaska

Til fods fra Ushuaia til Alaska

Weekendvandring - del 1

Weekendvandring - del 1