Fleece jakke og fleecetrøje


Guide til valget af din nye fleecetrøje

En god Softshell eller fleecejakke, der giver noget varme, er essentiel på alle mulige forskellige former for friluftsliv, hvad enten du vandrer, er på kanotur, cykeltur, sheltertur eller noget helt andet. Softshelljakker og fleecejakke kan såvel bruges som dit yderste lag, hvis det ikke blæser for meget eller regner, men kan også bruges som mellemlag med en Skaljakke over, hvis elementerne raser.

Og der er selvfølgelig masser af ting at holde øje med, når det kommer til at vælge Softshell eller en Fleece til f.eks. vandreturen. Hvilken type tur skal softshellen eller fleecen bruges til? Hvilke materialer er der brugt? Hvor tyk og varm er jakken? Hvor godt ånder den? Hvor holdbare og slidstærke er materialerne? Er der en solid lynlås, gode lommer, mulighed for udluftning? Og hvad med pasform, hætte og evt. mulighed for at snøre jakken ind?

Derudover er det værd at kigge efter, om der ligger gode, miljøvenlige tanker bag designet. Og så spiller prisen jo også ofte en rolle.

Læs en guide til at vælge det rette mellemlag

Montane Men's Fury XT Hooded Fleece Jacket

Montane Men's Fury XT Hooded Fleece Jacket

Åndbår, holdbar, strækbar
Test

Fjällraven Expedition X-Lätt Vest

En vestmodstanders bekendelser
Superstainable Ameland Midlayer

Superstainable Ameland Midlayer

Alsidig isoleret mellemlagsjakke
Fjällräven Abisko Lite Fleece HZ
Smartwool Mens Hudson Trail Fleece Full Zip Jacket
Patagonia Better Sweater

Patagonia Better Sweater

Bæredygtig turkammerat
Fjällräven Women’s Stina Fleece

Fjällräven Women’s Stina Fleece

Blød fleece til lidt af hvert
Houdini Power Houdi

Houdini Power Houdi

Den fleksible hoodie
Lundhags Gosin Wool Knit Women

Lundhags Gosin Wool Knit Women

Skræddersyet til outdoorbrug
Haglöfs L.I.M Mid Comp Hood Men

Haglöfs L.I.M Mid Comp Hood Men

Minimalistisk mellemlag
Test

Woolpower Full Zip Jacket 400

Svenskproduceret skulderkræs
Test

Montane Chonos Fleece Jacket

Kraftig fleece med fine finesser
Artilect Eldorado 310 Merino Jacket Men

Artilect Eldorado 310 Merino Jacket Men

Merino med ekstra vilde kvaliteter
Artilect Sundown 250 ½ Zip Hoodie Women

Artilect Sundown 250 ½ Zip Hoodie Women

Varm og lækker (med gemte detaljer)
Helly Hansen Lifa Merino Midweight Hoodie
Haglöfs L.I.M Barrier Jacket Men
Helly Hansen Lifa Active Solen Hoodie
Fjällräven Abisko Midsummer Jacket

Fjällräven Abisko Midsummer Jacket

Pakbar, ventilerende, strækbar
Helly Hansen Odin Minimalistic 2.0
Icebreaker Men's Ellipse Jacket
Tierra Rista Jacket WMS
Arcteryx Atom SL
The North Face Thermoball hybrid
Woolpower Kids Full Zip Jacket 400
Udstyrstest

Ortovox Men's Hoody

Haglöfs Suta Hood
Udstyrstest

Haglöfs Reptile Hood

Montane VOLT
66 North Vatnajökull Softshell
Udstyrstest

Warmpeace Foggy

Udstyrstest

Haglöfs Boiga

Udstyrstest

Warmpeace Sneaker

Der er sket utrolig meget, siden den første fleece så dagens lys. Både hvad angår materialer, pasform og udbredelse har fleecen gennemgået en mindre revolution. Når du i dag går ned i udstyrsbutikken, så bugner det med varme, smarte, tynde og specielle fleecer, men ikke alle er lige gode til alle ture, og derfor ser Opdag Verden nærmere på udvalget.

I de gode gamle dage var livet mere simpelt, og udvalget var til at overskue. I dag er selve materialet forbedret, der er opfundet nye typer, og der arbejdes ustandseligt på at give fleecen den bedst mulige pasform. Polartec er markedets store spiller med mange forskellige, spændende typer af materialer. De er dog ikke de eneste, og mærker som Tecnopile og Outlast kommer mere og mere frem.

Nøglen bag al isolering, også med fleece, er at tilbageholde luft i små luftlommer, der holdes varme og tæt på kroppen. Jo mere luftigt et materiale er, des mere luft holdes fanget, og dermed stiger dets isoleringsevne. Målet er at skabe et varmt materiale, der samtidig er let og selvfølgelig meget holdbart. Ved fleecer er et af de helt store problemer deres risiko for at fnulre, hvilket ikke alene ser meget grimt ud, men også ødelægger også fleecens isoleringsevne.

Polartec og det gamle nummersystem

Der var en gang, hvor en fleece i Polartec 100 var en microfleece, en 200 var en almindelig, og en 300 var en tyk moppedreng. Det gælder for så vidt stadig. Helt overordnet er tallet et udtryk for, hvor varmt og tykt stoffet er. Polartec 100 er klart den tyndeste og indgår i dag i mange af de supertynde fleecer - microfleecer - hvor snittet er tæt til kroppen.

300 er den tykkeste og stort set udgået i dag, da der findes en stor variation af materialer, der ikke har samme tykkelse, men giver samme isolation. Det er selve fibertyperne, der er forbedret, så de kan holde på mere luft og dermed give samme isoleringsevne på meget mindre materiale.  

Hvilke typer Polartec findes der?

Helt overordnet deler Polartec deres materialer op i tre grupper: next-to-skin, insulation og weather protection.

I den første kategori er der lagt vægt på, at materialet transporterer fugt væk fra kroppen, samtidig med at det er hurtigtørrende, ånder godt og er behageligt at have direkte mod huden. De to typer, der tilhører denne kategori, er Power Dry og Power Stretch. Begge dele bruges ikke kun i fleecejakker, men også i en lang række andre rejse- og outdoorprodukter. Navnene siger næsten det hele, for hvor Power Drys primære egenskab er at transportere fugt bort og i det hele taget at holde dig tør, så er Power Stretch utrolig fleksibelt. Power Stretch bruges i mange meget tætsiddende fleecer, hvor materialet nærmest smyger sig om kroppen.

I kategorien insulation findes de mere traditionelle fleecer. Der er lagt vægt på det simple faktum, at du skal holde kroppen varm for at have det godt og i sidste ende for at overleve. De to typer, der findes her, er Classic og Thermal Pro, der begge holder godt på varmen og er slidstærke. Classic har gennemgået nogle småforbedringer, siden Polartec opfandt den for 30 år siden, men er i det store hele det samme produkt. Thermal Pro er en tand mere teknisk, faktisk er det Polartecs mest isolerende materiale i forhold til vægten. Thermal Pro findes i en lang række visuelt forskellige typer, og mange af de mere smarte fleecer er af denne type.

I den tredje kategori gemmer sig en del forskellige typer, men fælles for dem er, at de sætter nye standarder for, hvad en fleece kan. Hvor den mere traditionelle fleece måtte give op, så snart de første dryp kom fra oven, eller blæsten bare tog lidt til, så forsøger fleecerne i weather protection-kategorien at beskytte mod vind og vejr. Der er en flydende grænse for, hvornår det er en fleece, og hvornår det er en softshell, men da disse typer stadig som grundidé er lavet af samme type materiale, kan de stadig med god ret kaldes fleecer. Wind Pro typen er fire gange mere vindtæt end en traditionel fleece, dog uden at miste fleecens gode åndbare evner. Windbloc-ACT stopper 98 % af vinden, men den eneste, der yder total vindblokering, er Windbloc.

Der findes andet end Polartec

Mange tror, at Polartec er det eneste fleecemateriale, der findes - eller i det mindste at det er det eneste, der garanterer for kvaliteten. Det passer ikke, men det er stadig det mest udbredte. To af de andre mærker, der er værd at stifte bekendtskab med, er Tecnopile og Outlast. De er begge meget innovative og viser os vejen ind i fleecens fremtid.

Outlast har været tvunget til at tænke nyt og kreativt, for de har blandt andet skabt tøj til astronauter for NASA. Deres speciale er de såkaldte 'phase change materials' - altså materialer, der forandrer sig efter omstændighederne. Dermed kan overskydende varme, som skabes ved aktiviteter af høj intensitet, 'opspares' i materialet og frigives, når kroppen nedkøles, ved pauser eller andre ændringer i temperaturen. Outlast forsøger at skabe forhold for kroppen, der ikke er for varme og ikke for kolde. Kroppen sveder for at nedkøle sig, hvilket gør traditionelle materialer ubehagelige at have på, og i mange tilfælde nedsætter det deres evne til at isolere. Ved at Outlast absorberer den overskydende varme, nedsættes mængden af sved. 

Det italiensk producerede Tecnopile vinder mere og mere indpas i alverdens outdoormærker. Det er der også god grund til, for de har lavet mange spændende produkter. Til Tecnopiles microfleecer bruges en ultrafin struktur med 250 fibertråde på kun en halv millimeter. Det giver et meget blødt materiale, der er meget kompakt og holder rigtig godt på varmen. I deres stræk- eller stretch-fleecer kombinerer de polyester og lycra, der giver god fleksibilitet og dermed tillader kroppen stor bevægelsesfrihed. Fleecen både giver sig og trækker sig sammen igen, hvilket gør den velegnet til sportsaktiviteter. 

Med alle de typer materialer er der nok at vælge mellem, men også nok til at gøre de fleste forvirrede. Som med alt andet udstyr er det vigtigt at gøre sig klart, hvad produktet skal bruges til. Det er på ingen måde den samme fleece, du skal bruge til hård trekking i Malaysias jungle som til at sidde mere stille på en hundeslæde i Grønland. Find ud af, hvilken egenskab der er vigtigst for dig, og vælg ud fra det.

Vurdering af fleecen

Når du står inde i butikken, er der flere ting, du kan kigge efter for at bedømme, om en fleece er af høj kvalitet. Der er dog også ting, som du ikke kan kigge efter, og du er derfor nødt til at vælge ud fra, om du stoler på mærket eller ej.

For at vurdere kvaliteten kan du se, at jo finere i strukturen fleecen er, jo blødere den er, des længere vil den højst sandsynligt holde. Med at 'holde' menes dens egenskaber til at være pæn og lækker længe, men det har også en stor praktisk betydning. En fleece, der ikke er fnulret, og dermed pæn at se på, er også meget mere isolerende. Hvor lang tid der går, inden din fleece fnulrer, kan være svært at sige med sikkerhed, og derfor er det en god idé at vælge mærker, som du har tillid til.

Det er vigtigt at vælge en fleece med rigtig god pasform - et område, hvor billige fleecer næsten altid falder igennem. For det første ser det bedre ud, og for det andet giver den en meget højere isoleringsevne, for jo tættere materialet sidder på kroppen, desto bedre holder det dig varm.