Vælg den rigtige skaljakke
Der findes mange forskellige typer af skaljakker, og som med det meste outdoorbeklædning kan det derfor være en jungle at finde rundt i. Vi fokuserer her på skaljakker, som er vind- og vandtætte med en åndbar membran og klæder dig på til at vælge den, der passer dine behov.
Åndbarhed
Der findes ikke en standardenhed for at måle åndbarhed, og det kan være svært at finde rundt i de forskellige målemetoder.
Den mest brugte metode er i gram/m²/24 timer (Inverted Cup). Jo højere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En jakke kan have en mærkbar åndbarhed allerede ved omkring 10.000 gram/m²/24 timer, men er luftigheden og temperaturen høj, bør den ligge over 20.000 gram/m²/24 timer.
En anden kendt målestok er RET (Resistance of Evaporation of a Textile): jo lavere tallet er, jo mere åndbar er jakken. En åndbar jakke ligger mellem 0 og 10 på RET-skalaen.
Søjletryk/vandtæthed
Når du skal kigge på skaljakke, er det ikke nok bare at kigge efter, om der står, den er vandtæt.
Inden for vandtæt beklædning bruger man måleenheden vandsøjletryk, som viser, hvor meget tryk materialet kan klare, før vand trænger igennem. Vi anbefaler kun jakker med et søjletryk over 10.000 mm i vandsøjletryk, og skal du vandre med større rygsæk, har du behov for et vandsøjletryk over 20.000 mm.
Gore-Tex har f.eks. et søjletryk på 28.000 mm; de fleste andre membraner har et søjletryk mellem 10-20.000 mm.
Materialer/holdbarhed
Det mest almindelige materiale til skaljakker er nylon, men polyester bliver også brugt.
Polyester: et syntetisk, godt og billigt materiale. Normalt vælges polyester til grønne produkter, da polyester er nemt at genanvende.
Nylon/polyamid: et meget stærkt materiale og det mest brugte til skaljakker. Der er begyndt at komme produkter med genanvendt nylon.
Styrken på materialet måles i denier, og en jakke kan f.eks. være i 40D Nylon med forstærkninger i 70D Nylon. Polyester måles også i denier, og et produkt kan f.eks. bestå af 40D polyester eller 30D ripstop-polyester. Ripstop kan have en tilsvarende rivstyrke som et kraftigere materiale på grund af materialets struktur.
Man kan ikke oversætte tykkelsen på materialer direkte mellem typer af skaljakker, da en 40D trelagsskaljakke umiddelbart vil være stærkere end en 40D tolagsskaljakke, da de tre lag gør produktet stærkere end de to. Uanset hvad, er det fornuftigt at kigge efter forstærkninger på skuldre, albuer og hofter, da disse steder slides hårdt.
Vægt og styrke hænger sammen, så ønsker du en stærk jakke, må du også forvente lidt mere vægt.
Pleje og vedligeholdelse af skaljakken
Det er vigtigt at vaske og genimprægnere sin skaljakke, for at den bliver ved med at have samme egenskaber, som da du købte den.
En jakke mister nemlig sin imprægnering med tiden og vil derfor begynde at suge vand.
Suger ydermaterialet vand, vil åndbarheden ryge, så det er vigtigt flere gange om året at genimprægnere sin jakke.
8 detaljer at kigge efter på en skaljakke
1. Lommer er guld værd i en jakke. Lommer kan være napoleonslommer på brystet, håndlommer, eller inderlommer med lynlås eller som net-lomme. Ofte placeres lommer på skaljakker lidt højere, end du måske er vant til. Det er for at undgå karambolage med hoftebæltet på en rygsæk eller en klatresele.
Selvom lommer har vandafvisende lynlås eller en flap over, kan du aldrig regne med, at din lomme er helt tæt. På nogle skaljakker er der endda en lille udgang i bunden, så eventuelt vand kan løbe ud, hvis uheldet skulle være ude.
2. En justerbar hætte er en beskyttelse, når vejret raser. Det er en nødvendighed, at en justerbar hætte kan finjusteres, så den følger hovedet. Vi råder til enten to- eller trevejsjusterbare hætter, alt efter hvad du skal bruge jakken til.
Derudover vil vi altid foretrække et indvendigt snøresystem med justering, så du ikke får løse stropper i hovedet, eller de hænger fast i noget.
3. Udluftning er en virkelig god detalje, som du med sikkerhed bliver glad for, især på de kraftigere trelagsskaljakker. Udluftning er oftest placeret under armene med en tovejslynlås, så mængden af ventilation kan styres.
På tyndere jakker, eller meget åndbare jakker, er der sjældent udluftning under armene, men det kan være en fordel i stedet at kigge efter, om lommerne har et net-for, som kan benyttes som udluftning.
4. Lamineringer er nødvendige, for at holde din skaljakke vandtæt i samlinger/syninger af materialet. Det er vigtigt, at lamineringer hverken er for brede eller for smalle og skrøbelige. Ulempen ved for mange og for brede lamineringer er overlap mellem materialer og dermed nedsat åndbarhed, samt en større sandsynlighed for at produktet går op i limningerne. For smalle og for ringe kvalitet af lamineringer giver større risiko for, at limninger går op og jakken dermed ikke længere er vandtæt.
Et sted, jakken er særligt udsat for at gå op i limninger, er i nakken. Derfor kan det være en fordel at kigge på, om der er svedabsorbering i nakken i form af et stykke med fleece eller et andet materiale. Det lille stykke materiale kan være med til at undgå at sved, fedt og rester af hår- og hudprodukter opløser limninger og gør, at jakken delaminerer.
5. Lynlåsen er noget af det vigtigste på en skaljakke. Du åbner og lukker din lynlås utallige gange, og det er derfor også oftest den, som først bliver slidt først. Kvaliteten af lynlås skal være YKK eller i lignende kvalitet, men det er også næsten så standard som fartpilot i en bil i dag.
Der findes overordnet tre typer til skaljakker: en vandafvisende, flad lamineret lynlås, en vandafvisende kraftigere lynlås og en regulær lynlås med en flap foran lynlåsen. Den fladlaminerede bruges ofte til lommer og udluftning under arme, men den bruges sjældent som hovedlynlås, da den har det med at gå i stykker, medmindre man er meget god til at pleje den med specialolie.
De fleste producenter er derfor gået over til den kraftigere vandafvisende lynlås a la tovejs Aquaguard-lynlåsen på Keb Eco Shell og lignende, som det også ses på Spitz Jacket. Ved en tolagsjakke ses ofte en normal lynlås med en flap foran. Den løsning kan være lige så god som en vandafvisende lynlås.
6. Strækbare materialer fås til en vis grad også i skaljakker. Man skal ikke regne med enormt meget firevejsstræk, men derimod kan man få materialer, som giver sig lidt og dermed kan være med til at give en bedre komfort. Det strækbare materiale har oftest mindre styrke end faste materialer, og det ses derfor også oftest ved de tyndere 2,5-lags skaljakker.
7. Snit og pasform er vidt forskellig fra model til model og mærke til mærke. Den store forskel på pasform ses blandt andet på svenske Haglöfs og canadiske Arc’teryx. Haglöfs har typisk et smallere snit med en lang armlængde, som ofte passer mange fra Skandinavien. Arc’teryx har et kortere og noget bredere snit, og ærmerne er også kortere end på skandinaviske mærker. Det er vigtigt at prøve jakken og sikre sig, at pasformen passer til skulder- eller hoftebredde, højde og drøjde.
8. Stropper bruges både ved justering af hætten samt ved indsnøring af livvidden. Det er vigtigt at sikre, at elastikker er i en solid kvalitet, så de ikke bliver slappe og mister deres funktion. Selve spænderne til at justere elastikkerne fås i mange forskellige udgaver, men uden den helt store forskel. Nogle spænder er dog bedre til at holde elastikken på plads, så den ikke løsner sig, eller de er nemmere at betjene med en hånd.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål
Hvad er en skaljakke?
En skaljakke er en regntæt og vindtæt jakke, der har en membran af f.eks. Gore-Tex, som gør skaljakken såvel vandtæt som åndbar.
Hvad er forskellen på en regnjakke og en skaljakke?
En skaljakke er ofte mere velegnet til vandreture og friluftsliv, da den er mere åndbar end en regnjakke. En regnjakke er ofte lavet af mere vandtæt stof, som man ikke ånder lige så godt gennem. Derimod er skaljakken langt mere behagelig at have på i varme og fugtige områder.
Hvad har man på under en skaljakke?
Det afhænger af vejret. Som tommelfingerregel er det en god idé at have et til to lag tøj under skaljakken, der passer til årstiden og temperaturen.
Hvilken skaljakke skal jeg vælge?
Der er mange forskellige skaljakker på markedet, så det kan være svært at vælge den rigtige. Det er en god idé at undersøge, hvilket stof skaljakken er lavet af, og hvor åndbar den er. Det er også vigtigt at overveje, hvilket vejr man typisk vil bruge jakken i. Man kan få skaljakker med forskellige funktioner, så det er en god idé at tænke over, hvilke funktioner man har brug for.