Haglöfs Tilta Jacket

Klassisk skaljakke med uovertruffen funktionalitet. Markedet for skaljakker er enormt og afhængigt af, hvad du skal bruge din jakke til, kan du købe højt specialiserede produkter med et væld af funktioner; en specialisering som typisk er tæt knyttet til pris. Vi har kigget nærmere på Haglöfs Tilta Jacket, som er en klassisk skaljakke, der henvender sig til alsidig brug - både til hverdag og på tur.

Når du står i udstyrsbutikkerne og skal vælge hvilken jakke, der skal være arvtager efter den gamle og efterhånden nedslidte skaljakke, er det vigtigt at have for øje, hvad du skal bruge jakken til, og hvilke funktioner du sætter pris på. Vil du gerne have store stiklommer til snacks og kort, eller bruger du mere brystlommen til pung, nøgler og mobil? Vil du gerne have en lang jakke, som når ned over bagdelen, eller vil du have mulighed for at bruge jakken på klatrevæggen og klippen uden at den vanskeliggør adgangen til udstyret i selen?

Tilta-jakken er en helt klassisk skaljakke i den forstand, at den er designet med kun de mest basale funktioner. En inderlomme og to store stiklommer i mesh og med vandtæt lynlås giver dig plads til de mest nødvendige småting, mens hætten med trevejsjustering nok skal sidde godt til, hvis vinden rigtig rusker. Ryggen er let forlænget, og underkanten af jakken har elastisk justering, som let kan betjenes med en hånd.

Alle klassiske detaljer, som er set før hos de fleste større producenter af skalbeklædning. Det nye og interessante ved Tilta-jakken er derimod brugen af Gore-Tex’s seneste påfund, nemlig Active Shell. Som navnet hentyder, så udmærker denne membran sig ved fysisk aktivitet, idet Active Shell yder henholdsvis 33 % og 50 % mindre modstand for frigivelsen af vanddampe (RET<3, Resistance to Evaporative Transmission) fra kroppen sammenlignet med Gore-Tex’s Paclite (RET<4) og Pro Shell (RET<6). Jo lavere RET værdi (modstand), desto bedre åndbarhed.

Samtidig med at Active Shell har disse gode åndbare egenskaber, bibeholdes en høj grad af vandtæthed, nemlig et vandsøjletryk >18.000 mm, hvilket er rigeligt til at klare de fleste regnskyl. Disse egenskaber gør jakken velegnet til mange forskellige typer af aktiviteter, og jeg har haft meget glæde af at bruge jakke både på fjeldet og på cyklen til hverdag. Og netop under cykling eller gang i højt tempo, hvor overskudsvarmen skal finde en vej ud, kan der mærkes forskel sammenlignet med eksempelvis Gore-Tex Pro Shell.

Der er ikke meget at kritisere ved jakken, som i kraft af sit minimalistiske design blot vejer 390 gram i str. L. Dog skal man være opmærksom på, at der ikke er udluftning under armene, så ønsker du mere ventilation end Active Shell selv kan klare, er det nødvendigt at åbne lommerne, med fare for at kort, snacks og mobiltelefon vælter ud i sneen.

Bo Skov Kristensen, lørdag, 04 maj 2013, hits: 8463