Haglöfs Eclipse Jacket

Eclipse Jacket er en skaljakke med Haglöfs’ egen membran Proof, som vi har sat på prøve i mod regn og slud.

De farveglade, svenske friluftseksperter fra Haglöfs har med Eclipse skabt en billigere skaljakke, men hvor kvaliteten stadig er i top. Det har de gjort ved selv at udvikle membranen i stedet for at købe sig til eksempelvis Gore-Tex eller eVent. Proof-membranen tåler et søjletryk på 15.000 mm, hvilket er et ganske pænt søjletryk, som burde kunne klare, at man sidder direkte i en vandpyt, hvilket jeg har prøvet, og det klarer den!

Proof er et 100 % genanvendt materiale, som igen kan nedbrydes efter brug. Derved skiller Proof sig i den grad ud fra andre membraner, da de ofte ikke kan nedbrydes, uden der udvikles en masse giftigt stads. Det er godt at se, at man kan lave noget, der er funktionelt, og som samtidig er miljømæssigt bæredygtigt.

Jakken har et virkelig godt snit med lang ryglængde og en god længde på ærmerne. Jakken har trevejsjusterbar hætte, en inderlomme, to lynlåslommer med net indeni, så man bare kan lyne op for lommen og på den måde have udluftning. Der er brugt gode lynlåse fra YKK, som dog ikke er laminerede og derfor ikke vandafvisende. En flap bag lynlåsen holder det meste vand ude, men hvis det er dagsregn, har jeg oplevet, at en smule vand siver ind. Men de kraftige og effektive enkeltvejszipper, åbner og lukker som en drøm, og i forhold til de laminerede lynlåse, så vil disse lynlåse med sikkerhed holde meget bedre.

Jakken har en god åndbarhed, som jeg især har testet på mountainbike, hvor den har holdt helt tæt, og uden at det føltes indelukket, som ellers ofte kan være et problem ved billigere membraner. I forhold til vandtæthed så har den også holdt tæt, også selvom der har været meget nedbør. Hætten kan justeres godt, så man både har udsyn og forbliver tør.

Dog er indersiden af materialet lidt gummiagtigt, så jakken er kold og klam mod bar hud, hvilket er generende i varmere klima. Dette er en 2,5-lags skaljakke, hvilket betyder, at lagene er smeltet sammen. Det betyder, at vægten kan komme langt ned, og Eclipse Jacket med en vægt på 355 gram er ikke en undtagelse. Slidstyrken i en 2,5-lags skaljakke er ikke den stærkeste, og man bør gå efter en 3-lags, hvis man ønsker noget kraftigere.

Eclipse Jacket er en skaljakke til cykelturen, weekendturen og de fleste outdooraktiviteter. Jakken holder regnen godt ude og har en fin åndbarhed. Men som med alle andre letvægtsskaljakker er det sårbarheden over for slitage, der er denne jakkes akilleshæl. Men alt i alt en god skaljakke til en fornuftig pris.

Rasmus Bech, mandag, 18 november 2013, hits: 7479