Udstyrstest

Haglöfs L.I.M. Mountain Proof Anorak

Skrevet af: Kaare Meldgaard
Den 22. jun 2022
Læst af: 5937
Karakter fra test

Anorak uden dikkedarer

Er mindre virkelig mere? Vi har testet en funktionel, simpel og holdbar anorak, som er designet ud fra tanken om, at mindre er mere.

Det er efterhånden en del år siden, svenske Haglöfs lancerede deres L.I.M.-serie, som står for Less Is More – altså selve minimalismens grundtanke, som udmønter sig i simple, funktionelle produkter, der ikke vejer så meget. Tanken er, at når der er færre overflødige funktioner, og det vejer mindre, kan man bevæge sig længere og nemmere i naturen og derfor få mere ud af mindre.

Personligt er jeg stor tilhænger af filosofien bag denne form for minimalisme, og mine forventninger til Haglöfs L.I.M Mountain Proof Anorak var relativt høje, da jeg skulle til at teste den – en anorak-jakke, som er kendetegnet ved ikke at have en fuld lynlås og er lavet i Haglöfs egen Proof-membran. Det er en 3-lags-udgave, vi har med at gøre her, som hedder Eco-proof og er lavet af 100 % genanvendte materialer; endnu en ting, som giver plus i bogen.

Haglöfs L.I.M. Mountain Proof Anorak
Anmeldelsen

Membranen har et vandsøjletryk på 20.000 og en åndbarhed på 20.000g/m2/24h. Omsat til normalt sprog betyder det, at den placerer sig relativt okay i feltet. Gore-Tex-membranen, som de fleste kender, har typisk en vandtæthed på 28.000 og åndbarhed på 20.000 eller højere.

Simpel og funktionel
Vægten for en large ligger på ca. 270 gram, hvilket placerer den i letvægtskategorien, men den kan dog stadigvæk tåle en god del tæsk, deraf navnet ”Mountain”. Rent opbygningsmæssigt er den meget simpel med en brystlomme, velcrojustering i ærmerne, enhånds-justerbar hætte med en god kant og elastikjustering for neden – og det er det. Spørgsmålet er så, om man kan lide en anorak? Ulempen er selvfølgelig, at man ikke kan åbne hele vejen op, at den er lidt mere besværlig at komme i, og du ikke kan udlufte helt så nemt foran som på en jakke med fuldlængde lynlås. Fordelen er, at du sparer lidt vægt.

Anorakken er funktionel i brug, fint vandtæt, har en god hætte og er pakbar. Stoffet er, som det også er tilfældet med Gore-tex, knitrende og ikke super behageligt dog uden at være decideret træls. Der er dog efter min mening bedre stoftyper på markedet, hvis ”next to skin” komfort betyder meget for én.

Alt i alt er det en solid, velgennemført jakke uden de store dikkedarer, som følger L.I.M.-filosofien fint. Til bjergbrug savner jeg dog stiklomme, underarmsudluftning og lidt detaljer, som gør, at man kan tilpasse den til de meget skiftende vejrforhold uden at skulle af med jakken. Derfor ender den mere som en ”almindelig” jakke til vandreture – og der kan man få både billigere og lettere jakke, som gør sig bedre. Så efter min mening skyder den lidt forbi både vandrebrug og bjergbrug, hvor den både er lidt for lidt og lidt for meget og derved bliver sådan lidt, ja, midt i mellem.

Haglöfs

L.I.M. Mountain Proof Anorak
Pris: 2.900,-

Bedømmelsen

Haglöfs L.I.M Mountain Proof Anorak placerer sig lidt mellem to kategorier; virkelig letvægts og funktionel bjergjakke. Den er ikke helt let nok til virkelig at være let, og den har ikke helt nok detaljer til at være maksimalt brugbar som bjergjakke. Men det er højkvalitet, fint og med bæredygtigt materialer – dog med en pris, som nok er lidt høj, i forhold til hvad man får.

7/10: Gennemarbejdet og lækkert
Dejligt simpel jakke uden alt for mange unødvendige lommer, holdbart stof, åndbar og relativt behagelig.
Ingen udluftning under armene, lidt poset snit (giver dog mening til vinterbjergbrug), falder lidt mellem to kategorier, mangler detaljer til bjergbrug, lidt tung/dyr til almindelig vandring, ikke ultralet og ikke så slidstærk, som man ser ved mange rigti

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Haglöfs L.I.M. Mountain Proof Anorak
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Haglöfs L.I.M. Mountain Proof Anorak ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.