Haglöfs Vassi Jacket & Vassi Pant

Prisvindende svensk freeride-design. Drømmer du dig her i vintermånederne væk til bjerge med endeløs puddersne, og har du allerede givet dig selv et par nye ski i julegave? Hvis dette er tilfældet, så kunne man passende fejre det nye år ved at supplere med nyt kluns til pisten. Haglöfs Vassi Jacket og Pant kunne meget vel være et bud på herpå, og vi har derfor kigget nærmere på freeride-sættet fra vores svenske naboer.

Navnet Vassi stammer fra Vassitjåkka-bjergkæden i det nordligste Sverige, et yndet sted for freeriders, men også et sted som samerne forbinder med mystik og overnaturlige hændelser. Hovedmændene bag sættet er de to rutinerede svenske freeriders Per Jonsson og Asbjørn Eggebø-Næss, som blev headhuntet af Haglöfs til at designe det ultimative outfit med udgangspunkt i deres erfaringer og behov for at kunne præstere bedst i dyb sne og med lavineudstyr pakket i rygsækken.

Resultatet er en jakke, som er en smule længere end den typiske skaljakke, og hvor funktionaliteten har fået lov til at være det bærende element. Således har både jakken og bukserne to store lommer placeret fortil med rigeligt plads til diverse småting. Jakkens lommer er desuden placeret tilstrækkeligt lavt til, at de ikke sidder i vejen for rygsækkens hoftebælte, og det er en genial detalje, som man hurtigt lærer at sætte pris på.

En ærmelomme til liftkort og en brystlomme med pudseklud til dine goggles er selvfølgelig standard på Vassi jakken. Et godt snefang kan være afgørende for om turen i offpisten bliver en succes eller en rigtig våd omgang.

Ideen med at kunne lyne jakke og bukser sammen med en lynlås er set før, men er en ganske enkel og sikker måde at lave et godt snefang på, og derfor findes det selvfølgelig også på Vassi-sættet. Per og Asbjørn har desuden fokuseret på at forbedre ventilationen i sættet.

Hvor man typisk finder ventilationsåbninger på skaljakker direkte under armene i lodrette baner, så er ventilationen her placeret i en skrå vinkel fra brystet og bagud. Foruden at gøre det lettere at åbne og lukke lynlåsen, især med rygsæk, så forbedrer det ventilationen væsentligt, især så snart du får fart i skiene, og vinden rammer brystet. De samme tanker er brugt i bukserne, hvor ventilationsåbningen også er ført skråt bagud. 

Bukserne har et rigtig godt fit og bærer præg af at være inspireret fra freeride-verdenen. Det vil sige, at de er relativt baggy, og jeg blev derfor nødt til at gå et nummer ned i størrelse i forhold til jakken. Man kunne frygte, at dette ville have betydning for lynlåsens længde i snefanget, men her har Haglöfs valgt at bruge en standardlængde på lynlåsen, hvilket eliminerer dette problem (godt tænkt). Forstærkninger på indersiden af anklerne samt gamacher sikrer, at sneen ikke kommer ind nedefra, og at du kan bruge bukserne sammen med en vinterstøvle i din fritid. Bukserne er som jakken er udført i Gore-Tex Pro, et 100 % vandtæt skalmateriale, der i sig selv ventilerer godt.

Man kan ofte let genkende Haglöfs design, når man ser på et bredt udsnit af de forskellige produkter, de har lanceret gennem årene, og med Vassi formår de at tilføje et moderne, men stadig genkendeligt produkt til deres sortiment. Til trods for at Vassi er udviklet af freeriders, så vil alle skiløbere have glæde af dette funktionelle sæt – hvem sætter ikke pris på flot design, gode ventilationsmuligheder, ekstra længde på jakken, snefang og ikke mindst en super god bevægelsesfrihed?

Array
Array
Bo Skov Kristensen, søndag, 10 februar 2013, hits: 8149