Udstyrstest
Det er overskriften til Fjällrävens nye skaltøjsserie, og hvad mener de så med det? De mener, at der nu også er fokuseret på bæredygtighed. Spørgsmålet er så, om det præsterer ligeså godt som andet skaltøj – samtidig med det er bæredygtigt?
De bæredygtige elementer er noget af det, der gør Keb Eco-Shell Jacket til noget ganske særligt. Inden jeg går ned i detaljerne med membranen og den særlige imprægnering, så lad os lige få noget andet på plads først: hvordan jakken er at have på.
Keb Eco-Shell Jacket har et godt, langt snit og sidder behageligt lige fra skuldre, livet, halsen og til armene. Der er gode muligheder for justering med elastik i både hætte og forneden omkring livet, og der er ingen løse stropper på ydersiden af jakken, som hænger og dingler. Jakken lukker godt tæt om halsen, både med og uden hætten på. Hætten er trevejs-justerbar og har plads til at have en hjelm under.
Jakken har to brystlommer og udluftning i hver side. Derudover sidder der en lille lomme på det ene ærme til liftkort. De to brystlommer er godt rummelige og har en lille netlomme indeni, så man kan holde styr på telefon, pung eller lignende.
Udluftningen er rigtig god, når der virkelig skal noget ventilation igennem, eller hvis man fryser sine hænder og trænger til en dosis varme under jakken.
Eco-Shell® materialet er i en strækversion, som giver masser af bevægelsesfrihed. Man har lyst til at have jakken på, om det så regner, blæser eller bare er lidt køligt i luften.
I forhold til åndbarhed, så mærker man, at der bliver ledt noget varme ud fra kroppen, og selvom aktivitetsniveauet er højt, så følger jakken fint med.
Fjällräven har udviklet membranen specielt til at være nedbrydelig, når jakkens levetid ude på stierne er forbi
Det bæredygtige
Det er dog , når man kigger på den mere tekniske del af jakken, at den virkelig adskiller sig. Keb Eco-Shell Jacket er en vandtæt og åndbar trelags-skaljakke med et søjletryk på 30.000 mm og en åndbarhed på 26.000 g/m2/24t. Det er meget højt på begge områder.
Jakken er konstrueret med en Eco-Shell® membran. Det er en hydrofil membran, hvilket betyder, at sved indefra lukkes ud til yderstoffet, uden at vand ude fra kan komme ind.
Fjällräven har udviklet membranen specielt til at være nedbrydelig, når jakkens levetid ude på stierne er forbi. Jakken er desuden lavet i 100 % polyester, så den nemmest muligt kan genanvendes. Det ser man ikke mange andre jakker, der kan.
Keb Eco-Shell Jacket består som sagt af tre lag. Yderst er et slid- og snavsafvisende lag, i midten er selve membranen og inderst er der et lag til svedtransport og kontakt med huden.
Det yderste lag på den her type jakke har som oftest fået en DWR-behandling, der sikrer, at vand preller af, og at man får mest mulig åndbarhed i jakken. Fjällräven har dog i stedet behandlet yderstoffet med en fluorocarbon-fri imprægnering. Den virker på samme måde, men man har undgået at anvende ikke-nedbrydelige stoffer.
Ude på stierne
Og hvordan fungerer det hele så ude på stierne? Jeg har haft jakken med i de norske fjelde, med 15 kilo i rygsækken og blandet vejr med alt fra sol og regn til frost og kulde. En af de ting, jeg har oplevet i nedbør, er, at overfladespændingen i yderstoffet ikke holder så lang tid, som det er tilfældet med en klassisk DWR-behandling.
Det betyder, at yderstoffet suger vand efter et stykke tid. Og det gør det svære at ånde, når det regner. Jakken forblev fuldstændig tør indeni, men efter min mening måtte imprægnering nu gerne have holdt overfladespændingen lidt længere.
Hvis ydermaterialet har suget vand, så blokerer man for svedtransporten væk fra kroppen. Derudover øger man risikoen for at presse vand i gennem membranen ved tryk fra skulderstropper eller lignende, og til sidst øger det vægten på jakken.
Fjällräven skriver for øvrigt, at produktet ofte bør vaskes med fluorocarbon-fri imprægnering (som f.eks. Grangers eller Nikwax) for at opretholde det vandskyende i ydermaterialet, der er lavet i genanvendt polyester, mens resten af jakken er lavet med ’almindeligt’ polyester.
Materialet føles let og blødt at have på, men har samtidig en god styrke. Man mærker tydeligt, det er gode materialer og gode lynlåse, som holder til noget. Jeg er især glad for hovedlynlåsen, som er en af de grove, laminerede lynlåse.
I andre jakker har jeg oplevet, at de holder noget bedre end de almindelige flad-laminerede lynlåse. Lynlåsen er tovejs og er utrolig nem at åbne og lukke.
Du får, hvad du ser
Der er mange små detaljer på jakken såsom læderlogoet, læderzipperen, samt de små stropper i lynlåsene, der gør udseendet på jakken ekstra specielt. Der er sat et lille, strategisk smart stykke fleece i nakken, så jakken ikke delaminerer så nemt fra sved og hårplejeprodukter fra hovedet – hvis det sker, er det ofte i nakken, det sker først. Derudover er der fleece omkring halsen, så den ikke bliver generet.
Alt i alt så får du, hvad du ser: Enkelt design er lig med enkelt brug, men bag det ligger en masse bæredygtige tanker. Jakken fås også i en anorak-version, der er såvel en herre- som en damemodel, og der er tre farver at vælge mellem.
Keb Eco-Shell Jacket, er en gennemarbejdet skaljakke, som lever op til at vandtæt og åndbart ikke er nok. Jakkens mange gode grønne tanker er et stort plus og er med til at præge friluftsmarkedet i en grønnere retning. Jakkens pasform og ydeevne gør, at den er til at stole på, og man kan roligt føle sig sikker med denne jakke på tur.
1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS