Liggeunderlag


Bliv klogere på hvilken liggeunderlag, du skal vælge.

Opdag Verden tester udstyr, så du kan købe det bedste udstyr der findes på det danske outdoor markedet.

Lige som med alt andre grej til vandring og friluftsliv, så er der masser af ting, man skal være opmærksom på, når det kommer til Liggeunderlag. Der er nemlig mange forskellige former for Liggeunderlag, der har hver deres styrker, og som passer til forskellige former for ture, hvad enten det kommer til vandreturen, kanoturen, kajakture, cykelturen eller shelterturen.

Der er skumunderlag, selvoppustelige liggeunderlag og oppustelige Liggeunderlag, som har hver deres fordele og ulemper. Der er underlag med ekstra isolation, underlag beregnet til lune sommerture og underlag beregnet til isnende vinterture. Der er også Liggeunderlag specifikt til kvinder, mænd, høje og lave personer samt underlag i forskellige former.

Og så er der alle de andre egenskaber, der ligger gemt i konstruktionen. Hvor meget vejer underlaget? Larmer det, når man vender sig på det om natten? Hvor tykt og komfortabelt er det at ligge på? Hvilken R-værdi har det, og hvor meget fylder underlaget, når det er pakket sammen og skal i rygsækken? Og så er der selvfølgelig prisen.

Læs en guide specifikt til oppustelige liggeunderlag

Test

Therm-a-Rest NeoAir Xtherm NXT

Fantastisk opdatering af let klassiker
Therm-A-Rest Neoair Xlite NXT Reg

Therm-A-Rest Neoair Xlite NXT Reg

blot 350 gram og til helårsbrug
Test

Sea to Summit Ultralight Insulated

Lækkert, let og lunt art
Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Therm-a-Rest NeoAir UberLite

Therm-a-Rest letteste liggeunderlag
Therm-a-Rest NeoAir XTherm

Therm-a-Rest NeoAir XTherm

NeoAir XTherm er det liggeunderlag fra Therm-a-Rest, der isolerer bedst
Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT

Therm-a-Rest NeoAir XLite NXT

kan bruges til det hele i tre sæsoner
Test

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT

Imponerende opdatering af let klassiker
Sea to Summit Comfort Deluxe Self Inflating Sleeping Mat Double
Sea To Summit Air Chair Regular
Exped Downmat 7 M

Exped Downmat 7 M

Varm søvn året rundt
Therm-a-Rest Lite Seat

Therm-a-Rest Lite Seat

Sid blødt, varmt og tørt
Sea to Summit Comfort Plus Self Inflating
TLT HVIL Seat

TLT HVIL Seat

Sid blødt, varmt og tørt
Test

Sea to summit Camp Plus S.I.

Bedre nætter i naturen
TLT SNORK Airbed Lux

TLT SNORK Airbed Lux

Blød nattesøvn
Therm-a-Rest Vesper 32F/0C Quilt

Therm-a-Rest Vesper 32F/0C Quilt

Skal det være let i rygsækken og varmt om natten, så tag et kig på den her quilt.
TLT Fold Seat
Therm-a-Rest NeoAir Topo Sleeping Pad

Therm-a-Rest NeoAir Topo Sleeping Pad

Blød oppustelig søvn
TLT HVIL Z-core Regular
Sea to Summit Comfort Plus Self Inflating
Robens Rockshield 50
Sea to Summit Aeros Ultralight Pillow
Sea to Summit Comfort Plus S.I. Mat
Asivik Airmat3 7.0 XL Primaloft
Exped SynCellMat 5 MW
Sea to Summit Comfort plus
Exped SynMat Hyperlite Duo - Outdoor Award
Test

Big Agnes Q-Core SL

KOMFORT UDEN HOLDBARHED
Test

Therm-A-Rest NeoAir Xtherm

velegnet til de kolde perioder af året
Therm-A-Rest Xtherm

Therm-A-Rest Xtherm

Komfortabel letvægter til alle sæsoner

10 overvejelser når du skal have et nyt liggeunderlag

Komfort

Der er stor forskel på, hvor tykke underlag er, og dermed hvor meget du kan mærke jorden gennem dem. Skumunderlagene er de mindst komfortable. Herefter kommer de selvoppustelige underlag og til sidst de komfortable oppustelige underlag.

R-eværdi

Ligesom det er vigtigt med den rigtige komforttemperatur i en sovepose, så er det vigtig med den rigtige isolation i et underlag. R-værdien går fra 1 til 9 og signalerer, hvor god isoleringsevne et liggeunderlag har. En r-værdi på 5 er 5 gange bedre end en r-værdi på 1. En r-værdi på 1-2 er fin til sommerbrug. 3-4 er til tresæsoners brug (forår, sommer, efterår), og en r-værdi over 5 er til vinterbrug. Der er dog ingen markedsstandarder, så det er producenterne selv, der angiver værdien.

Styrke

Forskellige underlagstyper har forskellig styrke. Skumunderlaget tåler meget og kan ikke punktere og på den måde miste sine egenskaber. De selvoppustelige og oppustelige underlag er mere sårbare, da de er vævet i tynd nylon. De kan derfor punktere, miste luft og dermed også komfort og isoleringsevne. Det er dog muligt nemt at lappe underlaget, hvis uheldet er ude. Skumunderlag er bare mere brugbare på alt slags underlag, og man kan endda overveje at bruge et under sit oppustelige underlag. På de oppustelige underlag kan man kigge efter, hvor mange denier nylonen har; jo højere et tal, jo større styrke.

Oppustning

Orker du ikke at puste underlaget op med munden, så er der andre muligheder for at få dit oppustelige underlag pumpet op. Nogle underlag har indbygget pumpe, andre har en pumpe ved siden af. En anden mulighed er en dry-pump; en drybag, som også virker som pumpe. Til grejnørder findes der en lille elektrisk blæser, som kører på batteri.

Larm

Skumunderlag og selvoppustelige underlag larmer næsten ikke, hvor oppustelige underlag kan larme en del. Materialet i et oppusteligt underlag kan opbygges på mange måder, og her kan man gå efter nylon, der er børstet, for at mindske larmen. Det kan være et stort irritationsmoment, at det larmer, når man vender sig, så tjek det, inden du køber (og inden du lægger dig i telt med en anden, der har sådan et underlag).

Pakkevolumen

Pakkestørrelsen på et underlag kan variere meget og er en væsentlig faktor, hvis du skal pakke det i rygsækken eller have det ned i lugen på en kajak. De oppustelige underlag har den mindste pakkevolumen, men fås samtidig i mange størrelser. Der er meget stor forskel på pakkevolumen, når det kommer til de selvoppustelig underlag. En god huskeregel er, at pris og volumen hænger sammen.

Pakkevægt

Pakkevolumen hænger ikke altid sammen med pakkevægt. Pakkevægten kan sagtens være let, selvom pakkevolumen er stor. Vægten er mindst i skumunderlagene, men ønsker du mere komfort, så er der også oppustelige letvægtsunderlag.

Form

Underlag fås oftest i forskellige længder og bredder. Derudover er der to måder, underlagene bliver opbygget på. Der er mumieformen, som er den lidt smallere og lidt lettere udgave, mens et rektangulært snit sikrer, at underlaget er lige bredt over det hele. Man skal være opmærksom på, at standardbredden for antal personer i et telt ikke hænger sammen med de ekstra bredde og lange underlag.

Dame og herrer

Hvad selvoppustelige underlag angår, så findes der herre- og damemodeller. Damemodellen har oftest ekstra støtte ved hofter, hvor herremodellen har mere støtte ved skuldre. Derudover kan der også være ekstra isolering ved fødderne i kvindemodellen.

Isolering

DFiber, dun, folie eller skum er de mest brugte typer isolering i underlag. Almindelige skumunderlag isolerer ikke så meget, men man kan få nogle, der er foliebelagt for at reflektere kulde væk. De oppustelige underlag kan være fyldt med fiber, dun eller folie. Fiberen er den mest almindelige, og det er et godt valg, da det tåler fugt og isolerer godt. Dun isolerer bedst i forhold til vægt og findes i de mere ekstreme vinterunderlag. Folie bruges i letvægtsunderlag og kan ikke give en høj r-værdi, men en nødvendig isolering til to- til tresæsoners brug.

Selvoppustelige underlag

Det selvoppustelige underlag består af en kombination af skum og luft. Når ventilen åbnes, suger underlaget luft, da skummet udvider sig efter at have været pakket sammen. Der er stor kvalitets- og prisforskel på selvoppustelige underlag, og den store forskel er tit pakkevolume, holdbarhed og styrke.

Det fleste underlag er mellem 2,5 og 5 centimeter tykke og vejer fra omkring 500 gram og op. Underlaget har ofte en højere komfort end et skumunderlag, men er ikke så komfortabelt som et oppusteligt underlag.

+ Styrke, isoleringsevne
- Vægt, pakkestørrelse, komfort, pris (kvalitets underlagene)

Oppustelige underlag

Det oppustelige underlag er et underlag, der skal pustes op med luft. I underlaget bruges forskellige metoder til at isolere det. Fyldet kan enten være folie, fiber eller dun, som gør det muligt for underlaget at beskytte mod jordkulde.

Det er den type underlag, som har den mindste pakkevolumen og samtidig kan opnå en god isoleringsevne. Underlaget vejer oftest mindre end et selvoppusteligt underlag, samtidig med det er omkring 5-10 centimeter tykt. Oppustelige underlag er meget komfortable, men også mere skrøbelige end andre.

De vejer fra omkring 300 gram og op. Der er stor prisforskel inden for oppustelige liggeunderlag, men overordnet er det den dyreste type underlag.

+ Vægt, pakkestørrelse, komfort
- Styrke, pris

Skum-underlag

Skumunderlaget er det letteste underlag og fås i mange forskellige udformninger. Underlaget har en større pakkevolumen, men vejer ikke meget i forhold til fylde. Skummen tåler meget slid og kan ikke punktere eller på anden måde miste sine egenskaber. Underlagene vejer fra omkring 200 gram og er også det absolut billigste underlag på markedet.

+ Styrke, vægt, pris
- Pakkestørrelse, komfort

Luftmadras

Luftmadrassen er den klassiske camping- eller reservemadras i hjemmet. Madrassen er ofte rigtig tyk og komfortabel at ligge på, men har ingen isolation i sig. Madrassen er oftest ikke kompakt eller let. Madrassen kan pumpes op med en fodpumpe eller en elektrisk pumpe. Luftmadrassen er ideel til indendørsbrug, eller til sommercamping, hvor vægt og fylde ikke betyder noget.

+ Komfort, pris
- Vægt, pakkestørrelse, isoleringsevne

Hvilket liggeunderlag skal jeg bruge til hvad?

Til hængekøje Hvis et liggeunderlag skal være behageligt at ligge på i hængekøjen, må det ikke være for stift. Et skumunderlag virker godt, men hvis man ønsker endnu mere komfort, så laves der også fleksible oppustelige underlag beregnet til hængekøjen.

Til kajak Pakkevolumen skal være lille nok til at komme i lugen, og det mest egnede er enten et selvoppustelig eller et oppusteligt underlag. Underlagene fås begge med en lille pakkevolumen, så spørgsmålet er, hvor komfortabelt man vil ligge.

Til letvægteren Vil du pakke rigtig let, er det enten et skumunderlag eller et oppusteligt underlag. Skumunderlaget er lettest, men komforten er højest i et oppusteligt underlag. Vil du bruge underlaget meget uden for teltet, så er skumunderlaget stærkest.

Til vinterbrug: På tur i koldt vejr er det vigtigt, at r-værdien er høj. Alle typer underlag kan bruges, dog skal r-værdien mindst være 5. Det oppustelige underlag isolerer mest med dun, men man opnår også en god isolation med fiber. Vil du opnå mere varme, så medbring dit skumunderlag eller brug et folieunderlag til at isolere med.

Pump underlaget op
Gider du ikke spilde lungeluft på at blæse dit oppustelige underlag op efter en lang dag på stierne, kan du købe en pumpe til formålet. 

Log ind