Udstyrstest

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT

Imponerende opdatering af let klassiker

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 30. maj 2023
Læst af: 5264
Karakter fra test

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT er en opdatering af det efterhånden ikoniske Neoair-underlag – et af de første oppustelige letvægtsliggeunderlag på markedet tilbage fra 2008. Jeg har selv haft første generation af liggeunderlaget i mere end ti år nu, og det klarer sig endnu uden en eneste lapning. Forventningerne til underlaget her var derfor høje.

Anmeldelsen

Når man bruger folie i Liggeunderlag, knitrer det typisk. Derfor har Therm-a-rest haft fokus på det i opdateringen, og Neoair Xlite larmer næsten ikke. Der er faktisk blevet analyseret på sagerne i et lydstudie. Resultatet? En reduktion på hele fem gange i forhold til den tidligere model. Det kan virkelig høres i virkeligheden, og man fornemmer slet ikke på samme måde, at underlaget har folieisolering. Det er et kæmpe plus – især for den, du sover ved siden af.

Underlaget er også blevet tykkere. Faktisk er det hele 7,62 centimeter tykt – mere end en centimeter tykkere end det forrige. Det er meget behageligt at ligge på, og især når man ligger på siden, kommer tykkelsen til sin ret. Selvom underlaget har fået mere tykkelse, så vejer det kun 354 gram i den regulære udgave, hvilket næsten er helt det samme som den forrige model.

Vi har testet den mumieformede, regulære version i målene 183 x 51 centimeter, som med sin form er med til at spare på vægten. Ønsker du mere bredde og komfort kan du vælge en af de fem andre bredder den fås i. Faktisk fås modellen også i en rektangulær og bred model nu, hvilket ikke var muligt før.

Liggeunderlaget kombinerer Thermacapture foliecoating med Therm-a-Rests særlige opbygning af kamre, Tringular Core Matrix, som sikrer en r-værdi på hele 4,5 på trods af den lave vægt. Underlaget er primært til tresæsoners brug, men kan også sagtens gå under frysepunktet og kan dermed bruges til de fleste ture det meste af året. Og er du kuldskær, så er også Neoair Xtherm NXT blevet opdateret og har fuld fokus på vinterbrug. 

De gode detaljer som er fastholdt

Underlagets pakkevolumen er meget kompakt og har ikke ændret sig bemærkelsesværdigt. Sammenpakket fylder det kun cirka 11 x 22 centimeter; omtrent det samme som en et-liters Nalgene-drikkedunk. Det er altså ikke svært at finde plads til i rygsækken.

For at minimere fugt og forlænge levetiden i underlaget skal man bruge en pumpe og ikke puste med munden i underlaget.

Pumpen medfølger i form af en ikke-vandtæt pakpose, der kan bruges til at puste luft i underlaget. Posen har en fin størrelse og kan sagtens bruges til at pakke sovegrejet i eller lignende. Ventilsystemet (Winglock Valve) fungerer upåklageligt, og man er ikke nervøs for at limninger går omkring ventilen, eller at man hiver det i stykker. Det er samtidig nemt at finjustere hårdheden af underlaget uden at tage for meget luft ud, ligesom det er let at få luft ind og ud af underlaget.

11633 thermarest neoair xth

Stærkt nok?

Neoair Xlite NXT er lavet i let, men slidstærkt 30D ripstopnylon. Det har en glat overflade, som giver god styrke, men det kan også give et par rutsjeture om natten, hvis soveposen også er glat. Det er dog ikke meget anderledes end ved andre Liggeunderlag, så det er ikke noget, som trækker ned. Et glat materiale kan virke mere koldt ved direkte hudkontakt sammenlignet med underlag med en børstet overflade, hvis lufttemperaturen er lav. En børstet overflade vil dog typisk være mindre slidstærk, så det handler om prioritering.

Underlaget har vandrette kanaler. Det hjælper, hvis terrænet – som terræn nu engang ofte er – ikke er helt jævnt, og dit hoved dermed ligger lidt højere. Du glider nemlig ikke så let ned i fodenden.

Det eneste, jeg kan være lidt bekymret for, er, hvordan styrken på foliecoatingen er på længere sigt. Det er et let, tyndt materiale, som giver alle liggeunderlagets gode isolerende egenskaber. Ud fra egne erfaringer, og hvis du er meget omhyggelig med aldrig at puste i underlaget og sørge for, at det ligger udfoldet efter brug, så vil dit underlag holde i mange år. Den ældre model, jeg har, er i hvert fald et godt eksempel på, at selvom underlaget er let, så er det også solidt, selvom de isolerende egenskaber ikke helt er de samme, som da det var nyt. Med tiden er det så blot blevet mit sommerunderlag i stedet.

Therm-a-rest

NEOAIR XLITE NXT
Pris: 1969,-

Bedømmelsen

Therm-a-rest Neoair Xlite NXT er et rigtig godt eksempel på den rette balance mellem vægt, styrke, pakkevolumen, komfort osv. Underlaget indeholder mange gode detaljer, og selvom det er let, så føler man på ingen måde, at man går på kompromis med noget.

10/10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!
Høj komfort, god højde på underlaget, lav vægt, yderst kompakt, høj isoleringsevne i forhold til vægten, styrken i forhold til at det er letvægt, ventilens enkelthed og styrke, medfølgende pumpe i form af en pakpose.
Glat overflade så med en glat sovepose kan man glide en smule, muligvis foliecoatingens styrke på længere sigt

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Therm-a-rest Neoair Xlite NXT
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Therm-a-rest Neoair Xlite NXT ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.