• Hjem
 • Artikler
 • Sådan passer du på + lapper dit liggeunderlag

Sådan passer du på + lapper dit Liggeunderlag

Interview med eksperterne fra Therm-a-rest

Vil du vide, hvordan du bedst passer på dit Liggeunderlag, så er der ingen bedre at hive fat i end Ciamha Hurst. Hun arbejder nemlig i reparationsshoppen hos eksperterne fra Therm-a-rest, hvor hun har set det hele. Vi har talt med hende om, hvordan man undgår punkteringer, lapper underlaget, hvis uheldet er ude, og sikrer underlaget en lang levetid

20200930_barkman_3470.jpg
Skrevet af: Tore Grønne / Foto: James Barkman
Opdateret den 03. maj 2024
Læst af: 4930

Vil du vide, hvordan du bedst passer på dit liggeunderlag, så er der ingen bedre at hive fat i end Ciamha Hurst. Hun arbejder nemlig i reparationsshoppen hos eksperterne fra Therm-a-Rest, hvor hun har set det hele. Vi har talt med hende om, hvordan man undgår punkteringer, lapper underlaget, hvis uheldet er ude, og sikrer underlaget en lang levetid

Det gode liggeunderlag er en essentiel del af grejet på tur. Det sørger for, du ligger godt. Det isolerer mod kulde fra jorden. Det sørger kort for den gode søvn. Men underlag kan gå i stykker. De kan miste luft. Punktere. Og er du ikke forberedt på det ude på tur, så er du på den.

Der er heldigvis masser, du kan gøre for at undgå punkteringer, samt hvis uheldet er ude. Og det er der næppe nogen, der ved mere om end Ciamha Hurst. Hun arbejder nemlig i Therm-a-Rests reparationsshop, som folk fra hele Europa sender deres underlag til for at blive lappet og repareret. Vi har taget en snak med hende.

Vil du fortælle lidt om, hvem I er?
”Vi er tre her i den europæiske reparationsshop. Mellem os har vi 73 års erfaring. Jeg har arbejdet her i 22 år, vores manager, Tina, har været her i 36 år, og Daniel, vores reparationstekniker, har været her i 15 år. I løbet af årene har vi haft en række forskellige roller hos Cascade Designs (som står bag Therm-a-Rest, Red.); fra kvalitetskontrol over produktionskoordinator til helt fysisk at fremstille Therm-a-Rest.

Så man kan roligt sige, at vi har viden om, hvordan vores underlag bliver lavet, hvordan de klarer sig under brug, og hvordan man reparerer dem. Vi servicerer det meste af Europa fra vores shop i Midleton, og vores serviceområde går så langt væk som til Nepal. Vi har oplevet enhver form for klage, man kan forestille sig, i løbet af årene, så kom endelig med spørgsmål.”

Glimrende! Hvad er jeres bedste tips til at undgå punkteringer i underlag til at begynde med?
”Behandler du dit underlag godt, behandler det også dig godt. Husk altid at opbevare dit underlag, som det er beskrevet i manualen, og hold det væk fra kæledyr.

Det handler også om, hvilken form for ture, man tager på; om det er fast & light eller mere komfortable ture. Handler det om fast & light, så har man typisk kun underlaget med for at spare vægt. Ideelt set så bør man sikre sig, at underlaget er godt beskyttet i rygsækken, og der ikke er noget, der gnider op ad det eller kan lave huller i det.

Jorden, hvor man laver sin lejr, bør være fri for skarpe sten, spidse grene og så videre, der potentielt kan punktere underlaget. Bruger man et skumunderlag under underlaget, hjælper det med at undgå punkteringer nedefra, og det øger samtidig R-værdien.

For dem, der tager på tur med lidt mere grej, så er det vigtigt at sikre sig, at gulvet i teltet er frit for ting og sager, der kan punktere underlaget. Bruger man et lagen, tæppe eller footprint giver det også ekstra beskyttelse.”

Hvad er de primære grunde til, at et underlag punkterer eller mister luft?
”Vores luft- og skumunderlag kan punktere på et væld af måder, men for det meste er det skarpe, kantede sten, pinde, gløder fra lejrbålet, kæledyr, eller ved at man skraber det mod noget spidst eller skarpt, når man sætter lejren op. Det kan også være lynlåse, steigeisen og i få tilfælde vilde dyr, der leder efter mad. Hvis man opbevarer underlaget på den forkerte måde i længere tid, kan det også føre til, at mus og insekter gør et Therm-a-Rest til deres hjem.”

Therm a Rest Repair Shop 02Den bedste metode til at finde ud af hvor underlaget mister luft, er at sænke det ned i vand og kigge efter små luftbobler.

Hvordan finder man hullet, hvis et underlag mister luft?
”Det kan være svært at finde et hul, når man er på tur. Ideelt set bør man sænke underlaget ned under vand for at lokalisere hullet. Vi har hørt eksempler på folk, der har brugt søer og damme og i et enkelt eksempel bedt om lov til at bruge en svømmepøl. Du kan også bruge sæbevand på underlaget til at finde punkteringer, da man så vil se små bobler komme op til overfladen fra hullet. Er du derhjemme, kan du bruge badekarret eller vasken.

Du skal puste underlaget op og arbejde så hurtigt som muligt, da større punkteringer får underlaget til at miste luft hurtigt. Du kan folde underlaget over i to for at øge luftpresset på den del af underlaget, du tjekker, og gentage processen på alle underlagets overflader. På den måde finder du forhåbentligt ud af, hvor luften slipper ud.”

Hvornår er det tid til at sende underlaget til reparation – eller til at lade det gå på pension?
”Du kan altid sende underlaget til reparation – vi reparerer dem med glæde, og vi er helt med på, at det ikke er alle, der har adgang til et badekar eller kan finde huller. Folk vil tit gerne have os til at reparere underlag, så vi kan finde ekstra, små huller, som de ikke kan finde, og så de kan være helt trygge. Underlaget vil være fuldt ud funktionsdygtigt, efter vi reparerer det.

Større huller kan nogle gange være svære at ordne, da lappen kan skrælle af, når man bruger ’Seam Grip’. Punkteringer tæt på sømmene kan også være besværlige. Hvis man er usikker på, om man kan lappe underlaget ordentligt, er det måske bedre at sende det til os.

Vi reparerer op til ti punkteringer i et underlag. Er der flere end det, så anser vi det som om, det er nået til vejs ende. Vi er faktisk tit blevet bedt om alligevel at sende et underlag, vi ikke kan reparere, tilbage, fordi det har så stor sentimental værdi for ejeren, som ikke er klar til at sige farvel til det.

Vi har set nye underlag med masser af punkteringer, og vi har set 30 år gamle underlag, der stadig fungerer glimrende, men har en punktering eller to. Vi elsker at se ethvert underlag blive sendt tilbage for at blive brugt på tur, efter det er blevet repareret, men vi finder virkelig glæde i at se et gammelt underlag komme tilbage ud på tur i måske endnu 30 år.

Vi har repareret underlag, der er blevet givet videre fra en generation til den næste; fra forældre til deres børn og videre til børnebørnene.”


Repair Shop 0288

Hvordan reparerer man et punkteret liggerunderlag?

”Vi har to typer af reparationsgrej; ét til at lappe med ude på tur og ét til mere permanente reparationer derhjemme. Det sværeste er at finde ud af, hvor luften slipper ud. Når det er klaret, så er resten ret simpelt,” siger Ciamha Hurst, som her forklarer, hvordan du reparerer dit underlag trin for trin.

1. Hurtig reparation af liggeunderlag på tur

 1. Når det kommer til en midlertidig reparation ude på tur, så er en lap, en ’Glue Dot’, det bedste.

 2. Når du har lokaliseret hullet, markerer du det med lidt tape og lægger underlaget så fladt på jorden som muligt.

 3. Luk ventilen, så der ikke kommer luft ind.

 4. Vær sikker på, at området omkring hullet er tørt, brug den lille ’Alcohol Prep Pad’ til at gøre området omkring hullet rent, pil papiret af den lille lap og sæt den over punkteringen.

 5. Det er muligt at bruge mere end én lap til at dække et hul, hvis det er nødvendigt.

 6. Vores erfaring er, at hvis det er rigtig koldt, så hjælper det at varme lappen i et par minutter i hænderne, inden du sætter den på. Det får den til at klæbe bedre.

 7. For virkelig at få lappen til at sidde fast, så brug fingeren eller noget andet til virkelig at flade lappen ud.

 8. Så fjerner du det sidste papir på lappen og dækker den med en ’Tear Aid Patch’. Den hjælper til, at skidt og fnuller ikke sætter sig på lappen.

 

2. Permanent reparation af liggeunderlag

Har du tid til at lade dit underlag ligge i et par timer og lave en mere permanent reparation, kan du bruge noget ’Seam Grip’ fra vores reparationskit.

 1. For det meste kan man lave en permanent lapning kun med ’Seam Grip’ og en ‘Tear Patch’.

 2. Du følger den samme metode som ovenfor, men i stedet for at bruge en Glue Dot-lap, putter du noget ’Seam Grip’ over hullet.
 3. Lad det tørre i et par timer.

 4. Sæt en ’Tear Aid Patch’ over ’Seam Grip’en’, og det er det.

 

3. Til større huller

 1. Her kan du bruge ’Seam Grip’ og stof-lapperne fra reparationskittet.

 2. Vær opmærksom på, at lapperne skal være 2½ centimeter bredere end hullet. Du kan altid beskære lapperne, men gør dem cirkelformede, da det hjælper til at undgå, at de skræller af igen.

 3. Læg lappen over hullet, mens den stadig har papiret bag på, og brug en kuglepen til at tegne en cirkel rundt om den.

 4. Brug den god del ’Seam Grip’ inden i den cirkel, du har tegnet, og brug toppen af tuben eller den lille trædims til at sikre dig, at du har dækket hele området ud til kanten.

 5. Lad det sidde i et par minutter, så det bliver klæbrigt.

 6. Placer stof-lappen og glat den ud. Nogle gange kommer limen lidt ud under kanterne.

 7. Reparationskittet kommer i en lille ziplock-pose. Placér den over lappen, så limen ikke klæber til det, du bruger som vægt oven på lappen. Du kan f.eks. bruge en gryde med vand til at lægge vægt på lappen og lade den stå der i et par timer, så du er sikker på, lappen sidder fladt og godt.

 


Therm a Rest Repair Shop 037 råd til lang levetid

Ciamha Hurst kommer her med sine bedste råd til at sikre sit underlag et langt, lykkeligt liv:

 1. Behandl underlaget med den respekt, det fortjener. Det gør forskellen fra en komfortabel nattesøvn til en elendig nattesøvn.

 2. Snavs, olie, solcreme og myggebalsam kan beskadige underlagets overflade. Gør du af og til dit underlag rent med varmt sæbevand, er du allerede kommet langt i at sikre underlaget et langt liv.

 3. Vær sikker på, at du tørrer underlaget ordentligt og aldrig opbevarer det vådt. Det kan føre til meldug og skimmel, og det kan ikke fjernes.

 4. Sover man direkte på underlaget, så er det anbefalet at sove i Undertøj eller med en lagenpose.

 5. Opbevar underlaget korrekt. Underlag med skum bør opbevares uden at være rullet sammen og med ventilen åben et tørt sted. Luftmadrasser bør opbevares i pakposen og med ventilen åben.

 6. Efterlad aldrig dit underlag alene i et varmt Telt eller bil med ventilen lukket.

 7. Brug aldrig dit underlag som en trampolin.


Få repareret dit liggeunderlag

Skal du have repareret dit underlag fra Therm-a-Rest, skal du som regel indlevere det, hvor du har købt det (og vise dit gyldige købebevis), og så sender de det videre til reparation i Irland.

Det koster i omegnen af 200 kr. at få det repareret.

Andre spændende artikler


På vinterfjeldsuge i Norge

På vinterfjeldsuge i Norge

Vandring til koalaer i Australien

Vandring til koalaer i Australien

Rundt om Lysefjorden

Rundt om Lysefjorden