Du er her:

Indien


taj_mahal.jpgEt kalejdoskop af kulturer. Et festfyrværkeri af landskaber. Indien er de stærke farver og de voldsomme kontrasters land. For den aktive rejsende er der et væld af muligheder – fra trekking i det bjergrige nord over kamelsafari i de centrale ørkener til dykning ud for de sydlige kyster. I de ofte eventyrlige byer løber sanserne løbsk i et forsøg på at følge med i den eksplosion af farver, lugte og lyde, der præger gadebilledet.

Hellige mænd med dreadlocks og kun iført hvid aske, tuller rundt i gaderne blandt køer, kameler, elefanter og myriader af mennesker. På markederne handles alt fra frugt, tøj og tingel tangel til ganske umulige remedier. Spåmænd forudsiger fremtiden og gadekøkkener tilbereder snacks og udsøgte måltider.

Indien er også religion, filosofi og eftertænksomhed. I landet med langt over en milliard indbyggere er langt de fleste mennesker hinduer og tilbeder et væld af guder og inkarnationer af disse. Elefantguden Ganesh, Shiva med sin trefork, abeguden Hanuman eller Kali, der ofte afbilledes dansende på kranier, er blot få af det virvar af guder, der tilbedes i templer landet over. Templer, der efterlader beskueren målløs og stille med deres ornamenterede facader, mystiske atmosfære og særprægede ritualer.

Udover hinduer findes en række andre religioner i Indien, og alle er de synlige i det daglige liv. Som rejsende har du mulighed for at trække dig tilbage i stille meditation i et ashram, besøge buddhistiske munke i Himalayas afsidesliggende klostre eller deltage i en af de mange festivaler, som inderne fejrer med stor indlevelse med små mellemrum.

Som rejsende i Indien er du helt sikker på en ting: Du vil få masser af oplevelser. Få steder som Indien er det muligt blot at gå ud på gaden og straks være underholdt.

Hovedstaden i Indien er New Delhi. Andre store byer er Bombay, Calcutta og Madras.

Befolkning, kultur og religion

Der bor omkring 1 mia. mennesker i Indien, som dermed sammen med Kina er verdens folkerigeste. Kulturmæssigt er landet et rent kalejdoskop – et festfyrværkeri af forskellige kulturer og religioner. Omkring 80 % af befolkningen i Indien er hinduer – en religion, der praktiserer kastesystemet, hvor man konstant må arbejde frem mod bedre genfødsler, hvor der måske venter flere privilegier.

Kastesystemet blev officielt afskaffet for over et halvt århundrede siden, men ligger stadig som en tung dyne over det indiske samfund – specielt i mere landlige områder, hvor befolkningen lever efter de samme traditioner som deres forfædre. Der findes fire hovedkaster, der igen er inddelt i en tilsyneladende uendelig række underkaster, der ofte er knyttet til et helt specifikt erhverv. Uden for systemet er de kasteløse, der udfører Indiens beskidte arbejde, som ingen andre vil røre, som for eksempel manuel rensning af kloaker. 

Hinduisme er dog langt fra landets eneste religion. Der findes et mindretal på mere end 150 millioner muslimer spredt ud over landet, og derudover er der kristne (hovedsageligt i de gamle portugisiske kolonier Kerala og Goa), buddhister, sikher, jains, parsier og så videre. For det meste lever de forskellige grupper i fred med hinanden, men det sker at der udbryder opgør mellem muslimer og hinduer. 

Hver gruppe har egne højtider, templer og festivaler. I de større indiske byer vil du derfor ofte være i stand til at opdrive en festival, der tæller alt fra et mindretal til millioner af mennesker, der indtager gaderne i dagevis.

Der tales en lang række forskellige sprog i Indien. Hindi er hovedsproget for 30% af befolkningen, og ud over det findes der 14 officielle sprog her i blandt  engelsk, hindi, urdu, tamilsk, bengalsk, telugu og marathi, gujarati og malayalam. I de større byer vil folk ofte tale tre sprog: hindi, deres lokaldialekt samt engelsk. Engelsk er et levn fra briterne, der koloniserede landet indtil 1947.

Hvornår skal jeg rejse til Indien?

Der er som regel behageligt rejsevejr i Indien i de måneder, vi herhjemme betegner som efterår-forår, altså hen over vores vinter.

Du skal dog være opmærksom på, at det kan forholde sig anderledes i landets sydligste regioner på grund af monsunen.

Det er også afgørende, om du har planer om en bjergvandring i det allernordligste Indien eller en ørkensafari i den centrale del af landet.

Den indiske del af Himalaya er mest tilgængelige mellem juni og september, da passene sner til i de resterende otte måneder og kun gør det muligt at komme frem med fly eller via yderst krævende treks. Vil du læmgere sydpå - til for eksempel maharajaernes gamle herredømmer i Rajasthan er sommeren dog ulidelig varm og forår eller efterår er at foretrække.

Indiens historie

Et civiliseret hindu-samfund havde hjemme i det nordlige Indien så langt tilbage som 2500 f.Kr. Mellem 1500 f.Kr. og 200 f.Kr. blev de dog tvunget længere sydpå af indvandrere fra Centralasien. Omkring 500 f.Kr. blomstrede buddhismen op som et modspil til hinduismens kastesystem.

Det religiøse billede blev endnu mere spraglet, da muslimerne kom til fra Afghanistan i 1192. I århundrederne, der fulgte, bølgede uroen mellem hinduer og muslimer frem og tilbage i den nordlige del af landet, og det er firkantet sat op den konflikt, der stadig gør sig gældende i grænselandet mellem Indien og Pakistan. Briterne kom til og gjorde Indien til ’Imperiets Juvel’, hvis naturlige rigdomme skulle forgylde Storbritannien

Briterne udnyttede landet økonomisk, men lod befolkningen selv om at vælge religion og kulturelle værdier. Men med tiden blev inderne alligevel trætte af det britiske overherredømme, og et oprør ulmede. Det blev et fredeligt et af slagsen, personificeret ved den karismatiske Gandhi, der kæmpede med våbnet ’satyagraha’ – passiv modstand. Med de hjemlige europæiske problemer i 2. verdenskrig var briterne klar til at give Indien selvstændighed, men det stod klart, at Nordindiens muslimer og hinduer ikke kunne leve sammen.

Det var svært at dele landet, da muslimer var bosat i henholdsvis det nordøstlige og det nordvestlige hjørne. Der blev trukket en grænse (i dag grænsen mellem Indien og Pakistan), og placeringen af den fik over 10 mio. hinduer og muslimer til at bevæge sig mod deres ’nye land’. Det førte til store sammenstød, og over 250.000 mennesker mistede livet i denne ’rokade’.

Rejsen rundt i Indien

Som det er tilfældet i en lang række tredjeverdenslande er en bil langt fra hver mands eje. Det betyder at det offentlige transportnetværk er vældig fint.

Og meget billigt. Selv om du skal på en 1000-kilometers bustur, er det for det meste muligt blot at dukke op på stationen og indenfor får timer er der en afgang. Mange af busserne er dog udrangerede vraglignende tingester, hvor der ikke er meget plads, men prisen også er utroligt lav. 

Ønsker du at rejse i de langt mere behagelige busser, hvor der faktisk kun lukkes det antal mennesker ind, der er sæder til, og ingen husdyr, er det værd at betale mere og tage en luksusbus med behagelige sæder og ari-con. En 16-18 timers bustur vil stadig ikke komme over 100 kroner.

En behagelig måde at rejse over lange distancer på er med tog. De indiske tognet er det største i verden, og samtidig en arbejdsplads med mere end 1,6 millioner ansatte. At rejse med tog er en stor oplevelse. Der findes tre klasser at rejse på – lige fra hårde træbænke i vogne med tremmer for vinduerne til behagelige sleepers med egen seng og aircon. Det er muligt at løbe snacks og drikke ombord, mens indiske landsbyer og uforglemmelige landskaber ruller forbi vinduet.

Sundhed og sikkerhed

Generelt er Indien et sikkert land at rejse i. Det er dog værd at bemærke, at situationen som regel er anspændt i grænselandet mod Pakistan, så hvis du rejser til f.eks. Kashmir-provinsen, bør du tjekke forholdene meget grundigt hjemmefra. Indien er med jævne mellemrum blevet ramt af terror, så brug din sunde fornuft, når du rejser rundt i landet. I de større byer er det også en god ide at undersøge, hvilke områder du bør holde dig fra. 

Som regel er der dog meget lidt kriminalitet rettet mod udlændinge, når det kommer til overfald. Inderne kan være pågående og ret aggressive når de forhandler priser, men overfald er der meget lidt af. Det betyder dog ikke, at du ikke skal passe på, for tyveri forekommer. Især under transport er det vigtigt at kigge godt efter sine ting. Køb eventuelt en lille kæde med en hængelås (kan købes på banegårde) til at låse din bagage fast med under togturen. 

Det anbefales at blive vaccineret mod Hepatitis A, Hepatitis B, difteri, Japansk hjernebetændelse, malaria, meningitis, stivkrampe og tyfus, når du rejser til Indien. Vær særlig forsigtig, hvis du rejser i de områder, der blev ramt af tsunamien i julen 2004 – her er der gunstige kår for spredning af diverse sygdomme.

 

Læs artikler om Indien fra magasinet Opdag Verden - din genvej til friluftsliv og eventyr:


Historier fra Himalaya

Historier fra Himalaya

Ny bog af Erika Fatland
Himalaya bugter sig gennem fem vidt forskellige lande. Her blandes verdensreligionerne islam, bu...
PÅ TOPPEN I LADAKH

PÅ TOPPEN I LADAKH

Gennem Markha Valley til Stok Kangri
Jan Marshall og Carsten Banke Hansen vandrede sidste år gennem Markha Valley i Ladakh med kurs mo...
Hippie i egne fodspor

Hippie i egne fodspor

Verden stod på vid gab, og hundrede tusinder af unge fra Vesten greb øjeblikket og drog i en ende...
3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

Vanvittige landskaber. Spændende kulturer. Enorme bjergpas. Har du mod på et ekstraordinært cykel...
3 oversete treks i Himalaya

3 oversete treks i Himalaya

Zanskar: Til buddhistiske klostre i Indisk Himalaya Et af de mest afsidesliggende områder i de...
Markha Valley Trek, Indien

Markha Valley Trek, Indien

Gennem buddhistiske dale
Ladakh ligger dybt inde i den indiske del af Himalaya, hvor dybe, forrevne dale skærer sig ned ...
Munkene, der vil giftes med gud

Munkene, der vil giftes med gud

Et dyk under overfladen på mystisk ø i Indien
Når hinduguden Vishnu kommer ned på jorden, vil han have sig en kone. Det mener munkene på den li...
De sidste næsepropdamer

De sidste næsepropdamer

Døende skikke i afsidesliggende indiske dale
Kvindernes næser er store med massive propper, og deres mænd synes, det er smukt. Men på grund af...
Farverigt bryllup i Zanskar

Farverigt bryllup i Zanskar

Øl, tårer og lyrik
Et traditionelt bryllup i de højtliggende dale i indisk Himalaya er et farverigt, muntert og sørg...
Hyggecykling i Goa

Hyggecykling i Goa

Cykelspor mellem palmelunde
Goa er meget mere end dets ry, og tager du cyklen ved hornene og triller væk fra hovedvejene, er ...
Trekking uden for sæsonen i Sikkim

Trekking uden for sæsonen i Sikkim

Alene under guddommelige tinder
At trekke i den indiske delstat Sikkim, som sæsonen går på hæld, er som at trekke i Nepal Everest...
På trek til indiske Zanskar

På trek til indiske Zanskar

Den fjerneste dal i Himalaya
Da sommeren i Himalaya går på hæld, sætter vi ud på stierne i Indisk Himalaya for at trekke ind t...
Motorcykeltur på Himalayas hullede highways

Motorcykeltur på Himalayas hullede highways

På udflugt med døden
Da jeg for anden gang på to dage samler mig selv og min ramponerede Enfield op fra den skoldhede,...
Vandring i yetiens fodspor i Indisk Himalaya

Vandring i yetiens fodspor i Indisk Himalaya

På jagt efter den afskyelige snemand
I skyggen af verdens højeste bjerge lever legenden om den mystiske yeti, men findes denne sagnoms...
Miniguide til hotspots i Rajasthan

Miniguide til hotspots i Rajasthan

4 anderledes oplevelser
Et virvar af traditionsrig kultur, stærke farver og en særegen natur kendetegner Rajasthan – og d...
”Jeg rejser ikke efter døde ting”

”Jeg rejser ikke efter døde ting”

Formanden for De berejstes klub, Søren Padkjær, fik aldrig set Taj Mahal, da han besøgte Indien. ...
5 fantastiske treks i Indien

5 fantastiske treks i Indien

Indien falder ofte i skyggen af nabolandet Nepal, når det kommer til trekking, men det store land...
Kvinderne pynter Rajahstan til Lysenes Fest

Kvinderne pynter Rajahstan til Lysenes Fest

Guddommelig inspiration
I den eventyrlige indiske stat, Rajasthan, dekorerer kvinderne husene op til Diwali – Lysenes Fes...
Sådan prutter du om prisen i Indien

Sådan prutter du om prisen i Indien

”Hvad koster den der?” ”Hvad vil du gi’ for den?” Sådan starter det typisk, når du vil købe nog...
Rickshaw Run i Indien

Rickshaw Run i Indien

3000 kilometer på en tunet Puck Maxi
Et elendigt køretøj i et uoverskueligt land udgør ingredienserne i et godt eventyr. For Nikolaj B...
Helt tæt på Indien

Helt tæt på Indien

Første gang jeg skulle af sted til Indien for knap 10 år siden, var det ikke noget, jeg så specie...
Holi festival

Holi festival

Farvede festligheder i Nepal og Indien
I det nordlige Indien og Nepal fejres hvert år festivalen Holi omkring fuldmåne i marts. Det er e...
Yoga i indiske Rishikesh

Yoga i indiske Rishikesh

Hvor Lennon lærte lotus
Rishikesh bliver kaldt Indiens yogahovedstad. Dermed er det nærliggende at konstatere, at det ogs...
En rejse rundt i eventyrlige Rajasthan

En rejse rundt i eventyrlige Rajasthan

Hinduers rituelle morgenbade i hellige søer, gyngende kamelture i ørkenens hede og eventyrlige by...
Safari og vandring til elefanter i Indien

Safari og vandring til elefanter i Indien

Det er en nervepirrende og intens oplevelse at lede efter elefanter til fods, men en oplevelse fo...
I kajak og husbåd på Keralas tropiske kanaler

I kajak og husbåd på Keralas tropiske kanaler

HOTSPOT I Indiens mest tilbagelænede stat, tropiske Kerala, findes et virvar af smalle kanaler, b...
Fredeligere strande i Goa

Fredeligere strande i Goa

I Goa i det vestlige Indien kan du blandt andet nyde det farverige indiske gadeliv og kilometer e...
Eksklusiv eftermiddagste i Darjeeling

Eksklusiv eftermiddagste i Darjeeling

Under det britiske kolonistyre oprettedes i bjergene en række ’hill stations’, hvortil kolonisat...
Taj Mahal

Taj Mahal

Død. Hun var borte. Shah Jahan mistede sin kone, da hun skulle føde parrets 14. barn, og det knus...
På rundtur i Rajasthan, Indien

På rundtur i Rajasthan, Indien

Hinduers rituelle morgenbade i hellige søer, gyngende kamelture i ørkenens hede og eventyrlige by...
Overraskende Taj Mahal

Overraskende Taj Mahal

Som rejsende i Indien er Taj Mahal et must see på linje med pyramiderne i Egypten og Machu Picch...
Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Om vinteren isolerer sneen Spiti-dalen fra resten af Indien. Alligevel lykkedes det fotografen Je...
Cykling og vandring i Zanskar i Indien

Cykling og vandring i Zanskar i Indien

Zanskar er en lille glemt plet på Himalaya-kortet. Området ligger afsondret fra omverdenen op im...
Lamayuru og Alchi

Lamayuru og Alchi

Fra Leh går en vej stik vest mod Kashmir og Srinagar. Den eneste vej, udover den fra Manali, der ...
Leh - hovedstaden i Ladakh

Leh - hovedstaden i Ladakh

Leh er hovedstaden i det ældgamle kongedømme Ladakh. Området er kulturelt knyttet til Tibet, hov...
Manali - bjergenes Goa på kanten af Himalaya

Manali - bjergenes Goa på kanten af Himalaya

Den lille by Manali ligger i de grønne fodbjerge til Himalaya under passet Rothang La, der marke...
Det Gyldne Tempel i Amritsar

Det Gyldne Tempel i Amritsar

Sikhismen er en selvstændig religion, der opstod i slutningen af det 15. århundrede i et forsøg...
Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

Langt ude i ørkenen ligger Jaisalmer - en lille by, der rummer hele Rajastahns gyldne farvespil ...
Skygger over Lysets Festival

Skygger over Lysets Festival

Indiens enorme hindusamfund fejrer i disse dage Diwali - lysets festival, hvor levende lys flakke...
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind