På trek til indiske Zanskar

Den fjerneste dal i Himalaya

Da sommeren i Himalaya går på hæld, sætter vi ud på stierne i Indisk Himalaya for at trekke ind til det gamle kongerige Zanskar. Vi krydser Shingo La, besøger et 1000 år gammelt buddhistisk kloster og kommer tæt på befolkningen i et område, der på mange måder lever afskåret fra omverdenen.

IMG_3337.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 04. mar 2022
Læst af: 7552

Da sommeren i Himalaya går på hæld, sætter vi ud på stierne i Indisk Himalaya for at trekke ind til det gamle kongerige Zanskar. Vi krydser Shingo La, besøger et 1000 år gammelt buddhistisk kloster og kommer tæt på befolkningen i et område, der på mange måder lever afskåret fra omverdenen.

Den buldrende flod bryder stilheden under de spidse tinder. Den kommer brusende ned fra bjergsiden over os, ned over de store, løse sten, der fortsætter ned i dalbunden langt under os. Nok engang tager vi støvlerne af og træder ud i det iskolde gletsjervand.

Det føles, som tusinde nåle bliver jaget ind i den bare hud, og jeg prøver at finde fodfæste på de skarpe klipper, koncentrerer mig om at holde balancen. Et par minutter senere sidder jeg på den anden side og gnubber fødderne for at varme dem lidt op. 

Cassie og jeg er på vej mod passet Shingo La på en lille sti, der snor og krøller sig opover og gang på gang bliver brudt af gletsjerflodernes vand. Det er allersidst på sommeren.

Vi har været alene på stien, siden vi i går satte ud fra Zanskar Sumdo, hvor vejen ender. Foran os ligger godt 100 kilometers trekking til hovedstaden i Zanskar, Padum, der ligger i denne fjerne del af Indisk Himalaya. 

Vitalt for buddhismen
Efter at være gået op gennem en smal dal med pyramideformede tinder højt over os, sover vi på trekkets anden dag på et lille plateau i 4500 meters højde. Vi slår lejr med vores to følgesvende, Tashi og Lobsang.

Da vi har cykler, som vi skal have med til Zanskar, har vi hyret dem til at transportere dem på to heste. Hver morgen stikker de i forvejen, og vi ser dem først hen under aftenen, når det er tid til at slå lejr. Dagene har vi fuldstændig for os selv.

Det er vildt at tænke sig, at det her er en af de største ’veje’, der fører til Zanskar. Der er nemlig blot én egentlig vej, hvor biler kan køre, der fører til ind til den afsidesliggende dal.

Via den vej er der dog næsten 1000 kilometers bjergkørsel til Zanskar, så vores trekkingrute er en gevaldig genvej og fører os direkte ind i hjertet af Indisk Himalaya. Ind i et område, som Dalai Lama for nyligt udtalte, er ’vitalt for den traditionelle tibetanske buddhismes overlevelse’.

Ind til midten af 1970’erne var Zanskar et kongedømme, lukket for udlændinge, og da ingen af de store handelsruter i Himalaya fører gennem Zanskar, har området bevaret en stor grad af sin ældgamle, traditionelle kultur.

En kultur, der er tættere beslægtet med Tibet end med indien. Men hvor Tibet har lidt voldsomt under det kinesiske styre, så har Zanskar fået lov at være helt i fred.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Markha Valley Trek, Indien

Markha Valley Trek, indien

5 fantastiske treks i Indien

5 fantastiske treks i indien

Vandring i yetiens fodspor i Indisk Himalaya

Vandring i yetiens fodspor i Indisk Himalaya