Markha Valley Trek, Indien

Gennem buddhistiske dale

shutterstock_308559203-Fat-.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 07. maj 2021
Læst af: 7862

Ladakh ligger dybt inde i den indiske del af Himalaya, hvor dybe, forrevne dale skærer sig ned i et tørt, goldt landskab. Monsunen, der kaster kaskader af vand på de sydvendte skråninger i Himalaya, når aldrig så dybt ind i bjergene.

Der er indgang til dalen via høje, åbne bjergpas først og sidst på trekket. De giver adgang til en verden uden veje og motoriserede køretøjer. Her er klippelandskaber i brun, beige, orange, okker, rød, gul og pink. Snedækkede bjergtoppe. Brusende floder. Landsbyer ligger omgivet af gyldne bygmarker og lyser op som oaser i de afklædte landskaber.  

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Kulturen er tibetansk, indbyggerne buddhister, og livsstilen skuer på mange måder mere tilbage end frem i tiden, selvom det er blevet normalt, at landsbybørnene drager ind til de større byer i området for at gå i skole.

Tibetanske klostre med adskillige århundreders historier gemt i de støvede tempelrum klæber sig til tilsyneladende utilgængelige klippesider hundredvis af meter over dalbundens poppeltræer.

Alt i alt byder Markha Valley på formidabel trekking i et område med en stærk, lokal kultur. Der er glimrende muligheder for at overnatte i landsbyerne – enten i teltlejre eller hos lokale landsbyfolk i deres hjem i form af homestays.

Det tilføjer en ekstra dimension til oplevelsen; der er noget fantastisk over at lade sig synke ned på en madras i et køkkenrum, hvor teen simrer på lerkomfuret, og den sødlige duft at det tørrede yakmøg, der varmer i ovnen, spreder sig. En perfekt måde at afslutte dagen på.

Indisk kulturklassiker
Den mest populære rute ind i Markha Valley starter i den lille landsby Spituk, hvor der ligger et fint buddhistisk kloster. Allerede på trekkets tredje dag bevæger man sig op over det store, åbne, golde bjergpas Ganda La.

Passet ligger i 4980 meters højde, så det er vigtigt at være ordentligt akklimatiseret, inden man sætter ud. Ellers risikerer man en drøj tur, åndenød og hovedpine. Fra passet snor stien sig ned i selve Markha Valley, og når man først er i dalen, bølger stien for det meste let op og ned langs floder, marker, klipper og af og til de fine landsbyer, hvor hvidskurede, firkantede, fladtagede huse gør alt for at bilde én ind, man er dybt inde i Tibet.

Trekker man sidst på sommeren, ser man voksne arbejde i markerne. Her høster de med segl. Små børn med endnu mindre børn i bylter på ryggen leger, yakokser dalrer omkring, og er du ekstremt heldig, spotter du den sky, sjældne sneleopard, der strejfer omkring i disse egne.

Det er en rolig egn af en anden verden, hvor der er rigeligt med tid til at lade landskaberne og kulturen synke ind. Udgangen fra dalen tilbage til omverdenen foregår via passet Gongmaru la. Her smælder bedeflagene i omtrent 5200 meters højde. Bjergene ligger lag på lag bag hinanden til horisonten. Bag dig ligger et af de mest klassiske treks i Indisk Himalaya.

Andre spændende artikler


Trekking uden for sæsonen i Sikkim

Trekking uden for sæsonen i Sikkim

PÅ TOPPEN I LADAKH

PÅ TOPPEN I LADAKH

5 fantastiske treks i Indien

5 fantastiske treks i Indien

Log ind