Yoga i indiske Rishikesh

Hvor Lennon lærte lotus

Rishikesh bliver kaldt Indiens yogahovedstad. Dermed er det nærliggende at konstatere, at det også er verdens yogahovedstad. Det var her, The Beatles mødte Yogi Maharishi Makesh, puttede blomster om halsen og klimprede på sitarer. I dag er det samlingssted for yogaturister fra hele verden, nybegyndere og øvede, samt et indisk pilgrimssted på bredden af Ganges-floden ved foden af Himalaya.

Rishikesh16.jpg
Skrevet af: Lillian Bikset - Foto: Ingun Alette Mæhlum
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 9058

Rishikesh bliver kaldt Indiens yogahovedstad. Dermed er det nærliggende at konstatere, at det også er verdens yogahovedstad. Det var her, The Beatles mødte Yogi Maharishi Makesh, puttede blomster om halsen og klimprede på sitarer. I dag er det samlingssted for yogaturister fra hele verden, nybegyndere og øvede, samt et indisk pilgrimssted på bredden af Ganges-floden ved foden af Himalaya.

”Love is all we need,” står der skriblet på væggen.
Solen skinner skarpt over de hvide meditationshytter, der ligger som igloer men blot i Himalaya. Jeg sidder i lotusstilling, der hvor John Lennon lærte at gøre det, og rundt om mig suser det i træerne.

Fuglene kvidrer, jeg kan høre lydene fra Ganges-floden, der kun bliver brudt af de enkelte båtlyde fra forbipasserende motorcykler. Jeg ser ud over trætoppene mod tinderne i Himalaya, og i det jeg lægger fingerspidserne mod hinanden, tænker jeg på, hvor mange der har siddet akkurat her, siden ashramet åbnede i 1960’erne.

Dengang ver det her det mest moderne yogasted i verden. Yogi Maharishi Makesh ville skabe en træningslejr tidssvarende for rumalderen og installerede en privat helikopterlandingsplads og de første træk og slip-toiletter i Himalaya. Måske det var dem, der gjorde, at Beatles valgte akkurat det her sted.

Helikopterplatformen viste de i hvert fald ikke noget om, da de den 16. februar 1968 kom ridende på æsler med koner, kammerater og Mike Love, Mia Farrow og Marianne Faithfull. Fotografen Paul Saltzman var her tilfældigvis allerede.

Hans billeder viser datidens største kendisser som hvidklædte og ædru med orangefarvede blomsterkranse om halsen, som de sidder uden for, synger, spiller og ser helt harmoniske ud.

Vishvketu er da også en superstjerne i yogaverdenen. Som Madonna har han ikke behov for et efternavn.

 

Rishikesh8

Pjat eller indre fred?
Angiveligt var det George Harrison, der ville her til. Han havde allerede været i indien flere gange og var interesseret i hinduismen.

”Vi er the Beatles, og vi har alt, penge kan købe. Og al den berømmelse, vi kan drømme om. Og hvad så? Det er ikke kærlighed, og det er ikke legemlig sundhed. Det er ikke indre fred. Er det vel?” sagde han.

Paul McCartney syntes, det var noget pjat, men tog med for gruppens skyld. Han tog sin kæreste Jane Asher med, og hun surmulede to uger i træk, for hun ville hellere se Agra og Taj Mahal. Ringo Starr rejste efter blot ti dage, fordi konen Maureen var bange for myg, men George og John blev i månedsvis.

Det var George Harrison, der blev musikalsk inspireret, skaffede sig en sitar og indledte samarbejdet med Ravi Shankar, mens det var John Lennon, der tilbragte en stor del af de næste 12 år i lotusstilling, mediterende over kærlighed og verdensfred.

Rishikesh21indien aldrig helt lukket
Nu står det gamle ashram tomt, officielt i hvert fald. Yogiens lejekontrakt udløb tidligt i 1980’erne, og han smuttede. Siden er dørene faldet af, og vinduerne er knust. I træerne er det aberne, der hersker. Grønne buske har taget over, og i gangene ligger klatter af komøg og tomme colaflasker.

”Der er lukket. Beklager,” siger vagtmanden, der møder os ved porten.
”Her har været lukket i mange år,” fortsætter han.

Han gentager lukket og beklager. Og beklager og lukket. Vi svarer, at det var helt fint, og gør os klar til at komme videre, da han giver os tilbuddet:
”Vil I ind og se?”

Han lukker os ind for 50 rupees, svarende til fem en halv krone. Inden for møder vi andre yogaturister og musikentusiaster med samme ærinde. Og en græssende ko, der næppe bryder sig om The White Album og måske endnu mindre om mærkaten ’lukket’. Sådan er indien. Med alle sine modsætninger vil landet måske aldrig åbne sig helt for dig. Men det er heller aldrig helt lukket.

Solstråle fra Canada
For nogle åbner indien sig mere end for andre. Julie Groulx bor i Anand Prakash Yoga Ashram og kan ikke komme i tanke om et finere sted på jorden.
”Når jeg er hjemme, længes jeg efter det her sted,” siger Julie.

Som så mange andre har vi fulgt hendes daglige, åbne time i hatha yoga. Julie har vist os øvelser og forsigtigt justeret måden, vi udfører dem på. Den 27-årige canadier er i Rishikesh for fjerde gang, og hun har allerede planlagt tur nummer fem.

Hver gang bliver hun i tre til fire måneder. Hun er nu kommet så langt, at hun selv kan undervise, samtidig med at hun selv tager timer hos guruen Vishvketu. Hjemme i Toronto hedder Julie bare Julie Groulx. I Rishikesh hedder hun også Rashmi. Det betyder Solstråle, og hun lyser op som én, når hun fortæller, hvordan hun fik navnet.

”Da jeg havde fuldført mit første kursus for at blive yogainstruktør, fik jeg navnet af min guru. Dine forældre giver dig et navn, inden de kender dig. Men et navn fra en guru er et navn, der skal understrege et af aspekterne i dit indre jeg. Min guru sagde, at jeg var en solstråle, og at jeg nu havde ansvar for at vise det lys til andre,” fortæller hun.

Rishikesh2Mødet med guruen
Da Yogi Vishvketu kommer ind i rummet, bliver hun stille. De to har kendt hinanden i næsten ti år, men Julie bliver fortsat rød i kinderne, når han ser direkte på hende. Da vi roser hendes timer, breder farven sig til hele ansigtet. Vishvketu er da også en superstjerne i yogaverdenen. Som Madonna har han ikke behov for et efternavn.

Han har en doktorgrad i yoga og indspiller til stadighed trænings-dvd’er. Han ejer og driver sit ashram i Rishikesh sammen med sin kone Chétana Panwar, og der er underafdelinger i Japan og Canada.

”I dagens verden er der et hul mellem krop og sjæl. Vi vil bygge bro over det hul,” siger han.
Han minder om, at ordet yoga kommer fra sanskrit og ordet for at forene, og Julie, der har sat sig bag ham og næsten ikke rødmer længere, nikker.
”Vi vil hjælpe folk til at føle sig afbalancerede og harmoniske,” fortsætte guru Vishvketu.
”Hvordan gør I det,” spørger jeg.

”Folk lever i det her ashram 24 timer i døgnet. Det gør vi også. Vi prøver at arbejde for det gode. Mange af dem, der kommer her til, flygter fra noget. Mange af dem forstår ikke, at de ikke kan flygte fra dem selv. Det, de leder efter, må de finde inden i sig selv. Jeg prøver at hjælpe dem med det. Prøver at lære folk, at de er, som de er. Slut med at flygte,” siger guruen.

Rishikesh10

Tilbage til rødderne
Sådan taler mange af dem, vi møder i Rishikesh, mens andre som argentinske Christina Rey og østrigske Michaela Koldit er her mere for velværens skyld. Såvel nybegyndere som øvede finder timer, der passer til deres niveau i Rishikesh, men de fleste af dem, der kommer, er dog som de to kvinder: De har dyrket yoga i årevis.

”Jeg ville se, om yoga er anderledes her, end det er derhjemme,” siger Michaela.
”Er det så det?”
”Lidt. Træningen er renere og går nok mere direkte tilbage til rødderne. Og der er nok flere instruktører, der er optaget af de mentale effekter af træningen, mens det i Vesten mest handler om træningseffekten,” siger Michaela, der mener, at yiengar-timerne på Omkarananda Genga Sedan er den lille bys allerbedste.
Her har hun svedt i store mængder.

Rishikesh11

Pilgrimme ved Ganges
Andre bliver mere svedige af de mange køer, der står i landsbyens trange gader. De får lov at stå i fred og ro, og fodgængerne må være så venlige at finde sig at gå uden om dem. Der er kun få motoriserede køretøjer her i Rishikesh, og stedet er også befriende lidt præget af maset og kaosset, der møder én mange andre steder i indien.

Det er kun få, der prøver at trække os ind i deres butikker, og tiggere er der endnu færre af. I stedet lurer indiske vandrede på, om de må tage et billede af os til familiealbummet, så alle kan se, at de har mødt et menneske med vakseægte blå øjne.

For det er ikke kun yogapilgrimme, der rejser her til. Pilgrimsvejen Char Dham starter i Rishikesh, og der er således mange hindupilgrimme.

De kommer for at tilbede Shiva og Vishnu og for at rense sig i den hellige flod ved Triveni Ghat. Klædt i orange sidder de på sten langs vandkanten og mediterer. Her, så tæt på Himalayas sne, er vandet i Ganges fortsat klart, rent og gennemsigtigt.

Floden flyder tilsyneladende stille, men der er stærke understrømme, og mere end en nekelt pilgrim er druknet i forsøget på at svømme over den hellige flod. I stedet må man tage en båd eller vandre over hængebroerne Ram Jhula og Lakshman Jhula.

Rishikesh7

By uden kød
De fleste ashrams ligger mellem de to broer på begge sider af floden. Restauranterne er vante til vestlige kunder og har menuer på engelsk, der er delt mellem indiske og europæiske retter som spaghetti, pizza og lasagne. Kød får du dog ikke her. Det er forbudt i Rishikesh.

Æg bliver kun spist i private hjem, og alkohol er også ulovligt. Det her er et sted at blive renset, og tilbuddene i nattelivet lyder dermed på banan-lassi, en form for milkshake, og ingefær-te. At man ikke har indtaget noget stærkere, kan man være glad for, når man om aftenen må smyge sig mellem aber og okser i mørket (Rishikesh har nemlig heller ingen gadebelysning) på vej hjem. Desuden skal man jo tidligt op.

”Den allerbedste yogatime, jeg kender til, er den yoga, Vishvketu står for. Den starter klokken seks om morgenen. Alle er velkomne. Tag da og kom med,” opfordrer Julie.
Vi ved, at vi skal op før klokken fem, hvis vi skal nå det. Men det her er Rishikesh. Og vi overvejer at dukke op.


Rishikesh18

Yogi & guru

Ordet yogi stammer fra sanskrit og bliver inden for hinduismen brugt om en mandlig udøver af yoga, der ved, at hele kosmos er inden i det enkelte menneskes krop. Er det tale om en kvinde, kalder man hende en yogini. Ordet guru stammer også fra sanskrit og betegner en person, der har opnået stor viden, visdom eller autoritet inden for et specifikt område og bruger det til at undervise andre. 

Andre spændende artikler


Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Sådan prutter du om prisen i Indien

Sådan prutter du om prisen i indien

Kvinderne pynter Rajahstan til Lysenes Fest

Kvinderne pynter Rajahstan til Lysenes Fest

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this