Canada

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture i Canada


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Canada.


Info og fakta om Canada

Med sine gigantiske nationalparker og vidtstrakte skove er Canada nærmest indbegrebet af vildmark. Dyrelivet er mangfoldigt, landskaberne storslåede og befolkningen vidt forskellig, efter hvor man kommer frem.

Om vinteren kan Canada prale af at være et af verdens bedste og mest udfordrende skilande, mens sommeren byder på rig mulighed for trekking, mountainbiking, cykling og meget andet. Desuden har Canada noget for enhver. Er du til kortere treks på velmarkerede stier, hvor du ikke behøver at medbringe ret meget proviant, finder du det, men er du mere til ugevis alene i vildmarken, er det blot et spørgsmål om at vælge, hvor turen skal gå hen.

Hvornår skal jeg rejse til Canada?

Der er aktiviteter til enhver årstid i Canada. Vil du opleve de store, grønne vidder i landets mange nationalparker, er det bedst at tage af sted sommer, sen forår eller tidlig efterår. Men Canada er også et af verdens bedste skilande, så vintermånederne byder på masser af aktiviteter for aktive rejsende.

Canadas historie

Det er næppe nogen nyhed, at Columbus ikke opdagede Amerika. Man mener, at stammer krydsede Bering-strædet fra Asien ind i Canada omkring år 1000, og efter sigende var der også nogle skandinaviske vikinger, der kiggede forbi.

I 1534 proklamerede den franske opdagelsesrejsende Jacques Cartier, at Canada var fransk, og mange franskmænd begyndte at indvandre. Indvandrerne levede primært som pelsjægere, og da det var en ret god forretning, ville englænderne også have en del af kagen. Det førte med tiden til krig og flere store slag mellem briter og franskmænd på canadisk grund, men i 1763 skrev franskmændene i Paris-traktaten under på, at Canada var britisk. Herefter flyttede mange folk af britisk afstamning fra USA op til Canada. I 1885 færdiggjorde man den imponerende jernbanestrækning fra Stillehavet til Atlanterhavet, og det var med til at samle landet. I 1912 var alle delprovinser endelig samlet under samme flag og regering, hvis man lige ser bort fra Newfoundland, der først kom med lidt senere. 

Efter Første Verdenskrig oplevede Canada stor fremgang såvel økonomisk som i status. Og i 1931 trådte de frivilligt ind i Commonwealth. Efter at have deltaget i Anden Verdenskrig på de allieredes side oplevede Canada nok engang årtier med fremgang samt en stor tilgang af emigranter fra specielt Europa.

Hen imod slutningen af 1960’erne opstod der uenigheder mellem den engelsktalende og den fransktalende befolkning, og sidstnævnte forsøgte i en folkeafstemning i 1980 at løsrive sig fra den engelsktalende del af Canada. Det viste sig dog, at kun 40% var for denne idé, så det faldt til jorden. I en ny afstemning i 1995 var det kun et par tusinde stemmer der forhindrede Canada i at blive splittet op i to dele.

I dag er Canada et velstående land med en høj skatteprocent og omfattende socialprogrammer. Efter terrorangrebene i New York den 11. september 2001 hjalp canadierne deres naboer i USA med at give plads til fly og passagerer, der ikke kunne lande i USA. George Bush glemte at takke Canada for det i flere år, hvilket muligvis er medvirkende til, at han er den mindst populære amerikanske præsident i adskillige år set med canadiske øjne.
Spørgsmålet om hvorvidt Canada skal bestå som en samlet nation eller deles op i to dele – én engelsktalende og én fransktalende – debatteres fortsat.

Rejsen rundt i Canada

Bus: 
Busser er det mest omfattende net at offentlig transport i Canada. Det er også billigere end det begrænsede tognetværk, og derfor nok den bedste mulighed, hvis du rejser med offentlig transport.

Cykel: 
Selvom Canada er enormt stort er det yderst velegnet til cykelferie. Der er både muligheder for længere ture, men en anden god mulighed er at medbringe en cykel og bruge den op stier og småveje i og mellem de mange nationalparker. Rocky Mountains er selvsagt fantastisk for mountainbikere.

Bil: 
En god mulighed er at leje en bil. Det er dog ingen billig løsning

Sundhed og sikkerhed i Canada

Canada er generelt et sikkert land at rejse i, og du behøver ikke at tage andre forholdsregler, end du gør, når du færdes herhjemme.

Med hensyn til sygdom er der heller ikke den store fare, hvilket Canada også bruger meget krudt på at fortælle resten af verden efter SARS-udbruddet i landet i 2003. Bliver du bidt af en flagermus, en los eller et helt tredje dyr, er der en risiko for rabies, og det er vigtigt at du omgående søger lægehjælp, da rabies er dødbringende. Desuden skal du være opmærksom på tæger, hvis du færdes om sommeren, for eksempel på en trekkingtur. De canadiske tæger er ligesom de hjemlige – hvis de fjernes kort tid efter et eventuelt bid, er der fred og ingen fare. En tægetang er derfor et godt stykke udstyr at have med.

Det anbefales at blive vaccineret mod stivkrampe og difteri, når du rejser til Canada.

Befolkning, religion og kultur

Der bor knap 32 mio. mennesker i Canada. Landet består af en skøn sammenblanding af folk med rødder i EnglandFrankrigItalien plus en masse mindre etniske grupper. Og så er der selvfølgelig de indfødte, indianerne. I de fleste dele af Canada er engelsk det foretrukne sprog, mens fransk dominerer i Quebec-regionen.

Log ind