En ting er at pakke mad til en weekendtur, noget andet er at pakke til en ekspedition på flere måneder. Og så alligevel. Vi har spurgt Erik B. Jørgensen, hvordan han pakker mad til sine lange ekspeditioner, hvad enten det drejer sig om flere måneder på Yukonfloden eller en krydsning af Indlandsisen.
En ting er at pakke mad til en weekendtur, noget andet er at pakke til en ekspedition på flere måneder. Og så alligevel. Vi har spurgt Erik B. Jørgensen, hvordan han pakker mad til sine lange ekspeditioner, hvad enten det drejer sig om flere måneder på Yukonfloden eller en krydsning af Indlandsisen.
Når Erik B. Jørgensen tager på ekspedition, er maden planlagt ned til det sidste gram. Han ved, at han har brug for omtrent 5500 kalorier om dagen på tur. For andre vil det tal være et andet, så det er med at finde ud af, hvor mange kalorier, man har brug for dagligt.
Det kan man eksperimentere med på weekendture og ugeture. Skrive sine erfaringer og gange op, alt efter hvor mange dage, man skal være af sted. Erik bruger et Excel-ark. Det gør det nemt at købe ind til x antal dage. Når man har antallet af kalorier på plads, kan man begynde at kigge på, hvad der skal pakkes.
”Min erfaring er, at følger man de kostråd, man kan læse sig til, så bliver ens kost meget fedtholdig. Det kan jeg ikke køre på. Hvis jeg fylder mig selv og de folk, jeg tager med over Indlandsisen, med fedt, så får de dårlig mave. Jeg oplever, at ingen fungerer på det. Enhver kostvejleder vil løbe skrigende bort, når jeg siger det her, men jeg oplever, at det er sukker, der virker. Det bygger jeg min basispakke op efter.”
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
Nødplan og pakning
Erik laver inden afgang en detaljeret plan for, hvor lang tid ekspedition tager. Derudover laver han en nødplan, der tager forsinkelser med i overvejningen. Det er nødplanen, han pakker efter, hvis der ikke er mad at finde undervejs. På Yukonekspeditionen, hvor der var mulighed for at finde småting i småbyer undervejs, pakkede han ikke helt så konservativt. Her kunne der justeres lidt undervejs.
Når det kommer til selve pakningen af maden, så er alt lige så struktureret som resten af planlægningen. Erik ved, at jo længere frem på en ekspedition, han kommer, jo mere doven bliver han. Fordi han bliver slidt. Hvert enkelt måltid og hver dags snacks er derfor pakket i sin egen lille plasticpose. Så skal han ikke bekymre sig om at rationere. Det gør det desuden nemt og hurtigt at tilberede f.eks. morgenmaden.
Men hvad med variationen? For Erik er det ikke noget problem.
”Jeg er ikke noget kulinarisk menneske, der har brug for stor variation, så jeg kører min basispakke dag efter dag. Jeg synes stadig, det er fantastisk at finde vingummier og chokoladekiks frem. Og min mave har det super godt med det.”
På ekspedition arbejder Erik med en standardpakke, som han justerer på fra ekspedition til ekspedition. Det kan for eksempel være, han går død i en bestemt type frysetørret mad. Eller at han finder en ny bar, han godt kan lide, som han skifter ud med nøddeblandingen. Der er dog tale om samme antal kalorier og vægt, så det overordnede regnestykke går op.
Morgenmad
To forskellige måltider, som man skifter mellem dag efter dag:
Snacks
Hver dag tre stykker knækbrød med smør. Eriks erfaring er, at smør sagtens kan holde sig i tre uger til en måned på sommerekspeditioner. Derudover pakker han to forskellige pakker, så han varierer dag for dag. De ser sådan her ud:
Drikke
Te er altid godt. På vinterture tager Erik ofte kakao med, men ulempen er, at det vejer meget. En anden mulighed er tabletter med elektrolytter.
Frysetørret
En dobbeltportion med omtrent 1200 kalorier og en enkeltportion med cirka halvt så mange kalorier. Alt efter hvilken tur Erik er på, varierer det, hvornår han spiser portionerne. På Yukonekspeditionen spiste han en enkeltportion frysetørret til frokost og dobbeltportionen til aftensmad. Vandrer han, er det anderledes:
”Vandrer jeg, så bliver min rytme slået i stykker af for lange pauser, så jeg spiser mit knækbrød til frokost, en dobbeltportion frysetørret når jeg slår lejr og enkeltportionen, inden jeg går i seng. På vinterture spiser jeg havregrøden til frokost, da for lange pauser bliver for kolde. Mens den frysetørrede mad skal stå og trække, kan jeg blot koge vand, blande det med havregrøden og frokosten er serveret.”
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS