Havkajak eller turkajak

Redaktionen har gennem tiderne fået mange spørgsmål om havkajakkens egenskaber kontra turkajakkens. Hvad er egentlig forskellen? Hvilke muligheder og begrænsninger rummer hver enkelt kajaktype? Dette inspirerede os til at kontakte to med “ekstreme” standpunkter, den inkarnerede havkajak-tilhænger Jørgen Skovmand og Jens Korsgaard, som sværger til turkajakken.

AW37_MEGAFONEN_KAJAK_156.jpg
Skrevet af: Karin Hoeck Wiggers
Opdateret den 16. aug 2021

Redaktionen har gennem tiderne fået mange spørgsmål om havkajakkens egenskaber kontra turkajakkens. Hvad er egentlig forskellen? Hvilke muligheder og begrænsninger rummer hver enkelt kajaktype? Dette inspirerede os til at kontakte to med “ekstreme” standpunkter, den inkarnerede havkajak-tilhænger Jørgen Skovmand og Jens Korsgaard, som sværger til turkajakken.

Jørgen Skovmand, 46, har roet havkajak i otte år. Han startede butikken “Havkajakken”, da han ikke selv kunne finde den havkajak, han ønskede sig på det danske marked. Gennem udenlandske forbindelser fik han indblik i en helt ny kajakverden og formidler nu denne erfaring videre til andre havkajak-interesserede. Han er også medstifter af Foreningen til Fremme for Havkajakken.


En havkajaks kendetegn ifølge Jørgen Skovmand: 

• Der skal minimum være to skot (for og bag), som adskiller cockpittet fra de øvrige rum i kajakken. Dette gør sikkerheden større mht. tømning i forbindelse med kæntring.
• Der skal være et “spring” foran på kajakken. (“Springet” løfter kajakkens stævn op af vandet).
• Kajakken skal være udstyret med liner hele vejen rundt (til optræk ved kæntring).
• Kajakken skal kunne bære 30 kg. bagage og tåle at blive trukket på land.
• Bunden skal være flad for at optimere stabiliteten.
• Knæene skal være under dæk.
• Roret må ikke være fastmonteret og skal kunne løftes op, så kajakken kan glide op på land, uden at roret ødelægges.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

AW37 MEGAFONEN KAJAK 132Oprindelse og udbredelse
Jørgen Skovmand fortæller at havkajakkens historie er relativ kort i Danmark. Dét trods vores nære tilknytning til Grønland og eskimoerne, som bekendt har brugt havkajakken, der som et uundværligt redskab i århundreder. For kort tid tilbage var fordelingen af hav- og turkajakbrugere i Danmark ca. én til tyve, hvilket er det omvendte af i udlandet, hvor havkajakken udgør langt den største andel. Jørgen Skovmand begrunder dette fænomen i kajakklubbernes snævre indstilling til kajakroerbegrebet; - det handler om at komme først på kortest tid og lader farten gå forud for naturoplevelsen. Havkajakken, mener han, har en langt større stabilitet, hvad frigiver opmærksomhed til at kunne nyde (na)turen undervejs.
Antallet af havkajakroere i Danmark er stigende, og man har dannet en forening: Foreningen til Fremme af Havkajakroning, som efter fire års levetid tæller 350 medlemmer.

Fem gode grunde til at vælge en havkajak:
1. Sikkerhed: Havkajakken har minimum to skot, så der ved kæntring vil være et mindre rumfang at tømme for vand. Dernæst har havkajakken en sikkerhedsline rundt om skroget, som gør det muligt at holde sig til kajakken ved kæntring. Derved bliver kæntringsstedet ligegyldigt i forhold til land.
2. Stabilitet: Havkajakkens flade bund giver en langt bedre stabilitet end turkajakkens. I tillæg øger “springet” foran på kajakken stabiliteten i tværgående sø. Det vigtigste argument er her, at selv relativt uøvede kan få stor fornøjelse og glæde af havkajakken.
3. Styreegenskaber: Pasformen i cockpittet gør, at knæene holdes under dæk og at knæ, lår og hofte får mere direkte kontakt med kajakken. Derved bliver styreegenskaberne bedre.
4. Komfort: Der er gjort meget ud af komforten i havkajakken, specielt med sæde og ryglæn, hvilket gør langturene meget behagelige.
5. Langsommelighed: “Tung og langsom” er to begreber, som ofte går igen i kritikken af havkajakken. Men faktum er, at hastighedsbegrænsningen gør tilsvarende naturoplevelsen større. Vægten (min. 24 kg.) er betragteligt højere end turkajakkens, men til gengæld vindes sikkerhed, slidstyrke og ikke mindst anvendelighed. Her er plads til fiskeri, madpakkespisning og naturoplevelser undervejs.

For yderligere information om Foreningen til Fremme af Havkajakroning kontakt: www.havkajakroerne.dk.


Håndtering med lethed
- Interview med Turkajakkens fortaler Jens Korsgaard

Jens Korsgaard, 35 år, er uddannet ingeniør og har padlet kajak i over ti år. Hans egen entusiasme og positive oplevelser med kajakken inspirerede ham til at starte egen butik, Korsgaard Kajakker, som i dag er hans primære beskæftigelse. Jens Korsgaard bruger for det meste kajakken til at få “luftet” krop og sjæl efter arbejdstid og i weekenderne.

En turkajak ifølge Jens Korsgaard:
• Turkajakken skal have minimum ét skot (agter) og en inspektionsluge. (Ellers udvandes begrebet turkajak, da mulighederne for medbringelse af bagage forringes)
• Den skal være produceret af glasfiber og have rene linier. Den har - i modsætning til kap- og havkajakker - hverken et knæk eller et markeret spring fortil.
• Foran roret skal der være en finne, som er med til at beskytte roret.
• Bunden skal typisk være rund eller svagt V-formet.
• Vægten er typisk 12-18 kg.

Turkajakkens oprindelse og udbredelse
Jens Korsgaard beretter: “Turkajakken er en dansk opfindelse og havde sin oprindelse i 60’erne. Dens opbygning er et gyldent kompromis mellem hav- og kaproningskajakken. Den blev udviklet udfra behovet for en kajak, som skulle være enkel at håndtere på land. Yderlige skulle den være tilpasset de typiske danske farvande, såsom søer, åer, fjorde samt kunne benyttes til let havsejlads.” Antallet af turkajakroere er højt i Danmark. Dansk Kano- og Kajakforbunds medlemstal har været stigende i de senere år, pr. 1. juni 2001 er medlemstallet 12.249 personer. Turkajakken er også udbredt i Sverige og Norge.

Fem gode grunde til at vælge turkajakken:
1. Alsidighed: Turkajakken giver positive padleoplevelser i langt de fleste vande i Danmark, det være sig åer, søer og de indre farvande grundet sin manøvredygtighed.
2. Udfordring: Kajakkens relativt smalle konstruktion, kræver balance og tekniktræning, hvad gør selv korte ture til en motionsmæssigt stimulerende og indholdsrig oplevelse.
3. Vægt: Turkajakkens lave vægt giver højere hastighed, bedre manøvreegenskaber og mindre energiforbrug. Derudover er kajakken let at håndtere oven vande (af- og pålæsning). Dette er vigtigt, da kræfterne kan være små efter en lang tur i koldt vejr.
4. Hastighed: Grundet kajakkens form og den lave vægt er hastigheden relativt høj i turkajakken, hvilket giver mulighed for lange dagsture. Hastigheden gør den også et godt supplement til f.eks. cykling og løb.
5. Stabilitet og soliditet: Turkajakken kritiseres ofte for skrøbelighed og manglende stabilitet. Stabiliteten kræver lidt træning, men balancen kan findes efter få ture i kajakken. Lidt tid bør alligevel sættes af til at lære sin kajak at kende, også af sikkerhedsmæssige årsager, og dermed få den optimale kajakglæde. Skrøbelighed er i langt de fleste tilfælde en skrøne. Mange klubber anvender turkajakker til uddannelse af sine medlemmer, netop fordi udstyret skal kunne tåle en hård medfart. Men de meget lette og spinkle kajakmodeller skal naturligvis behandles med omtanke.

Nærmere information om turkajaksejlads i Danmark kan læses på Dansk Kano- og Kajakforbunds hjemmeside www.kano-kajak.dk.


Hvilken kajaktype skal jeg vælge?

Både hav- og turkajakken har tydeligvis sine fordele og ulemper, som først får substans, når man gør sine egne behov op. Derfor bør man stille sig selv følgende spørgsmål inden købet af en kajak:

• Hvad skal kajakken bruges til? - motion, dagsture eller længere ture over flere dage?
• Hvor vil man ro? Omgivelserne har betydning, da sejlads på søer og åer ikke stiller samme krav til sødygtigheden som eksempelvis Vesterhavet gør. Typisk vil også vejret være afgørende. De fleste har en forestilling om at udstyret skal bruges til ekstremsport - måske skal det i virkeligheden kun bruges i godt og stille vejr…

Når kajaktypen er bestemt, er det vigtigt at inddrage roerens vægt i valget af den specifikke model. Kajakker tåler forskellige bruttovægte (mand, bagage og kajak). Høj vægt påvirker sødygtighed og ikke mindst stabiliteten - en kvinde på 60 kg. vil have et højere tyngdepunkt end en mand på 100 kg., idet hun ikke trykker kajakken lige så langt ned i vandet. Dette medfører mindre våd overflade og dermed mindre stabilitet og manøvrefærdighed. Husk at prøve alternativerne inden køb - en kajak er et meget individuelt køb!

Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr. 37 i 2001

Andre spændende artikler


I kajak mellem Hundred Islands

I kajak mellem Hundred Islands

Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Kajak i Haderslev Fjord + Årø rundt

Kajak i Sydsveriges vildmark

Kajak i Sydsveriges vildmark

Log ind