Tibetansk nytår i Spiti-dalen

Om vinteren isolerer sneen Spiti-dalen fra resten af Indien. Alligevel lykkedes det fotografen Jean Baptiste Rabouan at overvære ældgamle ritualer, da han besøgte ’den hemmelige dal’ under det tibetanske nytår i februar måned.

00000015657.jpg
Skrevet af: Foto: Jean-Baptiste Rabouan - Tekst: Line Weldingh
Opdateret den 04. mar 2022

Om vinteren isolerer sneen Spiti-dalen fra resten af Indien. Alligevel lykkedes det fotografen Jean Baptiste Rabouan at overvære ældgamle ritualer, da han besøgte ’den hemmelige dal’ under det tibetanske nytår i februar måned.

Solen skærer sig gennem den kolde luft, ned på bjerglandsbyens indbyggere, der har samlet sig i en rundkreds på byens største, snefri plads. Med vejrbidte ansigter kigger de mod pladsens midte, hvor en pelsklædt mand med hvidmalet ansigt og høj hue får en hel landsbys latter til at give genlyd i bjergene.

Vi er i den hemmelige dal, Spiti, i Indisk Himalaya, hvor børn og voksne fra landsbyen Llalung ser begejstret til, mens lamaer optræder i forbindelse med det tibetanske nytår.

Det tibetanske nytår, Losar, stammer helt tilbage fra den shamanistiske bönreligion før buddhismens tid. Her holdt man hver vinter en spirituel ceremoni for at fredeliggøre de lokale ånder. Dengang blev Losar holdt når ferskentræet blomstrede. I dag fejres det på den første måneds første dag ifølge den tibetanske månekalender–normalt i februar måned.

Fejringen af nytåret strækker sig over to uger og symboliserer renselse og starten på det nye år. Derfor hvidter de lokale husene, gør rent og løser alle uoverensstemmelser. Efter at have tilbragt de første dage med familien, besøger de venner, bringer offergaver til klostrene og deltager i ritualer for at jage de onde ånder væk.

Spiti er et ørkenområde på grænsen til Tibet. Dalen var på grund af grænsestridigheder mellem Kina og Indien lukket for offentligheden indtil 1992–derfor kaldes den også ’den hemmelige dal’. er gennemfører Puchen-lamaer ritualer, der er uddøde i resten af den buddhistiske verden, når de under Losar, vandrer fra landsby til landsby.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

00000015656.jpg

Bueskydning mod årets dæmoner er et af nytårsritualerne i Spiti-dalen. Lamaerne, der vandrer fra by til by for at optræde, kaldes ’Puchen- lamaer’.

De kommer fra den ældste buddhistiske sekt, Nyigma-pa, der stammer helt tilbage fra det 8. århundrede og i dag kun har få tilhængere, der holder til i Pin-dalen, nær Spiti.

 

00000015706.jpg

Munk ved landsbyen Kee. Der er et utal af klostre i Spiti– nogle af dem er helt op mod 1000 år gamle. Tidligere blev alle børn, undtagen de førstefødte, sendt i klostre for at holde befolkningstallet nede på grund af det begrænsede antal fødevarer.  

 

00000015701.jpg

En lama i trance med kinderne spiddet af en nål under ’stenbrydningsceremonien’. Ceremonien,
der har til formål at undertrykke de onde ånder, er et levn fra den shamanistiske bönreligion, der herskede før buddhismen.

 

00000015662.jpg
Højdepunktet af ceremonien er, når lamaerne samler al dårlig energi i en stor sten og slår den i stykker. Under ’stenbrydningsceremonien’ udfører puchen-lamaerne kunster, der virker overnaturlige.
Her balancerer en lama med maven på æggene af to sværd–uden blod eller tegn på smerte.

 

00000015658.jpg

Spiti-dalens indbyggere tror, at lamaernes overnaturlige evner skyldes, at de under ceremonien fyldes af Guds styrke. Der er 10.000 indbyggere i den 150 kilometer lange Spiti-dal, der indtil 1941 var en del af Tibet. Siden dalen kom under indisk herredømme, har den fået mange flere ressourcer.
Det har blandt andet betydet, at befolkningen er vokset til det dobbelte 

 

00000015668.jpg
Der kaldes til bøn. Konkylien er et af buddhismens otte lykkebringende symboler og
symboliserer den buddhistiske læres ry, som spredes i alle retninger ligesom lyden af konkylietrompeten.

 00000015670.jpg 

Kvinder fra landsbyen Lhalung kommer med offergaver til Phuchen- lamaerne. 00000015692.jpg Kibber er, med sin beliggenhed på 4205 m.o.h., en af verdens højest beliggende landsbyer.  00000015704.jpg

Andre spændende artikler


”Jeg rejser ikke efter døde ting”

”Jeg rejser ikke efter døde ting”

Munkene, der vil giftes med gud

Munkene, der vil giftes med gud

Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

Log ind