Kvinderne pynter Rajahstan til Lysenes Fest

Guddommelig inspiration

I den eventyrlige indiske stat, Rajasthan, dekorerer kvinderne husene op til Diwali – Lysenes Festival – med ældgamle, hellige symboler. Tag med en rejse gennem Indiens mest sagnomspundne stat, fra den tørre Thar-ørkens isolerede landsbyer til den blåmalede by Jodhpur, og oplev den årtusind gamle tradition, som kvinderne i området stolt holder i hævd.

00000036495.jpg
Skrevet af: Carisse Busquet - Foto: Bruno Morandi
Opdateret den 22. dec 2021
Læst af: 9721

I den eventyrlige indiske stat, Rajasthan, dekorerer kvinderne husene op til Diwali – Lysenes Festival – med ældgamle, hellige symboler. Tag med en rejse gennem Indiens mest sagnomspundne stat, fra den tørre Thar-ørkens isolerede landsbyer til den blåmalede by Jodhpur, og oplev den årtusind gamle tradition, som kvinderne i området stolt holder i hævd.

Festivalen Diwali er en af de vigtigste højtider i hindukalenderen. Hvert år i oktober dekorerer kvinderne i Rajasthans fjerntliggende landsbyer deres simple hjem – murene, de skæve brædder, vinduerne, dørene og gulvene – med kraftfulde, hellige freskoer kaldet mandana’er. 

De er symboler på det guddommelige, er kædet sammen med de vigtige højtider i hindukalenderen og markerer de betydningsfulde tider i livets cyklus som for eksempel fødsler, forlovelser og bryllupper. En begravelse bliver markeret ved fraværet af en mandana.

Mandana’erne, der stammer helt tilbage fra den næsten 5000 år gamle Indus-civilisation, er en hyldest til guderne i hinduernes farverige panteon, har en enorm spirituel betydning og er en vigtig del af Rajasthans kulturelle arv.

Op til Diwali maler kvinderne mandana’er, der forestiller alt fra landsbyscenerier og abstrakte mønstre til natur-elementer som blomstrende træer, påfugle, elefanter, tigre og lotusblomster. De fleste er til ære for Lakshmi, velstandens og rigdommens gudinde.

Kvinderne håber at lokke gudinden inden for i huset og hylde hende, så hun i fremtiden vil være gavmild over for husets beboere. Andre guddomme bliver også tilbedt, for eksempel gudinden Shitala Mata, der uddeler og kurerer skoldkopper.

Når en mandana først er malet, kunne hinduerne aldrig drømme om at vaske den væk igen. For hvilket dødeligt væsen har ret til at ødelægge spor af det guddommelige?

 

00000036484Overleveret i årtusinder
Kvinderne maler mandana’erne med de bare hænder eller med stofstykker dyppet i farve, de vikler om fingrene. Det er en kunstform, der er blevet overleveret fra moder til datter og fra svigermor til svigerdatter gennem utallige århundreder og stadig trives den dag i dag. Et gammelt ordsprog fra Rajasthan lyder:
”I denne region, hærget af hungersnød, hvad bibringer svigerdatteren ud over hendes kundskaber og hendes beherskelse af mandana’en?”

Traditionen byder nemlig den nye svigerdatter at begejstre sine nye svigerforældre med sine maletalenter, der bliver betragtet som en del af medgiften.

Når en mandana først er malet, kunne hinduerne aldrig drømme om at vaske den væk igen. For hvilket dødeligt væsen har ret til at ødelægge spor af det guddommelige? De hellige symboler er det kun tiden, der får lov til at udviske, så på en rejse rundt i eventyrlige Rajasthan vil man selv have mulighed for at opleve kvindernes guddommelige kunst.


00000036490Sådan oplever du selv Diwali

Diwali, der finder sted midt i november, bliver fejret med masser af levende lys, der symboliserer det godes sejr over det onde, samt massevis af fyrværkeri – hovedsagligt den højlydte af slagsen.

Festivalen varer fem dage, hvor det er den tredje dag, der traditionelt er kendt som Lysenes Fest. Et godt sted at opleve Diwali er i farverige, fortravlede Bombay. Hele byen fester, men Chowpatty Beach et naturligt samlingspunkt for store folkemængder.

Vil man lidt væk fra andre rejsende og de helt store menneskemængder, kan man prøve Juhu Beach i en forstad nord for centrum. Flybilletter til Bombay koster normalt fra omkring 4000 kroner.
Læs mere på www.diwalifestival.org 


000000364923 magiske oplevelser i Rajasthan

  • Jaisalmer: Ørkenbyen, der rejser sig som et drømmeagtigt sandslot over den smukke Thar-ørken, er som taget direkte ud af et eventyr. De snævre, hyggelige gader med lokalmarkeder dufter af eksotiske karryretter, og eventyret venter lige uden for bymurene i form af en kamelsafari med overnatning under stjernerne i ørkenens sand.
  • Udaipur: Den Hvide By med maharajaens gamle palads og de fine trapper, der fører ned i den smukke sø i bymidten, hvor kvinder vasker farverige sarier på bredden, og hellige mænd dyrker yoga. I søen ligger det overdådige Lake Palace bygget i ren marmor, og fra Monsoon Palace på bakketoppen bag byen er der smuk udsigt ned over byen. Lej en klassisk, indisk Hero-cykel og glæd dig til turen tilbage ned ad bakke tilbage til byen!
  • Ranakpur: indien er templernes land, og et af de mest imponerende af slagsen på hele subkontinentet er det spektakulære jain-tempel i Ranakpur. Bygget rent i marmor står det kridhvide tempel alene i det øde landskab. Indenfor bliver det høje loft holdt af 1444 rigt ornamenterede marmorsøjler – ikke to er er ens. Stedet er et vigtigt pilgrimssted, og man kan spise simple men lækre måltider i pilgrimmenes spisesal.

Andre spændende artikler


Lamayuru og Alchi

Lamayuru og Alchi

Historier fra Himalaya

Historier fra Himalaya

På rundtur i Rajasthan, Indien

På rundtur i Rajasthan, indien