Therm-a-Rest NeoAir XLite er et nyt oppusteligt underlag, hvor der ikke er sparet på komforten, men det er der til gengæld på vægt og pakkevolumen. Vi har taget det med i rygsækken fra kulden på Island til Kroatiens varme.
NeoAir Xlite er egentlig en opfølger på NeoAir, hvor man har øget isolationsevnen, gjort ydermaterialet endnu tyndere, og designet er blevet mumieformet, så vægten kommer endnu længere ned.
Liggeunderlaget måler 6,3 centimeter i tykkelsen, og sammenpakket fylder det cirka 11x24 centimeter, som svarer til en enlitersflaske. På trods af den kraftige tykkelse, vejer det kun 350 gram, hvilket svarer til en fyldt sodavandsdåse. Det er imponerende størrelser, og det er en noget speciel oplevelse, at det kan være svært at finde sit underlag i rygsækken, da det fylder så lidt.
NeoAir indeholder ikke skum som de fleste andre oppustelige underlag, men liggekomforten er mindst lige så god. Opbygningen er lavet med luftkanaler med folie i, så kulden fra jorden holdes væk, og varmen fra kroppen reflekteres tilbage. På den måde opnås den gode isolationsevne. Xlite har en r-værdi på 3,2, som betyder, at det isolerer ned til cirka fem frostgrader og derfor let kan anvendes som tresæsoners underlag. Jeg brugte XLite omkring frysepunktet og havde nogle varme nætter uden nogen følelse af kulde fra jorden.
Slidstyrken er nok den eneste svaghed ved underlaget. Underlaget har været brugt direkte på klipper, og det klarede skærene. Det er dog ret risikabelt, og det vil helt sikkert være mest optimalt i et telt med bund eller lignende og ikke som siddeunderlag direkte på skarpe flader. Men Therm-a-Rest har været på forkant og givet et lappegrej med til underlaget, hvis nu skaden skulle ske. Nylonmaterialet kan godt virke klamt at sidde på i varmt vejr på grund af den plastikagtige overflade, men i soveposen er det intet, man mærker til. Desuden skal det nævnes, at folien i NeoAir ikke knitrer på samme måde som dens forgænger.
Liggeunderlaget er nemt at puste op og nemt at folde sammen igen. Godt nok skal det gøres manuelt, men det er ikke noget, der tager mere end et par minutter. En skrøne siger, at der ikke må pustes direkte i et ”selvoppusteligt” underlag, da der kan komme fugt i underlaget, og det kan rådne. Men det burde ikke være et problem, så længe du bare husker at lade ventilen stå åben, når underlaget ikke er i brug.
Det er en fornøjelse, at luftpuderne går på tværs af underlaget, da man ikke føler, at man tipper af, når man vender og drejer sig om natten. Selvom der er vægt på underlaget, så har jeg endnu ikke oplevet, at det mister luft.
En kvalitet ved dette liggeunderlag er, at der er rigtig god liggekomfort selv på ujævne flader. Tykkelsen giver en perfekt støtte, og man bliver meget hurtigt forført af NeoAir XLite. Liggeunderlaget er i det hele taget ideelt til enhver tur, om det så er i fjeldet som letvægtsbagage i rygsækken eller som det komfortable underlag til shelteret eller lignende.