Asivik Airmat II 7.0 Insulated

Oppustelig komfort for næsten ingen penge. Asivik er Spejder Sports eget mærke, og de har selv udviklet alle deres produkter. Mærkeglade grejnørder vil nok være skeptiske allerede nu, men det er der ingen grund til at være, for dette Asivik Airmat II 7.0 Insulated er et fuldt ud seriøst bud, som sagtens kan konkurrere med andre underlag på markedet - selv de førende mærker!

Først en lidt fakta; Airmat II 7.0 Insulated er et oppusteligt liggeunderlag til brug året rundt. Det er 183x50x7 centimeter og vejer 589 gram uden pumpe og 655 gram med. Pakket sammen fylder det cirka 22x12x12 centimeter, og pumpen fylder omkring 10x8x8 centimeter.

Jeg var nysgerrig for at sammenligne det med andre underlag, da egenskaberne er mange i forhold til prisen, så jeg tog det med ud i det danske vintervejr for at se, hvad det kunne præstere. Under frysepunktet isolerer det stadig godt, og selvom jeg har ligget direkte på den frosne, snedækkede jord, har kulde ikke været noget problem. Det føltes som om, underlaget holdt på varmen. Selv når jeg vendte mig, vendte varmen hurtigt tilbage igen.

Underlaget er opbygget med mindre luftkamre end normale underlag, og det er desuden beklædt med folie på indersiden, så kulden fra jorden og varmen fra kroppen reflekteres tilbage, så bedst mulig isolation finder sted. Med denne teknik opnås en R-værdi på 4,1, som er et udtryk for, at det kan bruges året rundt.

Hvad angår liggekomfort, så er der ikke noget at beklage sig over. Man ligger rigtig godt på det, også selvom man ligger på terræn. Dog er det evige problem ved oppustelige liggeunderlag, at man ikke rigtig kan sidde på underlaget uden at komme til at røre jorden.

I forhold til vægt og fylde, så er 549 gram ikke det letteste underlag på markedet, men heller ikke et af de tungeste. Den medfølgende pumpe er nok et spørgsmål om temperament. Pumpen er ikke indbygget, så man kan vælge, om man pakker den med eller ej, selvom det nok ikke er de 66 gram, der gør forskellen. Pumpen er effektiv og mindsker helt risikoen for fugt i underlaget, samt at underlaget ’mister tryk’ ved, at man normalt puster varm udåndingsluft ind, som vil fylde mindre, når det bliver kølet ned. Jeg testede om pumpen kunne bruges som hovedpude, men efter kort tid og ondt i nakken blev den tanke droppet.

Det tager ikke mere end et par minutter at pumpe Airmat II 7.0 Insulated op og det samme at pakke det sammen igen. Materialerne virker ikke nær så skrøbelige som mange andre oppustelige underlag, men hvis skaden nu skulle ske, så medfølger der lappegrej til underlaget – god service.

Skulle jeg sætte en finger på noget, så burde de have lavet den i mumieform for at spare lidt vægt. Og så burde der være en længere udgave. Men ellers har jeg intet at udsætte på dette lækre underlag. Og endda til en pris, som ingen andre lignende underlag kan matche.

Array
Rasmus Simonsen, mandag, 04 marts 2013, hits: 17523