Udstyrstest

Sea to Summit Ultralight Insulated

Lækkert, let og lunt art

Skrevet af: Jeppe Gabriel Spence
Den 01. aug 2023
Læst af: 1887
Karakter fra test

Liggeunderlaget her er beregnet til tre sæsoner og kan bruges til alt fra sommerens solrige ture til efterårets weekendeventyr, hvor vejret kradser en smule mere. Samtidig ligger vægten i bund, mens liggekomforten er helt i top.

Anmeldelsen

Siden Sea to Summit leverede udstyr til den første australske bestigning af Mt. Everest i 1991, har skaberen Roland Tyson og senere partner Penny Sanderson levet og åndet for at lave udstyr. Især når vi snakker sovesystemer, kan man ikke komme uden om lejrlivseksperterne, og Sea to Summit laver alt fra soveposer over Liggeunderlag til telte.

Faktisk er 25 % af firmaets indkomst skabt gennem salg af hovedpuder til friluftsliv – hvis man kan skabe en forretning ud fra et oftest overset stykke udstyr, så forstår man sig på innovation og kvalitet. Vi har haft fingrene i deres Ultralight Insulated for at se, om dette også holder stik i det her tilfælde.

Let og hårdført
Med en R-værdi på 3,1 og en vægt på 480 gram i normalstørrelsen, så får man, hvad underlagets navn lover: et let underlag. Man kan selvfølgelig argumentere for, om den vægt nu også kan klemme sig ned i ultraletvægtskategorien på nutidens marked, men det er under alle omstændigheder ikke et Liggeunderlag, som man skal frygte, fylder meget i tasken.

Samtidig får man 183 x 55 centimeter at ligge på, hvilket er lidt bredere end andre letvægtsunderlag, og det fjerner følelsen af at falde ud over siderne i nattens løb. Hele underlaget er lavet i et materiale på 30D/40D, der tilføjer en eftertragtet høj slidstyrke samt lavere vægt på topdelen. Indeni er der en patenteret Thermolite-isolering, og et lag Exkin platin-materiale på overdelen reflekterer kropsvarmen tilbage til en brøkdel af traditionelt polyesterfylds vægt.
Materialernes holdbarhed er støttet op af en indvendig antibakteriel behandling og en TPU-lamineringsteknik (som Sea to Summit selv har pioneret), der sænker risikoen for delaminering gevaldigt. Som en sidste ting testes alle Sea to Summits Liggeunderlag i 24 timer, før de bliver sendt videre fra produktionen. Alt i alt får man et letvægts-liggeunderlag, der er lavet til det meste, hvad enten det er at sove under en Tarp en efterårsdag eller på i skoven sidde under frokostpauserne.

Kræs og komfort
Et sted, hvor man virkelig mærker tankerne bag produktet, er den banebrydende udformning af isolering samt selve luftcellerne. I Ultralight Insulated er der brugt Sea to Summits egen Air Sprung Cell-teknologi. Ved første øjekast kan man godt være lidt skeptisk omkring komforten i det fem centimeter tykke underlag. Hele underlaget er opbygget af 181 celler.

Til forskel for traditionelle luftkamre, som ligger vertikalt eller horisontalt, kan Air Sprung Cells fordele luften ligeligt i alle retninger ved tryk, og derved opnår man samme effekt som fjedrene på en madras – og en virkelig ensformig trykfordeling af luften. Det betyder også – og det fik vi virkelig gennemtestet – at større personer, som elsker at sove på siden, ikke går igennem på trods af, at man ligger en finger-længde over gulvet.

Det giver en enorm komfort i nattens løb. Man føler ikke, at man ligger på en vandseng, og det er altså noget, som næsten kun Selvoppustelige underlag i en anden vægtklasse har kunnet mestre indtil videre. Air Sprung Cells afhjælper dog ikke det vante lyd-problem ved oppustelige Liggeunderlag, når man vender sig.

Den skjulte birolle
For at binde en sløjfe på testen, bliver jeg nødt til at nævne tilbehøret til underlaget. Hvor man normalt får en pakkepose med, så har Sea to Summit påsat en pumpepose, der folder sig ud fra pakkeposens bund. Ved blot at puste roligt 10 centimeter fra posen, fylder den sig helt op med luft på grund af Bernouilli-effekten (grunden til at fly kan svæve), hvilket er nørdet, praktisk og ret fedt.

På under ét minut kan man fylde underlaget uden at se stjerner for øjnene, fordi man puster så kraftigt. Og med den multifunktionelle ventil på underlaget, kan det tømmes meget hurtigt til nedpakning og nemt indstilles i hårdhed i aftenens løb. Ja, og så har vi ikke engang vendt Pillow Lock-systemet, der kan sørge for, at din Sea to Summit-pude bliver det samme sted på underlaget hele natten.

SeatoSummit

Ultralight Insulated
Pris: 1.499,-

Bedømmelsen

Det her prisstærke underlag giver dig en let og komfortabel løsning, uden at du ender med andre ultralette underlags skrøbelighed. R-værdien giver dig et bredt brug, især i Norden i tre sæsoner, og selv de små detaljer har stor effekt. Vi anbefaler det helt sikkert til din næste tur.

9/10: Wow, vi er imponerede
Komfortabelt, slidstærkt, smart pumpepose, lav vægt, god pris
Lyd ved vendinger

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Sea to Summit Ultralight Insulated
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Sea to Summit Ultralight Insulated ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.