Udstyrstest

Therm-A-Rest NeoAir Xtherm

velegnet til de kolde perioder af året

Skrevet af: Lærke Stewart
Den 28. okt 2023
Læst af: 11440
Karakter fra test

Hvis du har det ligesom prinsessen på ærten, når du er på tur, er det måske på tide, at du overvejer, hvilket Liggeunderlag, du slæber med. Vi har kigget nærmere på Therm-a-rest NeoAir Xtherm, der er specielt velegnet til de kolde perioder af året.

NeoAir Xtherm er et oppusteligt Liggeunderlag lavet i nylon. Det laves i flere forskellige størrelser. Modellen vi har testet er Regular, som er 51 centimeter bredt og 183 centimeter langt. Det er en meget passende størrelse for de fleste, også selv om man er lidt mere end 183 centimer høj.

Therm-A-Rest NeoAir Xtherm
Anmeldelsen

Tykkelsen på seks centimeter er nok til at give god komfort uden at være unødvendig luksuriøst. Størrelsen gør, at NeoAir Xtherm er overskuelig at puste op med munden uden at besvime af hyperventilering.

Hvis man alligevel synes, at det er et problem, så kan man bruge den medfølgende pakpose som blæsebælg. Jeg synes dog ikke, det fungerer super godt. Det går meget hurtigere at puste op med munden.

Nylonoverfladen er både på under- og oversiden lavet med en let skridsikker coating, så man ikke skøjter rundt i sin sovepose. Det er virkelig rart! Der har i løbet af testperioden ikke været nogen problemer med punkteringer, og nylonen føles også kraftig nok til fornuftigt brug, men man skal nok ikke overvurdere styrken.

Godt til kolde forhold
Til at forklare dig, hvilke temperaturer et givent Liggeunderlag er egnet til, bruger producenterne den såkaldte R-værdi. Teknisk set står R for resistance, og det drejer sig altså om, hvor godt liggeunderlaget modstår varmetab. Det er altså en form for isoleringseffektivitet.

Når du sover ude, hvad enten det er sommer eller vinter, så sker en meget stor del af dit varmetab ned gennem liggeunderlaget til jorden. Et koldt Liggeunderlag kan således spolere varmen i en ellers varm sovepose

. Alt dette har Therm-a-rest tænkt på i udarbejdelsen af NeoAir Xtherm, der er lavet med det meget klare formål at fungere godt under kolde forhold. Med en R-værdi på 5,7, så kandiderer det også helt klart til at være et godt vinterunderlag. NeoAir Xtherm er konstrueret med mange luftkamre, der hver har flere lag foile.

De har til formål at reflektere kulden ned i jorden og varmen op mod brugeren. Therm-a-rest siger selv, at denne nytænkende måde at konstruere liggeunderlaget på gør, at man ikke i noget andet Liggeunderlag på markedet kan få en tilsvarende varme til vægt ratio, som den man får med NeoAir Xtherm.

Det er vanskeligt at vide, om det er korrekt, men i test her har jeg kunnet konstatere en fantastisk god isoleringsevne og har ikke oplevet noget mærkbart varmetab gennem liggeunderlaget.

Det er i øvrigt vigtigt at være opmærksom på, at i modsætning til temperaturer på soveposer, så har udstyrsproducenterne endnu ikke kunnet blive enige om en standardmetode til at måle R-værdier, så de kan ikke nødvendigvis sammenlignes på tværs af forskellige producenter.

NeoAir i tal
Når brugsoplevelsen af et Liggeunderlag er helt i top, som med NeoAir Xtherm, så er der i virkeligheden næsten kun tilbage at se på de simple tal, der beskriver liggeunderlagets specifikationer.

Sammenpakket i cylinderform fylder NeoAir Xtherm 23 gange ti centimeter. Der er lige lidt mere end en standard et liters Nalgene-flaske. Vægten er 430 gram. Tilsammen gør det, at lige netop NeoAir Xtherm bliver utroligt let at tage med på tur – uanset hvilken tur du skal på. Det sidste tal, jeg er nødt til at nævne omkring NeoAir Xtherm, er prisen.

Som med så meget andet udstyr, så følges pris, brugsværdi og kvalitet meget godt ad, og derfor koster NeoAir Xtherm desværre 1399 kroner. Jeg siger desværre, fordi det er så fantastisk godt et Liggeunderlag, at det faktisk er prisen værd. Men det er nok så dyrt, at mange ikke onder sig selv den fantastiske oplevelse, det er at sove langt bedre end prinsessen på ærten.

Therm-a-rest

NeoAir Xtherm
Pris: 1399,-

Bedømmelsen

Therm-a-rest NeoAir Xtherm er et fantastisk komfortabelt, varmt og funktionelt Liggeunderlag, som langt de fleste vil sætte meget stor pris på, hvis de er villige til at betale den lidt høje pris.

9/10: Wow, vi er imponerede
Komfort, varme, vægt, størrelse
Pris

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Therm-a-rest NeoAir Xtherm
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Therm-a-rest NeoAir Xtherm ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.