Vandresko


Opdag Verden har testet nogle af de bedste vandresko på markedet.

Bliv klogere på hvilken vandresko, du skal vælge. Opdag Verden tester udstyr, så du kan købe det bedste udstyr der findes på det danske markedet.

Der er masser af gode grunde til at vælge en vandresko frem for en vandrestøvle, og især blandt letvægtsfolket har vandresko vundet indpas i de seneste år. Vandresko er langt lettere end vandrestøvler, de tørrer som regel meget hurtigere, hvis de bliver våde, ånder ofte bedre, og så har man mere føling med terrænet. Selvfølgelig er det på anden side dem, der savner den støtte, som skaftet i en vandrestøvle giver, men igen; det er smag og behag, og der er intet rigtigt eller forkert.

Når det kommet til vandreskoen, er der masser at kigge efter. Hvilke materialer er der brugt, hvor godt ånder vandreskoen, hvor hurtigt tørrer den, hvis den bliver våd, og hvilken sål er det på vandreskoen? Det er også værd at kigge efter, hvor smal eller bred skoen er, om der er en membran i vandreskoen eller ej, og så er der selvfølgelig pris og holdbarhed, der spiller ind.

Salomon Outpulse GTX Men

Salomon Outpulse GTX Men

Til vandreturen, hverdagen og storbyen
Viking Cerra Hike Low GTX Men

Viking Cerra Hike Low GTX Men

robust, vandtæt og åndbar herre-vandresko
Salomon X Ultra 4 GTX

Salomon X Ultra 4 GTX

let og moderne vandresko
Altra Olympus 5 Hike Low GTX Men
Merrell Moab Speed GTX Men

Merrell Moab Speed GTX Men

En vandtæt, åndbar vandresko
Lundhags Bjerg Low

Lundhags Bjerg Low

Slidstærk vandresko
Lowa Mens Renegade LL Lo

Lowa Mens Renegade LL Lo

Klassisk vandresko
The North Face Womens Vectiv Exploris Futurelight Leather
Salomon X Ultra 4 Mid GTX Men

Salomon X Ultra 4 Mid GTX Men

Ultra let vandresko
Meindl Siena Lady GTX

Meindl Siena Lady GTX

slidstærk og vandtæt vandresko
The North Face Womens Hedgehog Futurelight
The North Face Mens Vectiv Exploris Futurelight
Asolo Womens Track
Hoka One One Anacapa Low GTX Women
Lundhags Bjerg Low
Scarpa Mojito
Asolo Track
Hanwag Banks Low
Haglöfs L.I.M. Low Men
ECCO Biom C Trail
Sidas 3 Feet Mid Indlægssål
Adidas Terrex Agravic GTX

Adidas Terrex Agravic GTX

Lottes favorit køb
LOWA: APPROACH PRO GTX - Winner
Viking Dis Boa Gtx

Viking Dis Boa Gtx

Slidstærk allrounder
Keen Uneek 8mm - Outdoor Gold Award
Woolpower Filtsåler
The North Face Verto Plasma
ECCO BIOM Ultra GTX
Haglöfs Roc Icon GT
Hanwag Rotpunkt GTX
ECCO Biom Lite
Udstyrstest

Haglöfs Gram AM Q GT

Haglöfs hybrid
Hanwag IceGrip
Scarpa Mojito Mid GTX
Merrell Road Glove
Udstyrstest

Teva Fuse-ion

Udstyrstest

Mammut Borah DLX

Hvilken vandresko skal jeg vælge?

Bør man trække i vandresko eller vandrestøvler på vandreturen? Det er et spørgsmål, der kan dele vandene – nogle gange endda skabe bølger – når det bliver diskuteret blandt dedikerede vandrefolk.

Det er ikke noget rigtigt og forkert, når det kommer til, om man skal vælge vandresko eller vandrestøvler til turen. Vandresko kan faktisk bruges på de fleste ture, da de er skabt til at støtte, men de kommer selvfølgelig i mange typer former og afskygninger. Bliv klogere på dem her.

Vandresko og vandrestøvler er begge designet, så de mindsker risikoen for ømme fødder, når de bliver udsat for stor belastning i løbet af lange dage på eller udenfor stierne, men om man bør bruge vandresko i stedet for støvler, findes der ikke noget entydigt svar på. Du er derfor nødt til at gøre dig dine egne erfaringer og drage dine egne konklusioner. Der findes utallige varianter inden for hver kategori, men der er dog nogle generelle fordele og ulemper ved begge typer fodtøj.

Det kan vandreskoen

Tager du en vandresko på, betyder det ikke, at du ikke får støtte. For selvom skoen ikke støtter op over anklen, så giver den stadig masser af støtte til foden. Skoen er et let valg, når det handler om vægt på foden, og alt efter hvilken sammensætning af materialer, du vælger, er den oplagt til varme klimaer – eller til fødder, der har det med at blive varme. En vandresko giver desuden en stor fleksibilitet i anklen og god kontrol med foden, og i forhold til vandrestøvlerne kan du spare en del hundrede gram på fødderne, hver gang du flytter foden. Skoen er i det hele taget mere allround end støvlen og kan nemmere bruges til flere forskellige slags ture. Du får som sagt ikke nogen ankelstøtte, og vandresko kræver derfor, at du har stærkere ankler, end du måske har brug for med støvlen. Vandresko kan fås vandtætte, men i det de kun har et kort skaft, vil du ikke få samme vandtætte egenskaber som med støvler, da vand nemmere trænger ned fra oven.

Det kan vandrestøvlen

Støvlen giver mest mulig støtte til foden i form af sålens stivhed kombineret med ankelstøtte. Ankelstøtten er oplagt til utrænede fødder, usikre fødder, hvis man er ude i vanskeligt terræn eller har meget bagage på ryggen. Skal du bestige bjerge eller vandre med tung bagage, så er støvler generelt at foretrække. Støvlen beskytter anklen mod at vrikke om, men den begrænser også fleksibiliteten og er simpelthen tungere at have på. Støvlens høje skaft har den fordel, at det alt efter materialesammensætning er godt i vådt og sumpet terræn. Den vil generelt være varmere end skoen, men i det henseende handler det selvfølgelig også om valget af materialer og vandtætte samt åndbare egenskaber.

LÆDER ELLER SYNTETISK, MEMBRAN ELLER EJ?

Overordnet set er vandrefodtøj lavet i enten skind eller syntetiske materialer samt med eller uden membran. Her er de fem mest almindelige opbygninger af vandresko, der hver især har sine fordele og ulemper.

Skind uden membran 
En rendyrket lædersko er slidstærk, har en lang levetid og egner sig godt til allroundbrug. Læder er ikke vandtæt, men det er vandafvisende. Idet materialet ikke er vandtæt, vil skoen være mere åndbar end sko med membran. Læderskoen har desuden en lang levetid, og læderet kan let plejes, hvilket også kan gøre skoen mere vandafvisende.

Skind og membran (vandtæt)
En vandresko i skind med membran giver en god kombination af slidstyrke og vandtætte egenskaber. Den høje styrke og vandtætheden passer godt til det nordiske klima, men åndbarheden er ikke så høj og egner sig ikke så godt til varme klimaer.

Syntetisk materiale uden membran
Den mest åndbare type sko er lavet i rent syntetiske materialer, og vil du have mest mulig åndbarhed, skal overdelen være lavet i mesh. Det giver masser af luft til foden. Nylon er det bedste materiale til en syntetisk sko, men styrken varierer meget, alt efter måden materialet er vævet på.

Syntetisk materiale og membran (vandtæt)
En vandresko i syntetiske materialer med membran giver en let, vandtæt og prisstærk sko. Det bedste syntetiske materiale er nylon, men generelt har den syntetiske støvle en kortere levetid end læder.

Kombination af materialer
Der findes mange vandresko i kombinationer af forskellige materialer; både med og uden membran. Det kan f.eks. være kombinationer med ruskind, nubucklæder, nylon eller lignende materialer. Kombinationer af materialerne er med til at holde prisen nede og gøre fodtøjet lettere, hvis man sammenligner med eksempelvis rent læder.

GÅ ALDRIG I FOR SMÅ VANDRESKO

Der er ikke en sko, som passer alle, og det er derfor enormt vigtigt ikke kun at lytte til, hvad andre siger om en vandresko. Prøv altid selv skoen, inden du køber. Der er nemlig stor forskel på pasformen, som kan være alt fra smal over bred til andre særlige pasformer.

Et ordsprog lyder, at man aldrig må gå i for små sko. Det gælder ikke kun i overført betydning. Der skal nemlig gerne være mindst en fingers bredde, eller mellem én og halvanden centimeter, fra tæerne og ud til spidsen af skoen. Foden må slet ikke røre ved snuden. Køber du for korte sko, får du ondt i tæerne og kan risikere at miste dine negle – og i værste fald at måtte afslutte en tur for tidligt. Du skal desuden være opmærksom på, at dine vandresko hverken må sidde for løst eller være for tætsiddende. Fødderne har det med at hæve en smule i bredden i løbet af dagen, og det skal du tage udgangspunkt i, når du køber sko. Det kan derfor være en fordel at prøve fodtøj sidst på dagen.

Den regulære pasform

Hvad der er en regulær pasform, varierer fra land til land rundt om i verden, men de fleste mærker opbygger deres sko efter en grundform. Inden for enkelte mærker er det dog muligt at finde forskellige bredder.

Den brede fod

Har du en bredere forfod, så er det muligt at få fodtøj, der er bygget til det. Nogle mærker laver vandresko i forskellige bredder; f.eks. Hanwag. Har du ekstra brede fødder, så er Keen og Alta generelt noget af det bredeste inden for vandrefodtøj.

Den smalle fod

Har du en smal fod, så er det også muligt at finde vandresko bygget på en smal skolæst. Inden for de enkelte mærker findes der også her ofte flere bredder, men generelt er sydeuropæiske mærker smallere end de skandinaviske. Scarpa fra Italien vil f.eks. generelt være smallere end danske ECCO, som bygger på en nordisk skolæst.

Foden med knyster

Det er helt normalt at have en knyst, og det ses oftest ved storetåledet. Hanwag har lavet en skolæst, der hedder ”Bunion”, som betyder knyste, og her er tale om en fodform, der har ekstra plads på den ene side. En knyst, eller ”bunion” om man vil, går også under navnet Hallux Valgus. Et af disse ord fremgår derfor af produktbeskrivelsen, når det kommer til fodtøj med lidt ekstra plads til en knyst.

VANDTÆTHED OG ÅNDBARHED

Fodtøj kan gøres vandtæt ved hjælp af en membran. Gore-Tex er den meste brugte membran, men der findes mange mindre kendte mærker, der virker på samme måde: damp og varme kan komme ud, men vand kan ikke komme ind. Gore-Tex og andre membraner har den effekt, at vand fra vådt græs og andet ikke trænger ind i skoen, men idet anklen på en vandresko er lav, så har det ikke den store effekt på vandpytter og sumpede områder, hvor vand kan komme ned fra oven. Du kan altså ikke bare gå igennem hvad som helst uden at få våde fødder, selvom din vandresko er vandtæt. Det kan dog til dels løses ved at bruge en gaiter. Der findes både korte og lange gaiters, der hjælper med at holde mudder og vand ude.

Det er også muligt at imprægnere en sko uden membran, men den bliver kun let vandafvisende; aldrig vandtæt. Imprægnering af læder med voks gør materialet stærkt vandafvisende, men heller aldrig helt vandtæt.

En anden løsning i våde klimaer er at bruge vandtætte sokker. Den vandtætte sok holder vand, sand og lignende ude, selvom skoen bliver gennemblødt. Hvis du normalt har varme fødder, så er det en god løsning at vælge en sko uden membran – og så bruge vandtætte sokker, når det er nødvendigt. Du skal dog ikke forvente, at en vandtæt sok er lige så åndbar som almindelige vandresokker.  

DE 3 VIGTIGE SÅLER

Det, der adskiller en vandresko fra andre sko, er primært sålen. Der findes mange typer af såler med forskellig stivhed, der giver forskellig støtte, men en vandresko består af tre såler, en yder-, mellem- og indersål.

Ydersålen har kontakt med terrænet. Det, der kendetegner en sål på en vandresko, er profilen under bunden, der giver et bedre greb på forskellige underlag. Nogle har helt blød gummi i sålen for at give bedre greb i glat føre. Nogle har knopper eller pigge, så man kan stå fast i terræn. Nogle har kraftig gummi for at øge slidstyrken. Ydersålen er vigtig; vær opmærksom på, at sålen på din vandresko matcher det formål, du skal bruge bruge skoen til.

Mellemsålen er den indre opbygning i skoen, der sikrer støtte skridt efter skridt. Ligesom ved vandrestøvler fås mellemsåler i flere typer; ofte i EVA eller PU. EVA (Ethylen-Vinyl-Acetat) er den letteste type mellemsål og består af skum med luftbobler, der giver en blød, stødabsorberende sål. EVA-mellemsåler er det mest brugte til vandresko. PU (Poly-Urethan) er et hårdt, gummilignende-materiale, som giver den bedst mulige styrke og støtte, især når terrænet er ujævnt.

Indersålen er den, som har direkte kontakt med din fod. Der medfølger altid en udtagelig indersål, så du kan altid udskifte den og eksempelvis vælge mere støtte af svangen eller mere stødabsorbering i hælen. Alle fødder er forskellige, så det kan have stor betydning for valg af indersål, om du er platfodet eller har en høj svang, som begge er vigtige parametre at vælge indersål efter.

 

Log ind