Teva TevaSphere Speed

Efter adskillige års forskning og gennem input fra nogle af verdens førende atleter, er Teva nu kommet frem til, hvad de mener, er verdens bedste løbesko. TevaSphere Speed er en trail-løbesko, som er bygget op omkring et banebrydende nyt koncept. Via to såkaldte amphipods på begge sider af skoen skabes en løbesko, som kan bruges af både neutrale, pronerende og supinerende løbere.

Dét jeg først hæftede mig ved, var skoens lidt spøjse udseende. Med de to ’klodser’, som er placeret på begge sider af skoen, får den et lidt klodset og tungt udseende. Jeg fik dog en overraskelse, da jeg løftede skoen og mærkede, hvor let den rent faktisk var. Med sine 270 gram (størrelse 43) er TevaSphere Speed, i forhold til andre støttende løbesko, faktisk en rigtig let løbesko.

Jeg tog skoene på og kunne til min store fornøjelse mærke, at det er en sko, som passer rigtig godt til mine fødder. Jeg har en medium/bred fod, og skoen passer fint og er i hvert fald ikke for smal. Desuden er den rimelig spot on på størrelsen. Skoen har en rigtig behagelig pasform, og i den tid jeg har testet den, har jeg ikke haft anledning til vabler.

Da jeg endelig fik skoene med ud på den første løbetur, kunne jeg tydeligt mærke effekten af de to amphipods. De giver utrolig meget støtte, og det er stort set umuligt at vrikke om på foden. Det er faktisk så meget, at det bliver lidt for meget i forhold til asfaltløb, og det føles faktisk lidt akavet og begrænsende. Det er derfor ikke en sko, jeg vil bruge på blandede ruter – den egner sig kun til terrænløb.

Ifølge Teva skal skoen både kunne bruges af hæl-landere og midtfods-landere. Med kun fire millimeter fald fra hæl til forfod og med en afrundet hæl, er den da også en del mere minmalistisk end mange andre løbesko. Den er dog ikke helt minimalistisk, og skoen egner sig på den måde fint til folk, som gerne vil have en blød overgang til en mere naturlig løbestil. Faktisk vil jeg kategorisere skoen som lidt af en ’tonser’-sko. Sålen har en høj torsionsstivhed og er forholdsvis tyk, så man har ikke den store føling med underlaget. Sammen med de støttende amphipods giver dette en sko, som ikke stiller de store krav til løberens motorik. Det er ikke nødvendigt at undgå forhindringer, du kan bare løbe gennem dem. Ydersålen er udført i såkaldt ’spider rubber’, og der er et tydeligt traktorspor i sålen, som giver rigtig godt greb – særligt på glatte overflader yder TevaSphere Speed godt.

Folk, der er på udgik efter en minimalistisk løbeoplevelse, går således lidt galt i byen med TevaSphere Speed. Det er egentlig en rigtig fin løbesko, man skal bare ikke sælge den under påskud af, at den er minimalistisk. Man bliver ikke nødvendigvis en bedre løber af at få en bedre løbesko, men en løbesko kan fordre en bestemt løbestil. Jeg kunne godt have tænkt mig at TevaSphere Speed havde en lidt tyndere og mere fleksibel sål, så man fik bedre føling med underlaget og dermed mere sensorisk feedback. Dette ville i højere grad hjælpe folk med at udvikle deres løbestil.

Hvis man derimod er af den mere traditionelle opfattelse og søger en løbesko, som trods lav vægt, giver god støtte, er TevaSphere Speed et rigtig godt bud. Sålen har et godt greb, og de to amphipods giver al den støtte, man kunne tænke sig.

Anders Aagaard Hansen, fredag, 04 oktober 2013, hits: 7077