Info og fakta om Italien
Støvelandet er svær at sætte en entydig betegnelse på, for der er masser af muligheder i det 301.245 km2 store land. Stå på ski i Alperne og Dolomitterne, tag på vandretur i én af de omkring 24 nationalparker, der dækker 10 % af landet, eller vælg en rute, der bringer dig op i bjerge, ned dale og ud på flade strækninger.
Italien er også en kulturel og arkitektonisk højborg, der har opfostret store operakomponister som Verdi og Puccini; kunstnere som Michelangelo, hvis fresker pryder loftet i det Sixtinske Kapel i hovedstaden Rom, og designere som Giorgio Armani, der verden over klæder modeentusiaster med hang til luksus.
Befolkning, religion og kultur
Der er omkring 57,7 mio. mennesker i Italien, hvoraf langt størstedelen taler italiensk. Men i grænseområderne bliver der også talt tysk, francoprovencalsk og sardisk. Italienerne er overvejende romersk-katolske med over 90 % af befolkningen, der vedkender sig denne religion.
Blot 2 % er muslimer, mens de resterende 8 % af befolkningen bekender sig til andre religioner.
Trods denne tilsyneladende lighed i det ganske land, er Italien fyldt af kontraster. 1861 var året, hvor Italien blev samlet som nation, men det har endnu ikke ført til, at italienerne føler sig som et samlet folk. Der er stadig enorme forskelle på nord og syd, på regionernes køkken, dialekter og landskaber, og kløften mellem nord og syd, rig og fattig er betydelig. Italien er et moderne land, men udviklingen sydpå synes at halte noget efter nordboernes.
Måske skyldes det en afsidesliggende placering, hvor de handlende nordpå omvendt havde lette forbindelser til Frankrig, Schweiz og Tyskland, eller måske handler det om manglen på råstoffer og energikilder. Den langsomme udvikling kan muligvis også skyldes mafiaens diktatur, der i særdeleshed er til stede på Sicilien, hvor der ikke sker megen udvikling, medmindre det er blevet godkendt af gli amici. Hvorom alting er, så er Italien en sælsom blanding af et industrialiseret, moderne og cool EU-land med et dominerende laid back, sydeuropæisk temperament, hvor familien, traditionerne og den katolske kirke betyder alt.
Rejsen til og fra Italien
Norditalien kommer du nemmest med fly til Milano. Skal du længere ned til Midt- eller Syditalien skal du tage via Rom.
Flere danske selskaber flyver til begge byer – bl.a. Mærsk Air, SAS og Sterling.
En billigere løsning er med Ryanair, Virgin Express eller Easy Jet via London til Milano / Rom.
Med DSB kører Ferieekspressen direkte fra København til Norditalien i sommermånederne, ligesom du også kan tage bilen med toget til Italien. Hør mere hos DSB Rejsebureau på tlf. 70 13 14 18.
Hvornår skal jeg rejse til Italien?
Med Italien har vi efterhånden bevæget os en del sydpå, hvor klimaet i nord er tempereret, mens det i syd er subtropisk med hede somre og milde, men regnfulde vintre.
Det er svært at afgøre, hvornår det er bedst at tage af sted, da det helt afhænger af aktivitetsplanerne.
Er de udendørs orienterede som cykelture, klatring, skitur, vandring eller kajakroning, er maj-oktober nok mest fornuftige, men vær opmærksom på, at temperaturerne kan være voldsomme i særligt juli og august.
Er planerne til gengæld museumsbesøg eller shopping i storbyerne skulle der ikke være noget i vejen for at tage af sted hele året rundt. Dog bør man undgå august, da det er italienernes feriemåned, hvorfor mange butikker vil være lukkede.
Rejsen rundt i Italien
Det kan være svært at komme rundt i Italien med offentlig transport uden for kystområderne og de store byer.
Derfor: Lej en bil. Billigste leje er hjemmefra i god tid, og her er en hjælpende hånd til at finde de gode links:
www.kelkoo.com (tjek emnet ’biludlejning’)
www.autoeurope.com
www.avis.com
www.europcar.com
Lejer du for eksempel en Fiat Punto i en uge fra Roms Fiumicino-lufthavn, koster det omkring 1600 kroner hos Auto Europe. Prisen afhænger dog af, hvor lang tid inden afrejse du bestiller.
Sørg for, at kasko- og ansvarsforsikring, skatter og ubegrænset kørsel er inkluderet i prisen. Vær opmærksom på, hvor stor selvrisikoen er på skader.