Lun efterårsvandring i Europa

Lille rygsæk & store oplevelser

Det behøver hverken være forfærdeligt hårdt eller spor koldt at vandre i efteråret. I hvert fald ikke hvis man drager en smule mod syd. Vi kigger her på to områder, der er perfekte til dagsture, og en vandretur fra landsby til landsby med masser af kultur. Man kan vandre alle tre ture med en lille, let rygsæk, spise godt undervejs og sove i en varm seng om natten.

Coast-at-Madeira934425938.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 14. aug 2023
Læst af: 11247

Det behøver hverken være forfærdeligt hårdt eller spor koldt at vandre i efteråret. I hvert fald ikke hvis man drager en smule mod syd. Vi kigger her på to områder, der er perfekte til dagsture, og en vandretur fra landsby til landsby med masser af kultur. Man kan vandre alle tre ture med en lille, let rygsæk, spise godt undervejs og sove i en varm seng om natten.

Dagsture på Madeira, Portugal

Madeira er formet af vulkaner, der for længst er faldet i søvn. Inden de takkede af, skabte de landskaberne, der rejser sig over Atlanterhavets vande langt nok mod syd til, at vejret er behageligt og varmt, når temperaturerne begynder at dale herhjemme.

Faktisk kan man vandre på Madeira året rundt, da klimaet er subtropisk. Og øen har et væld af vandreruter. Man kan snildt få en forlænget weekend, en uge eller endnu længere tid til at gå med at udforske landskaberne.

Her er forrevne, klippefyldte kyststrækninger. Tætte, mystiske tågeskove. Skyggefulde skove i dybe dale. Luftige bjergplateauer under spidse tinder.

Og så er der selvfølgelig levada’erne, som man ikke kommer uden om, når talen falder på vandring på Madeira. Det gamle virvar af afvandingskanaler – nogle af dem er mere end 500 år gamle – forgrener sig ud i bjerglandskaberne, og langs dem er der mere end 2000 kilometer sti at udforske.

Madeira har noget for de fleste. Korte slentreture. Mellemlange vandringer, der får sveden til at pible en smule frem på panden, men ikke får den til at drive ned ad ryggen. Strabadserende dagsture, der mærkes i lår og lunger. Det handler blot om at vælge.

Klipper, kyst og skov
Vil du helt til tops på øen, op hvor træerne ikke længere gror, og klippetoppene strækker sig vidt mod horisonten, så sæt ud på den ganske korte Vereda do Pico Ruivo. Ruten bringer én så højt til vejrs, man kan komme på øen; op i 1.962 meter over havets overflade. Rundturen frem og tilbage er på små tre kilometer, men som altid skal man huske, at det går langsommere i bjergene.

Har du mod på mere den samme dag, så starter tre andre stier det samme sted. Fra Achada do Teixeira kan du for eksempel vandre op på øens næsthøjeste top, Pico do Areeiro, eller følge Encumeada-stien, der i lidt over 11 kilometer følger den takkede klippebjergryg højt på øen.

Kigger man i den modsatte ende af højdeskalaen, ned mod vandet, kan man vandre Vereda da Ponta de São Lourenço. Stien snor sig ud over den vulkanske halvø, hvor bratte klipper forsvinder ned i Atlanterhavets hvide skumsprøjt. Her er stort, åbent og fri for træer. Vinden blæser ofte ind fra det store hav. Stien er på fire kilometer og ganske velegnet til en halvdagstur i en fuldstændig anderledes natur, end den man finder i bjergene. Men præcist lige så smukt.

Man kommer som sagt ikke uden om levada’erne, når det kommer til Madeira, og der er et utal af stier langs de gamle kanaler at vælge mellem. Prøv for eksempel kræfter med Levada do Rei, som begynder i São Jorge. 

I løbet af godt fem kilometer vandrer man med panoramiske udsigter ud over de opdyrkede dale, inden man begiver sig ind i fortryllende tunneller formet af vegetationen, der er tæt og grøn. Stien ender i skønne Ribeiro Bonito, som ligger i den UNESCO-fredede Laurisilva-skov, der er uhyre frodig og levende.

INFO
Det er kun få ruter på Madeira, der er rundture, så man må ofte ty til offentlig transport for at komme til startstedet eller tilbage til udgangspunktet, når man har vandret sin tur. Heldigvis er det offentlige transportsystem for det meste gearet til at tackle transporten for én. Læs meget mere om ruter, transport og overnatning på www.visitmadeira.pt, hvor du bl.a. kan downloade pdf’er med beskrivelser af en lang række vandreture.

Billede:Andreas Gerhardinger / www.iStockphoto.com


Prodromos 948724892

Kultur og historie på Menalon Trail, Grækenland

I renæssancens kunst blev den græske region Arcadia fejret som et uspoleret, harmonisk vildnis. Sætter man ud på Menalon Trail, får man et indblik i hvorfor.

Den 75 kilometer lange sti binder ni vidt forskellige, traditionelle græske landsbyer sammen i løbet af otte etaper. Hver landsby har sine egne historier, fortællinger, festivaler og kulinariske traditioner.

Dagsdistancerne er lange nok til, at man får godt gang i benene, men på de fleste dage er de korte nok til, at der er fint med tid til at lade landskabsindtryk og landsbystemninger synke ind.

Her i hjertet af halvøen Peloponnes vandrer man nemlig gennem en region, der ikke blot er smuk; den er også svøbt i historie, mytologi og kultur. Det var for eksempel her, Pan havde hjemme, og det siger en hel del om regionen: foruden af være nymfernes følgesvend i den græske mytologi var han gud for hyrden og dyreflokkene, for bjergenes liv, den vilde jagt og rustik musik.

Muldyrstier og klostre
Menalon Trail slynger sig gennem flodkløften Lousios, op på de vestvendte sider af Mt. Menalon, langs floden i dalen Mylaion og gennem den nordøstlige del af Gortynian-bjergene.

Bjergene er nøgne og rejser sig op i næsten 1000 meters højde. De store nåleskove undervejs sørger for en skøn, frisk duft og skygge fra solen. Undervejs bliver det tydeligt, at stien ikke blot er anlagt med henblik på at opleve den smukke natur – den er også anlagt med henblik på at dykke ned i den traditionelle landsbykultur.

Menalon Trail starter i landsbyen Stemnitsa, guldsmedenes landsby, der som et andet amfiteater ligger klemt ned i en naturlig gryde omgivet af bjerge. Landsbyen med sine stenhuse er fredet, og de fem brønde, der engang sørgede for frisk vand til landsbyboerne, står stadig intakte.

En muldyrsti fører til Podromos-klosteret, som er spektakulært bygget ind i en lodret klippeside og slår dørene op for besøgende. Der er panoramaudsigter ud over dalen, og senere på dagen kan man besøge klosteret Philosophou, der blev grundlagt allerede i år 963.

Dagen slutter i Dimitsana, hvor der er godt med behagelige steder at overnatte.

Og så er man i gang. De næste syv dage foregår på samme vis med vandring på småveje og stier gennem smukke landskaber, hvor man har rigeligt med muligheder for at fordybe sig i kulturen, arkitekturen og de evige historier, der knytter sig til regionen.

INFO
Menalon Trail ligger 245 kilometer fra Athen. Den er i alt 75 kilometer lang, og man vandrer i højder mellem 420 og 1550 meters højde. Dagsdistancerne varierer mellem korte dage på godt fire kilometers vandring til længere dage på små 15 kilometer. For enden af hver etape venter en landsby med mulighed for fin overnatning og god mad. På menalontrail.eu kan du læse meget mere om ruten, de forskellige etaper, overnatningsmuligheder, transport osv.

Foto: Charalambos Andronos / www.iStockphoto.com


Photographing Lake Garda 17

På stierne ved Gardasøen, Italien

Det er ikke svært at forstå, hvorfor Italiens største sø lokker.

Landskaberne rundt om de blå vande i det nordlige Italien er enormt varierede, og her er masser af muligheder for at komme ud på stierne. Tager man af sted i efteråret, hvor sommerens horder af turister igen er gået i hi, kan man tilmed opleve de store landskaber uden masserne.

Søens sydlige ende dufter umiskendeligt af Middelhavet; her er olivenlunde, og der bliver dyrket vin, og her er fin vandring på stier, der ikke stiger for meget i terrænet. Vil man ud i den mere rå og uspolerede natur, så gør man dog klogt i at vende snuden mod den nordlige ende af søen.

Heroppe er bjergene højere. Skråningerne er stejlere. Heroppe kan man vandre højt til vejrs over søens smukke vande og lade sig fortabe i panoramaudsigter. Heroppe fra kan man føle sig som en fugl, men samtidig glæde sig til at lande ved bredden igen. For der jo altså tale om Italien, hvor den mad og vin, der lander på bordet foran én, har det med at få mundvandet til at løbe.

Og efter en dag på stierne fortjener man det.

INFO
Mange af vandrestierne ved Gardasøen er tilgængelige året rundt, men jo senere på året, det bliver, jo koldere bliver det oppe i højderne. Den store fordel ved at drage af sted i efteråret er, at der er langt færre mennesker end om sommeren. Du kan finde beskrivelser af en lang række vandreruter på www.visitgarda.com.

Cicerones Walking the Italian Lakes har beskrivelser af en række ture ved Gardasøen samt søerne Como, Maggiore og d’Iseo, der ligger på rad og række.

Italien

Gå med alle dine sanser gennem Sydtyrols pausebrydende bjerglandskab, tag en forfriskende dukkert i den kølige Gardasø efter en varm dag, bestig de smukke italienske alper, smag på det fantastiske køkken i Piemonte og slap af på en hvid sandstrand i Syditalien! Der er noget for enhver smag!

Find din næste tur her


Ruteforslag
Drei Zinnen

drei zinnen

Priser fra 2.995,-
Fællesture
Vandring på Madeira

Vandring på Madeira

Priser fra 8.998,-
Ture på egen hånd
Det ukendte Sicilien - Etna og Stromboli

Det ukendte Sicilien - Etna og Stromboli

Andre spændende artikler


Eksplosiv vandring på italienske Stromboli

Eksplosiv vandring på italienske Stromboli

Sicilien til fods

Sicilien til fods

500 km ukendt vandresti på Sardinien

500 km ukendt vandresti på Sardinien