Vandring på Sardinien

Sardinien er en unik oplevelse. Det er en ø, hvor man ikke møder naboen, og så er naturen helt i særklasse. Lene Gundersen fortæller, at hun i jagten på et vandreparadis i Middelhavet fandt Korsika for klippet og Sicilien for opdyrket, mens Sardinien var den milde balance.

1578260-Anja-P.jpg
Skrevet af: Nikolaj Witte / Fortalt af Lene Gundersen - Foto: Lene Gundersen
Opdateret den 18. maj 2021
Læst af: 13099

Sardinien er en unik oplevelse. Det er en ø, hvor man ikke møder naboen, og så er naturen helt i særklasse. Lene Gundersen fortæller, at hun i jagten på et vandreparadis i Middelhavet fandt Korsika for klippet og Sicilien for opdyrket, mens Sardinien var den milde balance.

Sardinien er helt sin egen. Med egen kultur, egne særpræg og eget sprog. Det er ikke 'bare' italienere, der bor på øen. Det er sardiniere - eller mere præcist ’sardere’. Deres sprog er sardisk, selv om alle snakker italiensk, og enkelte kan lidt engelsk.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Sardinien_03.jpgBåde inde i byerne og ude i naturen oplevede Lene Gundersen, hvordan Sardinien var sin egen herre. Specielt er det den østlige egn, som hun er faldet for, og en tur i Gennargentu-området, oppe i Supramonte-bjergene, står lysende klart for hende. Det er et mægtigt klippemassiv i grå granit, hvor Lene fulgte en kurvet grusvej, der blev til en sten-sti. Der var rovfugle, som svævede over klipperne, og en enlig fårehyrde, som nikkede venligt, mens han drev fårene mod nye græsgange. Turen tog omkring fire en halv time og nåede op over trægrænsen.
"Der var det dejligste lys, så hele området så ud, som var det klædt i sølv," fortæller Lene.
Oppe på toppen var der et plateau, hvor hele verden lå for Lenes fødder, og hun beretter om en lille bonustur, hvor hun vandrede op på toppen af Nitos, der ligger i 1348 meters højde.

000003869248Large-ma.jpgTiscali-grotten
Lene har besøgt Sardinien fem gange og har masser af spændende beretninger fra øens utallige vandrestier. Hun fortæller om en tur på den anden side af den dal, hun så fra toppen af Nitos. Ud ad en uvejsom sti inde i Lanaittu-dalen findes levnene af glemte kulturer. Der er både nuragh, stentårne, og inde i selve Tiscali-grotten findes resterne af en bronzealderlandsby. Skjult for verden står stensætningen fra flere forskellige huse tilbage. Husene menes at have tilhørt ozieri-kulturen, der eksisterede på øen for over fem tusind år siden. Grotten selv er som en hule uden tag og ligger omkring tre en halv times gang fra Stemmens Grotte eller ’Grotte de Su Oche’, som den hedder på de breddegrader.Hvad kan du ellers lave på Sardinien?
Med en så inspirerende og prangende natur er Sardinien et lille paradis for aktiviteter i Middelhavet. Der er bjerge, slugter, paradisstrande og klippevægge. Det er dog ikke kun naturen, der trækker, for øen har sit helt eget kulturelle landskab. Sardiniens historie kan ses og mærkes overalt. Ud over øen findes der f.eks. 7-8000 nuragh – mystiske kegleformede stentårne, der efter al sandsynlighed er forsvarsværker fra før romerriget. Næsten alle små flækker har en historie, der strækker sig tusinder af år tilbage, og resterne findes tit i underfundige templer eller som hele, velbevarede bronzealderlandsbyer.

Det centrale område på østsiden gemmer på særligt mange muligheder for at prøve kræfter med naturen, og Cala Gonone er nærmest aktivitetshovedstaden. Langs med og ude på vandet er der mulighed for at udforske en af Sardiniens mest fascinerende syn: Grotterne. Du kan enten tage på en arrangeret tur eller leje din egen båd. En færdigsyet tur fra Sala Gonone til Grotta del Bue Marino, den mest storslåede grotte, via Cala Luna, et smukt halvmåneformet område, koster under 200 kr.

Hvis du hælder mere til landjorden, kan du tage en bil/bus fra Cala Gonone til Cala Fuili og vandre derfra til Cala Luna. Det er en vandretur over klipper og sten, men med en skøn udsigt. Turen er på omkring fire km og tager halvanden time.
Hvis du er til klatring, er Cala Gonone også stedet, da der går omkring 36 forskellige ruter op ad klipperne. De findes i alle sværhedsgrader, og ruterne strækker sig over 15 til 75 m.

Italien

Gå med alle dine sanser gennem Sydtyrols pausebrydende bjerglandskab, tag en forfriskende dukkert i den kølige Gardasø efter en varm dag, bestig de smukke italienske alper, smag på det fantastiske køkken i Piemonte og slap af på en hvid sandstrand i Syditalien! Der er noget for enhver smag!

Andre spændende artikler


Vandring i Italien

Vandring i Italien

Dolomitterne er garanti for dramatiske vandreture

Dolomitterne er garanti for dramatiske vandreture

Vandring i hjertet af Dolomitterne

Vandring i hjertet af Dolomitterne

Log ind