Du behøver ikke risikere liv og lemmer for at komme til tops på tinder, der lokker med uimodståelige udsigter, der tager pusten fra de fleste. Vi har fundet fire bjerge, du kan vandre til tops på.
60.000 KM² FOR FØDDERNE
Vores venner i Norge er forkælede med bjerglandskaber og tinder, vi kun kan sukke efter i det danske, og man behøver ikke langt mod nord for at finde bjerge, der har det hele i form af fin vandring til toppen, og udsigter der tager pusten fra de fleste.
Det kræver hverken et stort indhug på feriekontoen eller et dybt dyk i tegnebogen at komme til tops på Gaustatoppen, der ligger i udkanten af Hardangervidda i det sydlige Norge. I klart vejr kan man se op mod 60.000 km² af Norge fra den 1883 meter høje top – et større areal, end man kan se fra noget andet punkt i Norge.
Mens toppen blot er nummer 309 på listen over Norges højeste toppe, så spiller omgivelserne ind. Gausta står nemlig mere eller mindre alene og virker derfor langt højere. Den er ganske enkelt imponerende.
Vildmark til horisonten
Der er en sti, der er nem at følge, som fører hele vejen til toppen. Tæt på toppen finder man en lille hytte drevet af Den Norske Turistforening, der er åben i højsæsonen, hvor man kan få sig en pause, en snack og nyde udsigten.
Hele turen til toppen og ned igen tager et sted mellem en halv og en hel dag, alt efter hvor hurtigt man bevæger sig, og hvor lang tid man bruger på at skue ud over de endeløse landskaber fra toppen af bjerget.
Her har du vildmark og søer, fjelde og tinder så langt øjet rækker. På toppen finder man for øvrigt en gammel militærinstallation, og inden i bjerget går en smal jernbane næsten til toppen. Den blev bygget under den kolde krig i 1950’erne.
Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner
Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.
Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.
Allerede eller tidligere medlem?
HØJT OVER PARADIS
Alperne er ideelle til at prøve kræfter med bjergbestigning af den lidt mere seriøse, men ikke livsfarlige, slags, hvor en del af ruten går over gletsjer. Et oplagt sted at prøve kræfter med at gå i reb og med steigeisen under fødderne er på Gran Paradiso – det eneste bjerg på over 4000 meter, der ligger udelukkende i Italien.
Her er tale om en top, hvor det mest fornuftige er at hyre en guide, hvis man ikke selv har erfaring med bjergbestigning af den lidt mere seriøse karakter.
Gør man det, venter en alpin oplevelse af ypperste karakter. Her prøver man kræfter med at færdes i de højeste Alper på sne, is, klippe og en udsat bjergkam på ved mod tinden. Udsigterne til Mont Blancs stejle sydside, ikoniske Matterhorn og monumentale Monte Rosa skulle nok få bjergeuforien til at stige og blodet til at bruse en smule hurtigere gennem årerne.
Gran Paradiso ligger i nationalparken af samme navn, og her er for øvrigt rigeligt med stier at udforske, inden turen går mod toppen.
Jomfruen på toppen
I god, gammeldags alpin stil starter de fleste topforsøg, inden solen har fortrængt nattemørket, og de første skridt tages i skæret fra pandelamperne. Når dagen begynder at gry, ser man de alpine enge, inden man når gletsjeren, hvor der bliver sat steigeisen under støvlerne, og man begynder at gå i reb.
Mont Blanc står som en kolos mod himlen, og sneen på toppene antager fortryllende farver i solopgangen. Afhængigt af om man er akklimatiseret inden topdagen, begynder den tynde luft at kunne mærkes. I 3800 meters højde, når man op over gletsjeren og sætter ud på den udsatte topgrat, der stejlt fører til toppen.
Mens det ikke er det bedste sted at finde ud af, man lider af højdeskræk, så er det en kort tur til tops, hvor Jomfru Maria-statuen byder velkommen på den udsatte tinde. Har du ikke allerede tabt pusten, skal udsigten nok sørge for, at du gør det.
INDGANGEN TIL HELVEDE
Det kan godt være, at folk i Middelalderen troede, at den islandske vulkan Hekla var intet mindre end indgangen til Helvede, men turen til toppen vil uden tvivl få de fleste til at føle sig tættere på Himmeriget.
Vulkanen er den næstmest aktive i Island og var sidst i udbrud i år 2000. Tanken om, hvad der ligger og rumler dybt under én, gør ikke turen til toppen af den 1488 meter høje top mindre fascinerende.
Hekla ligger i det sydvestlige Island, blot 70 kilometer fra Reykjavik, i et vulkansk område blottet for vegetation. Her er sort vulkansand og øde vidder. Da vulkanen ligger for sig selv uden store bjerge tæt på, gør den mere væsen af sig end den relativt beskedne højde måske egentligt retfærdiggør.
Videre på Laugevegur
Turen til toppen er en forholdsvis ligetil vandretur på tre til fire timer. Afhængigt af årstiden ligger der mere eller mindre sne, man krydser, men her er ikke fare på færde, og de fleste kan være med. Undervejs til toppen kommer man forbi tre kratere, og svovldampe minder én om, hvad det er for et miljø, man færdes i. Fra toppen virker udsigten uendelig.
Og står man deroppe og tænker, at man har mere i benene, så er der forrygende muligheder for flere vandreoplevelser i nærheden. Der er nemlig ikke langt til et af Islands mest populære vandreområder, Landmannalaugar, hvor vandreturen på Laugavegur til Þórsmörk begynder.
Kombinerer du den 53 kilometer lange vandretur, som de fleste bruger fire dage på at gennemføre, med en bestigning af Hekla, har du planen til en fortrinlig lille uge i Island.
I GUDERNES RIGE
Det højeste bjerg i Grækenland er ikke bare et bjerg. Det er gudernes hjem. Det var nemlig i kløfterne omkring den 2917 meter høje top, at det antikke Grækenlands 12 vigtigste guder havde deres domæne.
På hovedtoppen, Mytikas, mødtes guderne med Zeus, gudernes konge, i spidsen, når de tog beslutninger om de dødelige, de herskede over. Vejen til toppen af gudernes top starter i dag i den lille by Litochoro på den østlige side af bjerget. Her fra kan man tage en taxa eller tage den på stop til stien, der begynder i Prionia. Et alternativ er at starte i Gortsia.
De to stier giver en dejlig mulighed for at lave bestigningen til en rundtur på to dage, hvor man undervejs overnatter i et af de fire refugier, der ligger på bjerget. Refugiet Agapitos, hvor der er restaurant og varme brusere, ligger for eksempel tre til fire timers vandring fra Prionia og to til tre timer fra toppen.
Da skyer ofte samler sig om toppen hen på morgenen, er det fint med en overnatning, så man kan starte tidligt og være på toppen, inden skyerne ruller ind. Måske allerede når solen står op.
Tre toppe
Olympen har tre klippetoppe. Stien til den top, der hedder Skolio, er lige til følge og den første, man når. Det er den, de fleste vandrere stopper på, men det er muligt at fortsætte videre til Mytikas; den højeste top.
Vil man helt der op, hvor guderne mødes, går en udsat sti således fra Skolio videre til Mytikas. Mens der ikke er tale om egentligt bjergbestigning, så kan det godt være, man skal have hænderne til hjælp. Man skal også være sikker på fødderne. Et fald heroppe fra kunne betyde et alt for tidligt møde med guderne.
Er du ikke tryg ved terrænet, så stop på Skolio. Uanset hvilken rute du vælger, og hvilken top du ender på, så venter der en forrygende oplevelse på Olympen. Landskaberne er uimodståelige, og det skader bestemt ikke, at bjerget er så indgroet en del af græsk mytologi.
Du har mulighed for at tage med på flere topture med Opdag Verden. Tænder du på Gaustatoppen, men vil opleve mere end blot turen til toppen, så har du mulighed for at tage med på en fire dages vandretur, hvor vi går hele vejen rundt om toppen i omtrent 1000 meters højde.
Selvfølgelig bliver oplevelsen kronet med en tur til tops. Der er to afgange henover sommeren, i henholdsvis juli og september. Du kan også tage med til tops på Kebnekaise, det højeste bjerg i Sverige. Topturen er en del af en 10 dage lang vandretur i den nordsvenske vildmark.
Find flere ture på www.opdagverden.dk/ture
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS