4 tinder for de fleste i Europa

Til tops i Europa

shutterstock_487783045-Nikl.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 24. apr 2017
Læst af: 14007

Du behøver ikke risikere liv og lemmer for at komme til tops på tinder, der lokker med uimodståelige udsigter, der tager pusten fra de fleste. Vi har fundet fire bjerge, du kan vandre til tops på.

 

1. Gaustatoppen i Norge

60.000 KM² FOR FØDDERNE

Vores venner i Norge er forkælede med bjerglandskaber og tinder, vi kun kan sukke efter i det danske, og man behøver ikke langt mod nord for at finde bjerge, der har det hele i form af fin vandring til toppen, og udsigter der tager pusten fra de fleste.

Det kræver hverken et stort indhug på feriekontoen eller et dybt dyk i tegnebogen at komme til tops på Gaustatoppen, der ligger i udkanten af Hardangervidda i det sydlige Norge. I klart vejr kan man se op mod 60.000 km² af Norge fra den 1883 meter høje top – et større areal, end man kan se fra noget andet punkt i Norge.

Mens toppen blot er nummer 309 på listen over Norges højeste toppe, så spiller omgivelserne ind. Gausta står nemlig mere eller mindre alene og virker derfor langt højere. Den er ganske enkelt imponerende.

Vildmark til horisonten
Der er en sti, der er nem at følge, som fører hele vejen til toppen. Tæt på toppen finder man en lille hytte drevet af Den Norske Turistforening, der er åben i højsæsonen, hvor man kan få sig en pause, en snack og nyde udsigten.

Hele turen til toppen og ned igen tager et sted mellem en halv og en hel dag, alt efter hvor hurtigt man bevæger sig, og hvor lang tid man bruger på at skue ud over de endeløse landskaber fra toppen af bjerget.

Her har du vildmark og søer, fjelde og tinder så langt øjet rækker. På toppen finder man for øvrigt en gammel militærinstallation, og inden i bjerget går en smal jernbane næsten til toppen. Den blev bygget under den kolde krig i 1950’erne.


ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Rogaland

Rogaland

Ruteforslag
Blefjell

Blefjell

Ruteforslag
Jotunheimen

Jotunheimen

Andre spændende artikler


Rondane fra nord til syd

Rondane fra nord til syd

3 norske topture for begyndere

3 norske topture for begyndere

Fjeldliv med ungerne på ryggen

Fjeldliv med ungerne på ryggen