Jotunheimen, giganternes hjem. Her findes størstedelen af Norges højeste fjelde. På denne tur oplever man norske alpinforhold via brævandring, besøger DNT’s højest beliggende hytte, Fannaråkhytta og oplever traditionelt norsk hytteliv på en af DNT’s ældste hytter; idylliske Skogadalsbøen.
Allerede fra dag 1 vil du blive fyldt med nye fantastiske oplevelser, når du måske for første gang skal prøve at gå på isbræ.
Fra Sognefjellshytta i 1400 meters højde skal man op til Fannaråkhytta i 2070 meters højde med en mellemetape over Fannaråkbreen.
Turen over isbræen er ikke krævende, og man har guide med over hele turen. Så hvis man aldrig har prøvet at gå på isbræ, er turen være en god begyndelse.
Ved ankomst til Fannaråkhytta kan man krydse af, at man har været på den højest beliggende DNT-hytte. Man har også fantastisk udsigt til Hurrungane-massivet, som bl.a. består af det tredje højeste fjeld i Norge, Store skagastølstind.
Fra Fannaråkhytta i de alpine omgivelser bevæger man sig nu ned til Skogadalsbøen i frodig birkeskov. Man vil her være næsten sikker på at møde et par får på vejen.
Skogadalsbøen er et fantastisk udgangspunkt for dagsture eller blot at holde en hviledag.
Med retningen mod det sydlige Jotunheimen vil man på Fondsbu møde Solbjørg, som er bestyreren på hytten. Med lidt held vil Solbjørg synge en sang inden aftensmaden på hytten. Hun er gammel sangerinde og skuffe ikke.
Med det meste af Jotunheimen bag sig begiver man sig hen mod Slettningsbu. Slettningsbu er en af mange selvbetjente hytter, DNTråder over.
Et besøg på en selvbetjent hytte er noget for sig selv. Her får man især følelsen af småhyttelivet, hvor man selv skal sørge for at lave mad, tænde op i pejsen og hente vand i elven.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Sognefjellshytta – Fannaråkhytta (12 km)
På dag 1 skal man på brævandring. Men først skal man gå ca. 7 km for at komme til bunden af bræen. Turen over bræen er med guide, som møder op ved bunden af bræen kl. 12.30. Turen over bræen kræver tilmelding, som man foretager i receptionen ved Sognefjellshytta; helst dagen før.
Hvis man aldrig har gået på isbræ, er den her tur det perfekte sted at starte. Guiderne sætter dig ind i brugen af udstyr, samt hvordan du skal gå på bræen. Derudover er Fannaråkbreen ikke teknisk krævende at gå på, da der næsten ikke bliver dannet nogen sprækker i isen.
Turen over bræen tager 1,5 til 2 timer.
Herefter er der 3 km op til Fannaråkhytta, som foregår i stenet terræn, hvor nogle partier er rimelig stejle. Fannaråkhytta er speciel, fordi den ligger så højt oppe, hvilket også gør, at der er nogle ting, man ikke kan få. F.eks. er det ikke muligt at få kølevare/drikkevare ud over drikkevand, da hytten kun har 12-volt strøm.
Aftensmaden er heller ikke en gastronomisk oplevelse, men heldigvis opvejer hyttens omgivelser for alt det andet. Hvis vejret er med én, er det det hele værd at stå op kl. 03.00 for at se solopgangen. Den er helt magisk.
Dag 2: Fannaråkhytta – Skogadalsbøen (12 km)
På dag 2 skal man bevæge sig fra 2070 meters højde ned til ca. 870 meters højde. Det er 12 km med nedstigning hele vejen. Her bevæger man sig ca. 2,5 km samme vej tilbage, som man gik op dagen tidligere. Herefter drejer man mod syd ned mod keisarpasset.
Ved Keisarpasset er det en oplagt mulighed at for folk i telt at overnatte på dag 1, da det næsten er umuligt at overnatte i telt oppe ved Fannaråkhytta.
Ved sydenden af Gjertvatnet er der et fladt område, hvor det er helt perfekt at overnatte i telt.
Det vil her tage ca. 1.5 time at gå fra Fannaråkhytta.
Ellers fortsætter nedstigningen ned mod Storebrui. Herefter foregår de sidste 2 km i frodig birkeskov ind mod Skogadalsbøen.
Skogadalsbøen ligger mellem skov og fjelde og er et helt fantastisk sted at overnatte. Her kan det kun anbefaledes at blive en dag ekstra.
Her kan man nyde en kold øl på deres trappeterrasse på solsiden eller bade i badekulpen ca. 200 meter fra hytten.
Dag 3: Skogadalsbøen – Fondsbu (24 km)
På dag 3 er det muligt at gå to veje til Fondsbu. Gennem Skogadalen eller gennem Uradalen.
De to veje er næsten ens i forhold til afstand og sværhedsgrad. Dog vil vejen gennem Uradalen i vådt føre være lidt vanskeligere at gå i forhold til Skogadalen, da turen gennem Uradalen består mere af stenet terræn.
Begge veje er omtrent 23 km.
På Fondsbu møder man en af DNT’s mest kendte bestyrere, Solbjørg. Solbjørg er meget kendt for at have stærke meninger om specifikke omtaleemner, men især også for sine fantastiske bestyrerevner på Fondsbu.
Hun vil inden aftensmadsserveringen ikke være bleg for at synge en norsk vise, da hun er gammel sangerinde.
Dag 4: Fondsbu - Slettningsbu (22,5 km)
På dag 4 bevæger vi os mere mod syd. Her vil vi se, at vi efter 7 km vandring på grusvej lægger Jotunheimen bag os, da vi nu kommer ind i et anden terræn, end vi tidligere har oplevet.
Med Tyinsøen på vores østside bevæger vi os i mere fladt højfjeldsterræn med enkelte stigninger.
Efter 18 km vil man gå ind i Tyinvejen og Tyinosen, som er et stort hytteområde. Her vil man gå ca. 1 km af Tyinvejen mod vest, inden man igen drejer mod syd op i fjeldet. Her vil der være jævn stigning hele vejen op til Slettningsbu.
Slettningsbu er en af DNT’s selvbetjente hytter, og her kræves der, at man har en DNT-nøgle for at komme ind i hytten. DNT-nøglen kan kun fås af DNT-medlemmer; derfor skal mindst én person i gruppen være medlem af DNT for at få nøglen og kunne komme ind i hytten.
Alle DNT’s selvbetjente hytter har proviantlager; herunder også Slettningsbu.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Der anbefales at tage turen fra juni til og med September. Man skal dog være opmærksom på, at der i juni måned, fortsat er en del sne i fjeldet.
Hvis man vælger at tage turen i september, vil man opleve fjeldet i efterårsfarver, som på mange måder er helt specielt.
I juli og august vil man opleve de fleste tager på tur. Det betyder, at flere er på tur og der derfor er større trafik i fjeldet.
Derimod giver det en sikkerhed, at så mange går i fjeldet, hvis man kommer til skade.
Der er mulighed for at overnatte på alle hytterne undervejs.
OBS: Vær her opmærksom på, at man i 2021 skal reservere plads på alle hytterne pga. Corona-situationen.
Især hytterne i Jotunheimen bliver hurtigt reserveret i højsæsonen (juli). På nuværende tidspunkt skal man på alle selvbetjente hytter også reservere plads.
Mere information kan findes på www.ut.no.
På alle hytterne undervejs er det muligt at proviantere, og undervejs på hele turen er der gode muligheder for at finde drikkevand i vandløb og elve.
Da store dele af vandløbene i dette område er skabt fra smeltevand, er det helt ufarligt at drikke.
På Fannaråkhytta fås vandet også fra smeltevand. Man skal dog her være opmærksom på, hvis der i en længere periode i løbet af sommeren har været varmt med uafbrudt sol, så skal man selv medbringe vand til hytten, da alt sne er smeltet på toppen.
De er dog gode til at melde det ud på DNT’s hjemmeside og sociale medier, hvis dette skulle være nødvendigt.
Her anbefales der at downloade appen ”EnTur” på appstore eller Google play. Her er det muligt at finde offentligt transport fra Oslo op til Sognefjellshytta.
Fra Slettningsbu skal man vandre 8 km ned til krydset mellem Tyinvegen og Eidsbugardvegen, hvor der her kan findes offentlig transport til Oslo. Brug destinationen 'Tyin'.
Tjek rejsetider på www.vy.no eller appen Vy.
Derudover vil der være mulighed for parkering ved Sognefjellshytta med egen bil.
Der er her dog længere rejsetid med offentlig transport tilbage til Sognefjellshytta.
Tjek også her www.vy.no
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS