Smukke og barske fjelde dominerer Norge, der er det ideelle rejseland for den aktive rejsende, der også søger fred, ro og isolation. Norges lange kyst byder på fantastiske skærgårde og utallige dybe fjorde, der leder den rejsende væk fra de store fjeldlandskaber med mange 2000-meters toppe. Dertil findes lavlandsområder omkring Oslofjorden og i Finmark længst mod nord – og lige meget hvor du befinder dig i Norge, er landskabet præget af istidens gletschererosion og utallige vandrige elve.

Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 12. jun 2023
Læst af: 23078

Smukke og barske fjelde dominerer Norge, der er det ideelle rejseland for den aktive rejsende, der også søger fred, ro og isolation. Norges lange kyst byder på fantastiske skærgårde og utallige dybe fjorde, der leder den rejsende væk fra de store fjeldlandskaber med mange 2000-meters toppe. Dertil findes lavlandsområder omkring Oslofjorden og i Finmark længst mod nord – og lige meget hvor du befinder dig i Norge, er landskabet præget af istidens gletschererosion og utallige vandrige elve.

Norge byder på udfordringer for de, der har hang til oplevelser og udfordringer, og landet kan indtages både sommer og vinter – alt afhængig af, om du er til vandring, cykling, ski, snowboard, fos-sejlads eller helt andre aktiviteter. Og Norges natur er enestående: Senest er Geirangerfjorden og Nærøyfjorden kommet på UNESCOs verdensarvsliste som eksempler på jordens smukkeste og mest klassiske fjordlandskaber. 

1750 kilometer fra syd til nord i luftlinie og en kystlinie på 25.148 kilometer plus øernes kystlinie på 58.133 kilometer – det svarer til 1½ gang rundt om jorden. Norge er godt otte gange større end Danmark og store områder er ubeboede – et rent slaraffenland! Dertil kommer Nordens højeste fjelde – heraf tyve, der strækker sig godt 2,3 kilometer op i luften. Næsten 1600 gletschere vidner stadig om urtiden i Norden.

Nordmændene er jordnære og venlige – og ofte gode for en sludder om stort og småt. Deres land har rigeligt at byde på – sneen om vinteren og i sommerperioden findes uendeligt af attraktioner og aktiviteter, fra urørte vidder og samer i nord, til fjorde, laksefiskeri og festivaler i syd – og storbyerne byder på kulturelle indslag i alle kategorier. Norge og nordmændene er ægte og moderne, særegent og traditionelt.

Og traditionerne holdes i hævd i Norge. Folkedragterne (bunad) er stadig moderne i Norge, og hver egn har deres eget særpræg. Sammen med træsløjd, almuemaling og traditionelt håndarbejde er bunaden stærkt forbundet til nationalfølelsen og den norske nationaldag, den 17. maj, som størstedelen af nordmændene deltager i. Alt dette til trods for landets korte historie som selvstændig nation. I 2005 fejrer Norge 100-årsdagen for løsrivelsen fra Sverige.

Hovedstaden i Norge er Oslo. Andre seværdige store byer er Bergen, Stavanger, Lillehammer og Trondheim, der alle byder på store kulturelle og/eller historiske oplevelser.

Søger du information om Svalbard? Læs her

Norges historie

 

Penge og papirer

money.jpgDu behøver ikke visum for at rejse ind i Norge.

Der betales med Norske Kroner (NOK), som i store træk følger den danske af slagsen. Norge hører til i den dyreste ende, når det gælder rejselande. Såvel kost som logi er dyrt, medmindre du sørger for selv at medbringe mad og overnatte på fjeldet – for eksempel i fjeldhytter, som hører under Den Norske Turistforening.

Et godt alternativ til overnatning i hytter er at medbringe eget Telt, som giver en lang større frihed med hensyn til mulige og umulige overnatningssteder. Ligesom i Sverige er det lovligt at telte overalt i Norge, blot man holder behørig afstand til andre og passer på naturen!

 

Rejsen rundt i landet

plane.jpg
Rejsen rundt i Norge kan i store træk gøres som du lyster. De norske veje er generelt gode – den omskiftende natur gør dog, at det tager længere tid at køre i Norge end i Danmark. Til gengæld er omgivelserne spektakulære og gør turen spændende og afvekslende. Bustransport fungerer fint, foruden langtursbusser og lokale buslinier findes ekspresruter med forbindelse mellem alle norske landsdele.

Også tog fungerer fint for den aktive rejsende – NSB (norske statsbaner) har et veludviklet netværk og derudover krydser flere baner landet på tværs. Mange steder i Norge er vejen ’forlænget’ af en færge – specielt på vestkysten. De store afstande som Norge byder på har gjort indenrigsflyvning til et uundværligt transportmiddel – især i Nordnorge. For rejsende med begrænset tid er det ofte en god løsning at kombinere forskellige rejseformer hvis man søger mod Nordnorge.

 

Sundhed og sikkerhed

regnbue.jpg
Norge er et sikkert land at rejse i. Skiskader og forkølelse er de eneste reelle sundhedsfarer, du udsætter dig selv for under en rejse i landet.

Bevæger du dig på fjeldet – uanset om det er sommer eller vinter – skal du dog holde dig de ni fjeldregler for øje: 
1. Tag ikke ud på en længere tur uden at være i træning. 
2. Meld fra hvor du går (hav altid en kontaktadresse i Danmark). 
3. Vis respekt for vejr og vejrmeldinger. 
4. Lyt til erfarne fjeldfolk. 
5. Vær rustet mod uvejr og kulde selv på korte ture. Tag altid en rygsæk og det udstyr med, som fjeldet kræver. 
6. Husk kort og kompas
7. Gå aldrig alene. 
8. Vend i tide, det er ingen skam at vende om. 
9. Spar på kræfterne, lav nødbivuak, hvis det bliver nødvendigt. 

Gletscherne er en historie for sig. Hvide eller turkisblå lokker de folk til og det er muligt at komme i nærkontakt med ’bræerne’ som nordmændene kalder dem. Det kræver uddannelse og udstyr at begive sig på gletschere på egen hånd – men mange steder er det muligt at komme med en ’bræfører’ på tur over gletshcere, enten af få timers varighed – eller deciderede kurser af en eller flere ugers varighed.

 

Befolkning, religion og kultur

befolkning.jpg
Der bor 4,5 mio. mennesker i Norge. Landet er præget af en meget homogen befolkning – hele 97 % er således af nordisk afstamning. I det nordligste Norge finder man samerne, som lever i pagt med naturen og værner stolt om gamle værdier. Der tales norsk i varianterne bokmål og nynorsk i Norge, og blandt samerne tales samisk.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Historiske vandrerute i Norge

Historiske vandrerute i Norge

Blefjell i børnehøjde

Blefjell i børnehøjde

Vandring i Jotunheimen

Vandring i Jotunheimen