Sådan kommer du nemt til det norske fjeld

Oslos dejlige baghave

Kun få timers rejse fra Danmark – i Oslos baghave – finder du en nem mulighed for at få fjeld under støvlen. Nordmarka hedder denne fantastiske ’baghave’, som ligger lige nord for Oslo, helt op mod bygrænsen.

SAM_7361.jpg
Skrevet af: Steffen Fog
Opdateret den 14. dec 2016

Kun få timers rejse fra Danmark – i Oslos baghave – finder du en nem mulighed for at få fjeld under støvlen. Nordmarka hedder denne fantastiske ’baghave’, som ligger lige nord for Oslo, helt op mod bygrænsen.

Nordmændene har virkelig forstået at lægge fjeldet helt ind til byen – eller rettere: byen helt ud i fjeldet. Det betyder, at du faktisk kan tage Oslos pendant til S-toget, T-banen, lige til fjeldets indgangsport.

Nordmarka er et herligt sted, som byder på gode topture, fantastiske udsigter, masser af skovklædt fjeld, flotte søområder, mulighed for både hyttevandring og telttur samt et rigt dyreliv med eksempelvis bævere og elge.

Nordmarka er ikke det ekstreme højfjeld med alpine karakteristika, men det er et ganske stort og hyggeligt område med masser af vildmarksstemning og fred i naturen. Nordmarka er med andre ord et lækkert sted at koble af, slå hjernen fra og benene til og få vandret lidt derudaf, nyde stilheden og teltlivet eller hyttehyggen – alt sammen i en overkommelig afstand fra Danmark.

Læs denne artikel

OG ALLE ANDRE ARTIKLER
FRA KR. 29 OM MDR.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

IMG 2163Vi fortæller dig her, hvordan du får en lille uges vandretur ud af dette herlige og nemt tilgængelige område, som ligger bare en kort færgetur eller en endnu kortere flyvetur fra København eller Jylland. Nemmere kan det ikke gøres, hvis du vil have lidt norsk fjeld!

Sørkedalen Skole – Frognerseteren T-bane-station:
Den her beskrevne tur er blot en af rigtig mange mulige ture i Nordmarka. Området har nemlig et meget vidtforgrenet net af ruter og hytter, og mulighederne er næsten uanede.

Dag 1: Fra by til fjeld
Denne tur tager udgangspunkt i Sørkedalen. Fra Oslo S kommer vi let hertil med T-banen til Røa og derfra med bus 41 til Sørkedalen. Vi står af ved Sørkedalen skole. Herfra starter vandreturen – først i lavlandet, hvor et par gårde passeres, men ret hurtigt kommer vi ind på stier kun for vandrere, og vi begynder at bevæge os ud i det lidt mere øde og naturrige.

Med det samme begynder opstigningen langs en elv, og mens vi stiger i højden og gradvist får mere udsigt mod syd, kommer vi også ind i skoven. Alligevel belønnes vi for strabadserne, for flere steder er der kig ud mellem træerne, der afslører en flot udsigt over Sørkedalen – herligt.

Stien er velafmærket og således nem at følge; den snørkler sig lidt rundt her på den sydvendte skråning, men efter et stykke tid går den mere målrettet op over fjeldet. Hvis man som os samme dag er rejst hertil fra Danmark, vil man nu opleve aftensolen sende sine flotte orange stråler ind over hele området. Og det gør bestemt ikke udsigten mod de lavereliggende marker og skovklædte bakkedrag længere mod syd ringere.

IMG 1961Dejlig afslutning på en god dag, men nu handler det om at finde en lejrplads. Heldigvis viser der sig flere muligheder. Efter den første del af skråningen er forceret, viser der sig flere fladere områder, og også flere elve i området sikrer vandforsyningen til lejren. I den bløde skovbund, hvor der er masser af efterladenskaber fra en af skovens andre beboere – elgen – finder vi en plan plet til teltet, og inden længe udnyttes skovens dybe, stille ro til nogle gode timer på øjet.

Dag 2: Kom ud af fjerene
Fordelen ved at telte i skoven er, at vi ligger i skygge og derfor ikke bliver vækket meget tidligt af et overopvarmet telt, som morgensolen bager på fra klokken tidligt. Til gengæld ’risikerer’ vi at blive vækket af det enorme kor af fugle, som minder os om, at livet er herligt, og at det er tid at stå op og få en på opleveren.

Og fuglene har jo ret. Så det er med at komme ud ad posen, bikse lidt havregrød sammen i trangiagryden, pakke lejren og tage støvlerne på.

Denne dag starter med mere vandring i skoven. Således fortsætter vi op over det skovklædte fjeld. Det vil sige, at vi kommer mere i højden, og med hyppige mellemrum har vi god udsigt ud igennem træerne - flere gange helt ned i Sørkedalen. Dagen byder også på rutens første hytte, nemlig Finnerud-hytten, som passeres før frostkosttid.

IMG 2008I det hele taget er der mange hytter i Nordmarka, således også langs denne rute. De giver ofte mulighed for at købe kaffe og kage til sultne vandremaver – men naturligvis også mulighed for overnatning i flere af hytterne (se faktaboksen under ’Hvor overnatter jeg?’) Men naturen kommer bare tættere på, når man telter. Så det er efter min mening langt at foretrække, også selvom rygsækken bliver lidt tungere af teltet, soveposen og liggeunderlaget.

Kikut-toppen tilbyder en virkelig god udsigt mod både syd, øst og nordøst. Her får man virkelig fornemmelsen af, hvilket herligt område Nordmarka er.

Trods disse ting på ryggen bevæger vi os hastigt længere op i fjeldet. Dagens mål er en lejrplads et sted ved bredden af søen Østre Fyllingen. Først bruger vi dog lidt tid på at studere spor fra elgene i det knap så stejle terræn efter Finnerud. Deres ekskrementer findes overalt, og hvor der er blød mudder, ser man også deres spor.

Få timer efter passerer vi toppen af Middagskollen, og da vi begynder at gå ned ad den igen, kommer vi endelig frem til skråningen, hvorfra vi kan se ned over de to søster-søer Vestre og Østre Fyllingen, som kun er adskilte af en lille landtange, som vi skal ned og vandre på.

Nede af skråningen passerer vi landtangen og den lille elv, som forbinder de to søer og går videre langs nordsiden af Østre Fyllingen. Kort efter passagen af en af de mere øde gårde i Norge (Fyllingen), finder vi et herligt sted at telte, tæt på søens vand, hvor aftensolens stråler danser i søens let skvulpende vand.

Dag 3: Til tops over Bjørnesøen
Dagen er planlagt som en overliggerdag, hvor vi skal have fuldt udbytte af den gode teltplads og de muligheder, som der findes her.

SAM 7379En god måde at spendere dagen på er at gå mod øst til Kikutstua, en større hytte, hvorfra vi, som navnet antyder, har en helt fantastisk og bjergtagende udsigt mod syd over Bjørnsjøen og hele fjeldområdet. Efter at have nydt dette herlige sceneri, og evt. en kop kaffe med kage, er det tid til en toptur. Lige umiddelbart nord for hytten starter en velafmærket rute op på toppen Kikut (612 m.o.h.), som ret hurtigt viser sig at give god udfordring til lårmusklerne.

En relativ brat stigning op af fjeldets sydøstlige side starter i tæt skov, som har fået lov at passe sig selv længe. Derfor er artsrigdommen stor, variationen i træernes alder ligeså og væltede træer, skovbundens urter og de mange forskellige størrelser på træerne giver skoven et troldeagtigt udseende Det gør, at vi ikke ville blive overraskede, hvis en af de norske trolde gik os i møde på stien og hilste på.

Dette sjældne møde illustrerer, at selvom Nordmarka ligger lige udenfor Norges største by, er det ikke svært at få det hele næsten for sig selv.

Efter at lårene er blevet presset lidt, kommer vi ud i mere åbent terræn og kort efter når vi toppen. Kikut-toppens 612 meter er ikke en voldsom højde for de garvede, men bestemt turen værd, da den lokale topografi gør, at Kikut-toppen tilbyder en virkelig god udsigt mod både syd, øst og nordøst. Her får man virkelig fornemmelse af, hvilket herligt område Nordmarka er. I det fjerne kan man ane noget af Oslo, men det er skovklædt fjeld man ser mest af – endnu en påmindelse om, at Oslo er perfekt placeret mellem Oslofjorden og Nordmarka.

Turen ned igen gøres på fjeldets sydvestlige side og sker i lidt mere åben skov, men alligevel med herlige oplevelser, når vi gennem træerne har udsigt mod syd, eller når vi får stillet tørsten på bedste vis af de kølige, rene vand fra de små rislende bække.

Dag 4: Næsten alene i Nordmarka
En god nats søvn senere er det tid til at vende snuden mod syd igen. Dagens vandring starter langs den østlige bred af Østre Fyllingen. Hvis man som os er begunstiget af sommersol, er vandringen langs søen en fryd for øjet. Ustandselig har vi små flotte kig ud på den solbeskinnede sø og over på de skovklædte fjelde modsat.

IMG 2169Halvvejs nede af bredden, ved Damtangen, hvor Østre Fyllingen og Bjørnsjøen er forbundne, er vi dertil heldige at se efterladenskaber fra en af skovens andre spændende beboere – nemlig bæveren.

Her ser vi nemlig et par steder, at den har fældet træer med sine stærke tænder. Rundt om den efterladte træstub ligger der flis fra fældningen, og i selve den kegleformede stub er der tydelige tandmærker. Selve bæveren ser vi ikke, men det her er næsten lige så spændende.

Med denne skægge og spændende fauna-oplevelse i bagagen vandrer vi videre sydpå. Terrænet er herligt, her skifter det mellem højmose, åben blandingsskov af fyr, gran og birk og tættere nåleskov – ofte er der gode udsigter og ingen steder er terrænet særligt vanskeligt. Her møder vi turens første ’medtrafikant’ og dette sjældne møde illustrerer, at selvom Nordmarka ligger lige udenfor Norges største by, er det ikke svært at få det hele næsten for sig selv.

Så går det opad til Appelsinhaugen, hvorfra vi har en herlig udsigt, og kort efter benytter vi muligheden for at slå et smut forbi Kobberhaughytten, som naturligvis også har en god udsigt, og som samtidig ligger flot ved Kobberhaugtjernet.

Ved Kobberhaughytten får vi os en sen frokost, inden vi går videre sydpå. Men snart er det tid til at finde en plads for natten og en mulighed er lidt syd for søen Andtjern, hvor vi også finder en bæk, som kan sikre vandforsyningen.

Dag 5: Vafler og tunge ben
Så er det tid til at stå op til vandreturens sidste dag. Fra Andtjern går vi i kuperet terræn mod Studenterhytta, som vi passerer inden frokost. Herfra går det op og ned med let vekslende terræn og udsigter, der veksler med tæt skov.

SAM 7345Vi passerer Nordmarkskapellet, og ruten går videre sydover Lauvhyttåsen, forbi Bjordammen, hvorefter vi ankommer til Tryvannstua. Her indtager vi frokosten og til dessert lader vi os lokke til at købe en vaffel med rømme til – det kan anbefales. Den gør godt efter de mange kilometer i benene.

Efter frokosten går vi lige et nøk videre ind mod Frognerseteren T-bane-station, som vi kommer til efter kort forinden at passere Øvresetertjernet. Fra T-bane-stationen, som ligger i 469 meter over havet, er der kun kort køretid ind til Oslo S. På vejen i T-banen er det vigtigt at kigge ud af vinduerne, for toget passerer nogle bratte fjeldsider, hvorfra en herlig udsigt viser sig, ligesom det er sjovt at følge med i, hvor meget højde, man taber i takt med at toget kører ned af fjeldet – på alle stationskilte står der nemlig, hvor højt stationen ligger.

Med fyldte maver, trætte ben og masser af gode oplevelser i frisk hukommelse tager vi afsked med Oslos fantastiske baghave, og inden længe står vi i midten af Oslo – det er ikke sidste gang, vi besøger Nordmarka.


Kombinér kultur og natur

Nordmarkas nærhed til Oslo betyder, at du kan lave en kombineret storby- og vandreferie. Start ferien med at tage direkte i fjeldet og efter at have fået nogle dage med mageløse udsigter, mange kilometer under støvlen og naturoplevelser med skov, fjeld og sø, kan du tage ind til Oslo centrum på cirka 40 minutter og indlogere dig på hotel.

Efter et lyksaliggørende, varmt bad, så din kæreste vil være bekendt at tage dig med i byen, kan du tage for dig af de tilbud, som Norges hovedstad tilbyder. Hvad med et godt måltid mad på en af byens restauranter, derefter lidt shopping måske – fx friluftsudstyr – Norges stærke friluftskultur gør, at udvalget af varieret og af høj kvalitet. Eller gå en tur på museum.

Skal det handle lidt om friluftsliv og ekspeditionsliv kan Fram-museet (www.frammuseum.no) anbefales og lige ved siden af Kon-Tiki-museet (www.kon-tiki.no) og i nærheden deraf Vikingskibs-museet (www.khm.uio.no). Alle tre handler de om ekspeditioner udført af mennesker, der, som de fleste læsere her, elsker naturen, livet i fri luft og ekspeditioner.


IMG 1965 Udnyt den korte rejsevej

Nordmarka ligger lige ved Oslo, og derfor kan vi danskere udnytte alle de mange rejsemuligheder til Oslo også til at nå frem til Nordmarka. Fra Danmark findes et utal af både færge- og flyruter til Oslo, ligesom byen kan nås med både tog og ekspresbus. Fra Oslo centrum er det nemt at komme ud til Nordmarka med T-banen eller lokalbus. Med så let adgang til Nordmarka, er området en oplagt kandidat, når man gerne vil have lidt fjeld presset ind i et travlt liv – for den nemme adgang og dermed korte transporttid gør, at man kan få turen lagt ind i en ellers travl hverdag med få og korte ferier.

 

Find din næste tur her


Ruteforslag
Breheimen (Massiv 1)

Breheimen (Massiv 1)

Ruteforslag
Blefjell

Blefjell

Ruteforslag
Jotunheimen (Massiv 2)

Jotunheimen (Massiv 2)

Andre spændende artikler


3 vandreture i Norge og Sveriges fjelde

3 vandreture i Norge og Sveriges fjelde

Guide til fjeldvandring

Guide til fjeldvandring

Norsk forfatter anbefaler: 3 ture fra hytte til hytte

Norsk forfatter anbefaler: 3 ture fra hytte til hytte

Log ind