Blefjell

4 dages vandretur i norsk skov og fjeld


Blefjell er en helt særlig kombination af skov, fjeld og åbne hytter, som kun Norge kan byde på. Området ligger bogstavelig talt i Oslos baghave, er nemt at komme både til og fra og er et oplagt mål for en forlænget weekend i ydersæsonerne. Og så får man det endda for sig selv.

Turen på langs af Blefjell byder på lige over 40 kilometers vildt varieret norsk skov og fjeld. Dagsdistancerne er af en sådan længde, at der næsten ikke er grænser for, hvad man kan slæbe med af spiselige lækkerier i rygsækken samtidig med, at man er sulten nok til at sætte pris på det, når man kommer frem til næste hytte.

Hytterne er til gengæld så tilpas hyggelige, at man glemmer sine tæer, der med norsk statsgaranti bliver fugtige på de mosede stier samtidig med, at der er nok brænde til at lade brændeovnen tørre både støvler og fødder til morgendagens tur.

Og så er området ekstremt tilgængeligt: Efter blot 8 timers køretid fra København stod undertegnede med frisk bjergluft i næsen og fjeldvand i drikkedunken.

Blefjell er samtidig et oplagt område for både nybegynderen og den øvede vandrer, som ønsker at opleve et nyt område. Terrænet er kuperet og hyttemulighederne gode – Den Norske Turistforening har fire hytter på Blefjell, som alle er ubetjente, men kan bookes hjemmefra.

Særligt hytten ”Øvre Fjellstul” er med sin konstruktion i laftet tømmer en helt særlig oplevelse, som man ikke skal sig snyde for, hvis turen går til Blefjell. 

Med enorme Hardangervidda som nordligvestlig nabo og Oslos lavt liggende skovområder som østlig ditto ligger Blefjell helt særligt midt mellem skov og fjeld. Det giver en utrolig rig flora og fauna: I efteråret kan man spise sig mæt i multe- eller blåbær, og om sommeren kan man bruge dagevis på fiskeri i de mange søer – sidstnævnte kræver dog fiskekort.

Selvom Blefjell ligger tæt på Oslo, virker der på ingen måde overbefolket i området. Der er med andre ord rigelig plads, frisk luft og ro til, at 8 timers køretur fra København er rigtig godt givet ud for en forlænget weekend i Blefjell.


Aktivitet

Vandretur


Land

Norge


Turlængde

41 km


Tid

4 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september
  • Oktober

Dag for dag


Killingskaret – Daggrøhytta (2.5 km / 1 time)

Kommer man i bil, er det ideelt at parkere den på Numedal Kro og tage taxa til selve Killingskaret, der er placeret omkring 1100 meter over havet (m.o.h). Således kan man, når turen slutter, sætte sig direkte ind i sin bil på Numedal Kro og køre tilbage mod Danmark uden at skulle bekymre sig om taxatransport på turens sidste dag.

Fra Killingskaret går turen lige ind i fjeldet. Med udsigt til uberørt kuperet terræn og med Hardangervidda i ryggen ankommer man efter blot en times tid til svenskrøde Daggrøhytta i skovtykningen.

Ruten er klart markeret, men kan være overraskende glat – særligt efter 8 timer i bil!

Skærp opmærksomheden, selvom distancen denne dag er kort. Ruten skråner for det meste let nedad mod selve hytten, der ligger noget lavere end selve Killingskaret.

Sørg for at medbringe vand. Selvom der kun er 2.5 kilometer fra Killingskaret til Daggrøhytta, er der langs stien kun ringe mulighed for at fylde drikkedunken. Ved selve hytten er der dog rigeligt vand.

Daggrøhytta er en charmerende, ubetjent DNT-hytte med imponerende udsigt over fjeldsøer og dybe dale. Hytten byder som alle andre ubetjente DNT-hytter på brænde, gas og en varm seng. Stuen er rummelig og der er værelser til adskillige små grupper af overnattende.

Daggrøhytta – Øvre Fjellstul (13 km / Normeret tid: 4 timer. Erfaret tid: 7 timer)

Fra Daggrøhytta bugter ruten og de mange røde T’er sig stædigt gennem det kontinuerligt kuperede terræn. Efter en brat tur op fra selve Daggrøhytta følger adskillige op- og nedture, der både over og under trægrænsen fører én fremad mod Øvre Fjellstul.

Kommer man tidligt på efteråret eller sent på sommeren kan særligt den syd-østlige del af Vorsetfjellet anbefales som pausested: På den sydlige del af den personhøje varde, der markerer toppen af fjeldet, er der formentlig blåbær nok til at mætte det halve Oslo.

Med blå læber og fyldte maver går turen fra Vorsetfjellet gennem tyk skov og ”myr” (vådområde) til til Øvre Fjellstul. Turen mellem Vorsetfjellet og Øvre Fjellstul kan føles lang, da underlaget på næsten alle tider af året er gennemblødt, men hytten er tæt på – og hvilken hytte!

Øvre Fjellstul er en af de mest originale DNT-hytter, undertegnede har besøgt. Hytten fungerede som sæter indtil 1967 og blev i 1971 sat i stand som turisthytte. Med en konstruktion af laftet tømmer, et enormt ildsted og lave dørkarme er det eneste, der mangler for at fuldende den landlige stemning, lyden af kvæg fra den istandsatte lade, der fungerer som depot og ekstra sovekapacitet.

Vandet i det nærliggende vandløb kan have en særlig mørk farve, da det løber gennem skov. Det kan dog sagtens drikkes.

Øvre Fjellstul – Eriksbu (11 km / Normeret tid: 3.5 timer. Erfaret tid: 6 timer)

Den første del af dagens etape fra Øvre Fjellstul til Eriksbu minder om slutningen på gårsdagens: Under dig er jorden blød, og omkring dig er skoven tyk.

Efter at have passeret det gamle sæter ”Nystul” og det stadigt fungerende landbrug ”Åklie” går turen dog brat opad mod Nystulnuten og Eriksbu.

Har man ikke allerede spist frokost, så er passet mellem Nystulnuten og Klovnuten et perfekt sted at gøre det. Med en fremragende udsigt til Hardangervidda mod vest og Eriksbu mod øst kan maden nydes med sikkerhed om, at dagens mål er indenfor rækkevidde.

Er fiskestænger en naturlig del af udstyrspakken, når du tager på vandretur (og har du indhentet fisketilladelse) skulle søen ”Åklitjønnan” være særligt hensigtsmæssig at fiske i. Og så ligger Eriksbu endda lige ud til vandet.

Netop derfor er det svært at komme udenom et iskoldt bad efter ankomst til Eriksbu. Med bløde sofaer, et separat anneks til overnatning og solcellepanel til USB-opladning af telefoner og andre elektroniske enheder er Eriksbu bestemt en af de mere komfortable og veludstyrede ubetjente DNT-hytter.

Eriksbu – Numedal Kro (15 km / Normeret tid: 6 timer. Erfaret tid: 5 timer)

På turen fra Eriksbu til Numedal Kro mærker man for alvor terrænets skiften fra fjeld til skov. Med lette rygsække kan de 15 kilometer og knap 750 højdemeter let tilbagelægges, hvis vejret og humøret er til det.

Har man god tid er der dog masser af søer, åer og stille skov at nyde undervejs.  

Numedal Kro er i skrivende stund lukket og har desværre ingen madservering eller overnatningsmuligheder, selvom det ville være skønt at afslutte turen til Blefjell med noget koldt eller varmt at drikke og måske en bid mad. Kroens parkeringsfaciliteter kan dog sagtens benyttes. Undertegnede afgik fra Eriksbu kl. 8 om morgenen og ankom med bil til København omkring kl. 23

Læs artikel

Forlænget weekend i fjeldet

Forlænget weekend i fjeldet

I sol og slud mellem graner og højfjeld

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Nyttig viden

Terræn og afstand:

Selvom afstandene i Blefjell er korte (10-15 kilometer pr. dag), så er det kuperede og drivvåde terræn en udfordring – specielt i ydersæsonerne, hvor jord og vandløb er overmættede af regn og smeltevand. Hvad der på kortet var normeret til 4 timer, kom til at tage det dobbelte.

Lyse timer er dog der masser af i netop ydersæsonerne, og med rigelig pause og lune hytter at komme frem til burde selv den mindst erfarne vandringsperson være i stand til at nyde Blefjell og det varierede terræn.

Fiskekort: Læs nærmere om fisketilladelse (fiskekort) i Numedal på inatur.no.

Kort med rute:

Ruterne i Blefjell er overordnet set godt markerede med DNT’s ikoniske røde T’er og pletter på træer og varder. Vi brugte kortet ”Sigdal-Rollag DNT Turkart”. Find kort her...

Desuden gik vi med en Garmin e-trex 30 for at kunne tracke gennemsnitshastigheder samt markere hytter og landemærker. Alle relevante koordinater kan findes på https://ut.no.

Rent navigationsmæssigt er GPS dog ikke en praktisk nødvendighed.

Sæson

Ydersæsonerne (medio september til ultimo oktober samt medio april til primo juni) er ideelle til vandring i Blefjell. De store myggesværme, der kendetegner somrene, er borte, og fjeldet ligger stille - men vådt - hen.

Regn og sne kan forekomme i begge ydersæsoner, og varm samt vandtæt beklædning er afgørende for en god tur.

Lejrpladser og betalt overnatning

Overnatning: Den Norske Turistforenings (DNT) hyttenetværk er en unik mulighed for en blød seng, tørre støvler og ly for vind og vejr, hvis økonomien tillader det. På Blefjell ligger hytterne som perler på en snor – som skabt til en forlænget weekend. Se links til beskrivelse af de enkelte hytter og bookning af disse nedenfor.

Dag 1: Daggrøhytta: https://ut.no/hytte/10501/daggr

Dag 2: Øvre Fjellstull: https://ut.no/hytte/101389/vre-Fjellstul

Dag 3: Eriksbu: https://ut.no/hytte/10515/eriksbu

Prisen pr. person for én overnatning i hytterne for DNT-medlemmer er 270 norske kroner. I denne pris er brænde, gas og alle hyttens andre faciliteter inkluderet.

Kommer I som større gruppe anbefaler DNT, at I anmelder jeres ankomst via ovenstående links.

Man kan også ligge i telt i området omkring de enkelte hytter eller i det øvrige fjeld. Benytter man hytternes faciliteter, men sover i eget telt, forventes det, at man betaler for dette.

Se betalingsblanket på hytten.

Mad og vand på turen

Mad medbringes hjemmefra – ingen af de omtalte hytter har madudsalg. Overfladevand kan drikkes langt de fleste steder. Se nærmere omkring specifik drikkevandsopsamling på informationstavlerne i de enkelte hytter.

Transport

Egen bil til til Numedal Kro, nær Veggli.

Fly, bus eller færge til Oslo hvorfra der går bus til Veggli via Kongsberg.

Herfra taxi til parkeringspladsen ved Killingskaret, hvorfra der blot er et par kilometers gang til Daggrøhytta. Rollag og Veggli

Taxa kan kontaktes på: +47 91 37 47 53. Chaufføren ved præcis, hvor I skal sættes af.

Fra sidste hytte (Eriksbu) vandres direkte ned i dalen til Numedal Kro, og I kan være hjemme samme aften, I gik fra Eriksbu.

Log ind