3 pilgrimsture

Camino de Santiago i Spanien, Via Francigena i Italien, og Jesus Trail i Israel

Pilgrimsvandring er en oldgammel tradition, der stadig lokker med velanlagte stier gennem smuk natur samt mulighed for fordybelse. Middelalderlandsbyer, legender og seværdigheder binder hele oplevelsen sammen til en rejse, der nærer krop og sjæl. Vi kigger nærmere på tre kortere strækninger, som alle egner sig til en forlænget weekendtur sidst på året.

shutterstock_631960889-zumm.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 23. jun 2023

Pilgrimsvandring er en oldgammel tradition, der stadig lokker med velanlagte stier gennem smuk natur samt mulighed for fordybelse. Middelalderlandsbyer, legender og seværdigheder binder hele oplevelsen sammen til en rejse, der nærer krop og sjæl. Vi kigger nærmere på tre kortere strækninger, som alle egner sig til en forlænget weekendtur sidst på året.

Via Francigena i Italien

Vejen til Rom

Via Francigena er en oldgammel pilgrimsrute, der fører til Rom og siges at have startet i engelske Canterbury. Den mest berømte strækning er dog den del, der kommer fra Frankrig; deraf navnet, der betyder ’Vejen, der kommer fra Frankrig’.

Der er nok kilometer på ruten til at holde pilgrimsvandreren travl i flere måneder, men det er også oplagt at snøre støvlerne til en mindre del af ruten – for eksempel den del, der går mellem de forfærdeligt charmerende toskanske byer San Gimignano og Siena; en rute på i alt 50 kilometer.

Bakketopsby og vinmarker
Det er svært at forestille sig et mere fortryllende sted at starte end den middelalderlige bakketopsby San Gimignano, der er berømt for sine firskårne stentårne, der rejser sig over hyggelige pladser og snævre gyder.

Uden for bymurene slynger stien sig gennem kuperede landskaber med vinmarker i hjertet af chianti-regionen. Her er rigeligt med middelalderbygninger langs ruten, der følger små grusveje og endnu mindre stier til Monteriggioni, der er som flået direkte ud fra et eventyr med muren, der omgiver byen. Inde bag murene venter hyggelig overnatning.

Turen videre til Siena følger små brostensbelagte veje gennem skov, går forbi ruinerne efter middelalderlandsbyen Cerbaia og videre til Siena, hvor det oplagte sted at slutte er den smukke, stemningsfulde centrale plads Piazza del Campo. Her har du har gjort dig mere end fortjent til at forkæle dig selv på en af de skønne caféer.

Transport: Flyv retur til Firenze for omtrent 900 kroner. Her fra går der lokal bus til San Gimignano og tilbage igen fra Siena. Tjek www.sienamobilita.it

Overnatning: Der er pilgrimsovernatning på den centrale plads midt i lille, stemningsfulde Monteriggioni. I San Gimignano er det af og til muligt at få en særlig pilgrimsrabat på små herberger.

Info: Læs mere om ruten og find kort på www.viefrancigene.org. Vil du have et mere personligt indblik i, hvordan det er at vandre turen samt masser af billeder og links til overnatning, så tjek www.anitaraftery.blogspot.com.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 422448364 Prot

Jesus Trail i Israel

I Jesus’ fodspor

Jesus tog ikke bussen, som de fleste besøgende i Israel gør i dag. Nej, han vandrede, og på Jesus Trail kan du gøre det samme. Den 65 kilometer lange sti, som de fleste gennemfører på fire dage, følger nemlig i Jesus’ fodspor gennem hans gamle hjemegn, Galilæa, i det nordlige Israel. Det var her, den historiske Jesus voksede op, og det var de områder, han vandrede rundt i.

Stien starter på en brostensgade tæt på markedet i Nazareths gamle bydel og slynger sig gennem Galilæa til slutpunktet i Kapernaum, hvor Jesus yndede at prædike for sine disciple. Mens der selvfølgelig er tale om en vandrerute, hvor man kommer tæt på landskaberne undervejs, så er der i høj grad også tale om en tur gennem bibelhistorien og de mange fortællinger, der knytter sig til området.

Der er en række historiske seværdigheder, og allerede otte kilometer efter rutens start når man Zippori National Park. Her er et romersk amfiteater, en korstogsborg fra den tidlige middelalder, synagogen og en gammel romersk villa med mosaikgulve, der viser scener fra den græske vinguds, Dionysos’, liv.

Så er der for øvrigt også nogle, der mener, at det var her, Jomfru Maria voksede op. For selvfølgelig smelter historie, fortællinger og myter sammen i det her område. På stien bliver man konstant mindet om den historiske og religiøse kontekst – snart venter for eksempel Kana, hvor Jesus ifølge biblen udførte sit første mirakel og lavede vand om til vin.

Mount Arbel og Geneserat Sø
Ruten følger små vandrestier og resterne af gamle romerske veje, hvor de gamle sten stadig ligger. Man vandrer gennem arabiske og jødiske landsbyer på ruten, som blev åbnet i 2009. De bidrager til fortællingen om Israel, og et indblik i de forskellige folkeslag, der kalder området deres hjem.

Der er fine landskaber undervejs, og som dagene går, bevæger man sig gennem gold klippeørken, frodige dalstrøg, skyggefulde olivenlunde og fine klippebjerge. Hen mod slutningen af turen vandrer man op på Mount Arbel, der har status som nationalpark.

Her fra er der udsigt til Golanhøjderne, og under én ligger Geneserat Sø, som er verdens lavest beliggende ferskvandssø. Vandspejlet ligger i bizarre 214 meter under havets overflade. Rutens sidste stræk fører blandt andet én gennem en dal overstrøet med Johannesbrød og til landsbyen Magdala, der anses for at være Maria Magdalenes hjemby, inden ruten slutter ved Kapernaum.

Det, der i dag er ruiner, var engang en fiskerlandsby, og optræder adskillige steder i Biblen; Jesus helbredte blandt andet flere folk her. Om man tror på det eller ej, så er det et passende sted at slutte en tur på en nyere anlagt pilgrimsrute. For ligesom på andre pilgrimsruter handler det ikke om at være troende eller ej. Det handler om at vandre. Om fordybelse. Indblik. Oplevelser.

Transport: Flvv retur til Tel Aviv fra omtrent 1400 kroner og hop på toget fra lufthavnen til Haifa. Det tager under halvanden time. Tjek www.rail.co.il. Stå af i Haifa og tag bussen fra stationen til Nazareth, hvor stien starter.

Overnatning: Undervejs på stien er der mulighed for at overnatte i alt fra guest houses over hoteller til økologiske landbrug. Du kan også overnatte på sovesale med andre pilgrimsvandrere. Det koster omtrent 150 kroner inklusiv morgenmad. Find en fuld liste over overnatningsmuligheder på www.jesustrail.com.

Info: På www.jesustrail.com finder du al den information, du har brug for. Du kan således finde mere om transport, overnatning, de forskellige strækninger på stien, seværdigheder og meget mere.


 

shutterstock 116226094 Pedr

Camino de Santiago i Spanien

Tag en bid af Caminoen

Caminoen til Santiago de Compostela behøver næppe den store introduktion. På et kontinent overstrøet med pilgrimsruter ligger den solidt i førerfeltet som den mest kendte og mest populære. Stien var allerede populær i det middelalderlige Europa, men i dag er det ikke bare de troende, der traver – det er vandrere af alle støbninger, i alle aldre, med hver deres motiv, hvad enten målet er vandringen i sig selv, eller der er et spirituelt aspekt.

Og uanset, hvad man er på jagt efter, så venter der gode oplevelser, selvom man ikke tager hele ruten i et hug. Her er masser af små strækninger, der gør sig godt til en kortere tur; en smagsprøve, en kort pause fra hverdagen, en stund til fordybelse.

Apostle og kranier
Start for eksempel i Pamplona og gå den 45 kilometer lange tur til Estella på en weekend. Eller tag dig bedre tid og brug tre til fire dage på turen. Fine Pamplona er i sig selv et besøg værd, men snart vandrer du ud af byen på stier og småveje, gennem parker, ud i en smal dal og op til landsbyen Cizur Menor.

Her er der mulighed for turens første caféstop plus et besøg i en kirke fra 1200-tallet, inden dagens største stigning op til højdedraget Alto du Perdon. Kort inden toppen passerer man Fuente Reniega.

Ifølge legenden var det her, en udmattet, dødtørstig pilgrim blev fristet af djævlen, men han modstod og blev belønnet i form af en apostel, der dukkede op forklædt som pilgrim og viste ham vej til kilden. På toppen er der desuden statuer af fortidens pilgrimme.

Atlanterhavsbassinet ligger nu bag dig, og forude ligger marker. Stien bølger let op og ned. Middelalderbyen Uterga har klassiske, hvidvaskede huse, og i San Juan Bautista-kirken i Obanos kan man se Guillermos kranie støbt i sølv. Guillermo var en hertug, der gik pilgrimsruten med sin søster Felicia.

Hun forsøgte at overtale ham til at efterlade hende til et eneboerliv, men da han nægtede, og da hun ikke ville drage tilbage til Frankrig med ham, dræbte han hende. På sin anden rejse til Santiago stoppede Guillermo i Obanos, hvor det siges, han græd til sin død.

Et par kilometer senere, små 25 kilometer fra Pamplona, venter Puente la Reina; et populært sted at overnatte. Byen er opkaldt efter broen af samme navn, som vel sagtens er den mest kendte bro på hele ruten til Santiago.

1000 års fodspor
Ruten bliver mere kuperet på den næste strækning og stiger og falder sammenlagt små 1000 meter i løbet af de næste små 22 kilometer til Estella. Omgivelserne er mere fredelige med Pamplona længere bagude, og stien skærer sig gennem opdyrket land.

Små landsbyer indbyder til kaffepauser. Cirauqui har en vis middelalderlig charme, og den gamle romerske vej, der fører videre, er flankeret af ranke cyprestræer. Der er en lille kirke fra 1200-tallet i Lorca, og mellem Lorca og Villatuerta minder ruinerne fra et pilgrimshus, der blev bygget i 1066, én om, at man følger i tusinde år gamle fodspor på stien her.

Estella er med sine 14.000 indbyggere lidt større og har masser at byde på, men det er her, vi stopper den her rute. Har du mere tid til rådighed, er det dog ligetil at fortsætte – der er stadig tre til fire ugers vandring til Santiago.

Transport: Flyv retur til Pamplona for omtrent 2000 kr. Busturen fra Estella tilbage til Pamplona tager blot en times tid. Tjek www.laestellesa.com

Overnatning: Det er oplagt at overnatte på albergues og refugios, der udelukkende er til pilgrimme. De varierer fra sted til sted, men du kan få et bad, der er ofte internetadgang, og der er et køkken i de fleste. I byen vil der også ofte være steder, der serverer en pilgrimsmenu.

Info: www.caminoadventures.com har detaljerede beskrivelser af ruten, seværdigheder, overnatning og spisesteder undervejs. På www.santiagopilgrimme.dk finder du masser af information om Camino Francés, som vi har beskrevet en del af her, samt andre pilgrimsruter og praktiske oplysninger.

Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca

Find din næste tur her


Ruteforslag
Drei Zinnen

Drei Zinnen

Ruteforslag
Camino dos Faros i Spanien

Camino dos Faros i Spanien

Priser fra 3.595,-
Fællesture
GR 221 Mallorca

GR 221 Mallorca

Andre spændende artikler


Hvad? Man kan vandre på de Kanariske Øer!

Hvad? Man kan vandre på de Kanariske Øer!

Topfeber på Tenerife

Topfeber på Tenerife

Tre vandrere på ekstremt lange ture

Tre vandrere på ekstremt lange ture

Log ind