Vandring i Toscana

Vinmarker & middelalderbyer

Toscana er ikke blot renæssances fødested i Italien. Toscana er spækket med spændende kultur, idylliske byer, museer i verdensklasse samt mad og vin i samme dur, området er også perfekt til vandreferien, hvad enten du er til dagsture ved middelalderlandsbyer, pittoresk kystvandring, byvandring med fokus på kulturen eller dagevis med fred, ro og ensomme landskaber omgivet af vinmarker og olivenlunde.

shutterstock_71048602_Petr-.jpg
Skrevet af: Tore Grønne
Opdateret den 22. jun 2023
Læst af: 7321

Toscana er ikke blot renæssances fødested i Italien. Toscana er spækket med spændende kultur, idylliske byer, museer i verdensklasse samt mad og vin i samme dur, området er også perfekt til vandreferien, hvad enten du er til dagsture ved middelalderlandsbyer, pittoresk kystvandring, byvandring med fokus på kulturen eller dagevis med fred, ro og ensomme landskaber omgivet af vinmarker og olivenlunde.

Chianti Classico 

– Fred mellem Firenze og Siena

Det er utroligt, at man kan finde så meget fred og ro mellem to af Toscanas vel nok fineste byer, Firenze og Siena. Ikke desto mindre er det netop, hvad man finder på vandreruten Chianti Classico, der snor sig gennem overraskende øde landskaber mellem de to byer.

Store dele af den 75 kilometer lange tur går således gennem store, uopdyrkede landskaber, og selvom det ofte går op eller ned, så er turen ikke yderligere krævende.

Du følger skiltene, der er markeret ’00’ og udstyret med rutens symbol, den karakteristiske sorte hane, Gallo Nero, og snart er de travle gader og åbne pladser i Firenze en saga blot, som du er omgivet af typiske chianti-landskaber med pittoreske stenhuse, sirligt anlagte vinmarker og cypresser, der lader til at våge over landskaberne, høje og ranke.

Der er langt fra overbefolket på stien, men du kommer gennem små landsbyer med overnatningsmuligheder, drikkefontæner på dovne torve, vinbutikker og restauranter. Stien er i god stand, af og til endda med asfalt, langs den gror der alt fra blåbær og oregano til kastanje- og nåletræer, der er vinmarker, olivenlunde, og så er der de gamle bygninger, der minder én om, at området har en lang, rig historie.

Undervejs stifter du således bekendtskab med klostre tilbage fra det 8. århundrede med tilhørerne kirker, som du dog ikke altid skal regne at kunne kigge inden for i, med mindre du da lige kommer forbi til søndagsmessen.

Der er gamle stentårne, der af og til kunne trænge til en kærlig hånd, men på den anden side bidrager deres lettere forfaldne tilstand til følelsen af at vandre gennem et landskab, hvor der er masser af historie og kultur at dykke ned i.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

shutterstock 56437945-tommi

Afstikker til Greve

Der er adskillige steder, hvor du kan tage afstikkere ned fra ruten og besøge byer langs vejen, og Greve in Chianti er en af dem, du virkelig bør overveje at besøge, selvom den ligger små to timer fra hovedstien.

Greve kunne også være et alternativt sted at starte eller slutte turen, hvis du vil gå lidt kortere, da den 31 kilometer syd for Firenze og 42 kilometer nord for Siena. Sideturen derned er smuk, og selve Greve er det samme med en finurlig, trekantet plads omgivet af søjlegange, butikker (ja, du kan finde rigtig god vin her!), dyrere hoteller og masser af leben.

Undervejs på Chianti Classico er der ellers udsigt til Monte Amiati, og man kan ane, den vulkanske fortid på bjergets form. Stien går for det meste oppe i landskaberne, under dig ligger vinområderne i berømte Chianti, og der er udsigt over Valdarbo-dalen med Pratomagno-bjergene i baggrunden.

Alt i alt finder du en fredelig vandrerute i et område, hvor du før og efter turen vil have rig mulighed for at udforske den rige kulturhistorie i Firenze og Siena.

shutterstock 71441794 Liane

Hvordan kommer jeg til og fra ruten?
Chianti Classico starter 13 kilometer uden for Firenze, i Donato in Collina, og der går busser fra hovedterminalen i Firenze her ud. Vil du kun gå en del af turen, går der også direkte busser til Greve og Castelina. Vandreruten slutter ved busterminale Due Ponti i udkanten af Siena. Her fra er der busser ind til centrum.

Hvor lang tid skal jeg bruge?
Ruten er på 75 kilometer og regn med, at det tager godt 20 timer at vandre hele turen, ikke inkluderet pauser. Normaltiden til at vandre turen er cirka fem dage, men du kan sagtens skrue op og ned for tempoet, som det passer dig.

Hvor sover jeg?
Der er hostels, private værelser og bondegårdshuse langs selve ruten, og strejfer du væk fra den, finder du en lang række hoteller og villaer. Sidstnævnte kan nogle gange være nødvendigt, da dagsdistancerne kan blive rigtig lange – der er helt op til syv en halv times vandring på den første dag, hvis du ikke slår et smut væk fra ruten.

Hvad med mad?
Overnatningssteder undervejs vil for det meste være I stand til at smøre dig en madpakke, som du kan tage med ud på stierne. Sørg også for at tage vand med ud på stierne, da der ikke er meget at komme efter uden for de små landsbyer, hvor du skal huske, at de kan have en tendens til at holde lange frokostpauser, hvor der er lukket og slukket. Pak godt med snacks i rygsækken.

Hvor bliver jeg klogere?
Du kan finde en detaljeret beskrivelse af turen i Walking in Tuscany – A Walking Guide fra Cicerone, som du kan købe på www.opdagverden.dk/bogshop.
Du finder kort over området på www.kompass-italia.it. Det er kortene med numrene 660 og 661, du har brug for.

Flybilletter x2: 2500 kroner
Billeje/transport: 1650 kroner
Overnatning x7: 2000 kroner
Madbudget: 2000 kroner

I alt: 8150 kroner

I alt per person: 4075 kroner 


shutterstock 65051794 Maugl

I pilgrimmenes fodspor

Via Francigena var engang for 1000 år siden vejen, som pilgrimme tog fra Canterbury til Rom. Synes du, det lyder lidt langt, så kan du heldigvis nøjes med at vandre på den del af den, der går gennem Toscana, og her er det oplagt at starte i smukke Lucca, er i sig selv bør være et stop på enhver rejse til Toscana.

Byen er omgivet af en velbevaret renæssancemur, og inde bag den finder man en velbevaret by, der i sin tid blomstrede op som en handelsstation på pilgrimsruten. I dag er der stadig fine paladser og palæer, smukke kirker, gamle pladser, hyggelige gader og tonsvis af atmosfære.

Biler parkerer uden for bymuren, og da der er temmelig travlt på gaderne herude, er det en udmærket mulighed at tage lokaltoget de 18 kilometer til Altopascio. Det tager blot et kvarter.

Herfra er der omtrent 100 kilometer til Siena, som måske kan være lige rigeligt, men det gode er, at det er muligt at hoppe af og på ruten, hvor end du lyster (du er jo nok alligele ikke kommet trampende fra Canterbury), da der er busser mellem mange af de små byer. Stien er af og til asfalteret, men ofte er der tale om stier uden trafik.

Snart er du i vinland, omgivet af druer, og du passerer gennem små, charmerende landsbyer inklusiv et af højdepunkterne på den lange liste over fascinerende landsbyer i Toscana, San Gimignano (se boksen ’Dagstur ved Middelalderens skyskrabere’).

Herefter er landskabet, som det man kender Toscana med de bløde bakker, og i Colle di Val d’Elsa er der stadig godt gang i den gamle kunst, glaspusteri. Ved slutningen af ruten venter Siena, der er mere end en værdig afslutning, uanset hvor langt du har gået.

Find vej på italiensk

Ruten er ikke altid markeret lige godt, men du kan købe bogen Guida alla Via Francigena. Det er en guidebog, der er på italiensk, men vi har ladet os fortælle, at kortene i bogen er meget detaljerede, og at man kan få en del ud af bogen, selvom man ikke taler et ord italiensk. Du kan finde den på Amazon.


shutterstock 79022389 Rechi

Dagstur ved Middelalderens skyskrabere

Det bliver bare ikke meget mere middelalderligt end i San Gimignano. Allerede flere kilometer fra byen, der ligger smukt placeret på toppen af en rund lille bakke, kan man se tårnene, byen er så kendt for. Inden du kommer inden for i byen, passerer du bymuren, der omkranser hele San Gimignano, der stammer tilbage fra det 3. århundrede før vores tidsregning.

Herinde finder du middelalderlige kirker med renæssancekunst, fire hyggelige hovedpladser, krogede gader med butikker og selvfølgelig tårnene, der giver byen sit helt eget præg.

I det 13. århundrede husede byen ikke færre end 72 tårne, som lokale familier byggede som opbevaringstårne, nogle blev brugt som fængsler, og der var selvsagt en god portion prestige involveret i tårnene – ’mit-tårn-er-højere-end-dit-tårn’-du ved. I dag står der 14 tårne tilbage, og di kan komme op i det ene og nyde udsigt over land og by.

Det er nemt at bruge nogle timer på at udforske San Gimignano, men det er også værd at vandre en tur ud på de små veje og stier, der omgiver byen.

Når du kommer herud, finder du oliventræer, vinmarker, marker med solsikker og cypresser, der skaber en perfekt forgrund til middelalderbyen, og du kan sagtens bruge det meste af en dag på at gå den tur ud i omgivelserne til Castelvecchio fra det 12. århundrede – et enormt ruintårn, der ligger ved siden af en række ødelagte stenhuse. 


shutterstock 1127478 Keith-Byvandringer i Siena og Firenze 

Der er god mulighed for at være aktiv i Siena og Firenze og få nogle kilometer i benene, mens et par af Italiens fineste byer åbenbarer sig for dig. Her er historiens vingesus næsten til at tage og føle på, og Toscana er trods alt fødestedet for den italienske renæssance, og det er her så store personligheder som Dante, Michelangelo, Galilei, Amerigo Vespucci og Leonardo da Vinci havde hjemme.

Den kulturarv fornægter sig ikke, der er masser af museer og arkitektur at komme efter, og du skulle være garanteret trætte ben, når vinen bliver serveret til maden om aftenen.
Find en beskrivelse af en byvandring i Siena på www.puravacanza.com/it/ideas/Siena_City_Walk


shutterstock 62633977 Maugl

De 5 uundgåelige kystbyer

Den er langt fra en overraskelse, men den er stort set umulig at komme uden om – vandreturen mellem de fem kystbyer, der er kendt som Cinque Terre.

Her er langt til vinmarkerne inde i landet, men til gengæld er der lagt op til vandring på gamle stier i et spektakulært, stejlt kystlandskab, hvor de farverige landsbyer med de sejle gader og pastelfarvede huse, der synes at ligge på nakken af hinanden, ikke synes at kunne være placeret mere smukt over vandet, under bjergene.

Her er masser af vandrestier, masser af fantastiske udsigter, men der er også masser af mennesker, så leder du efter fred og ro, skal du nok kigge andetsteds.
Læs mere på www.cinqueterreonline.com.

 

Italien

Gå med alle dine sanser gennem Sydtyrols pausebrydende bjerglandskab, tag en forfriskende dukkert i den kølige Gardasø efter en varm dag, bestig de smukke italienske alper, smag på det fantastiske køkken i Piemonte og slap af på en hvid sandstrand i Syditalien! Der er noget for enhver smag!

Find din næste tur her


Priser fra 2.795,-
Fællesture
Vandring i Toscana

Vandring i Toscana

Ruteforslag
Drei Zinnen

Drei Zinnen

Priser fra 8.998,-
Ture på egen hånd
Det ukendte Sicilien - Etna og Stromboli

Det ukendte Sicilien - Etna og Stromboli

Andre spændende artikler


På pilgrimsrejse

På pilgrimsrejse

Vandring i hjertet af Dolomitterne

Vandring i hjertet af Dolomitterne

Vandring i Italien

Vandring i Italien

Log ind