Du er her:

Island

Læs artikler, guider og nyheder om outdoor og vandreture på Island


Dyk ned i inspiration til de bedste vandreruter, hvad end der er tale om nye og forholdsvis ukendte vandrestier eller vandring på veletablerede klassikere, og tag det første skridt mod nye oplevelser i Island. 

Læs info og fakta om Island


Info og fakta om Island

Island er fantastisk smuk natur, der blandt andet inkluderer gletschere, bjerglandskaber, vandfald, nordlys og fascinerende lavalandskaber. Island er vulkansk og geotermisk aktivitet, ren luft, vand og rene råvarer.

Island er fantastisk smuk natur, der blandt andet inkluderer gletschere, bjerglandskaber, vandfald, nordlys og fascinerende lavalandskaber. Island er vulkansk og geotermisk aktivitet, ren luft, vand og rene råvarer.

Man kan finde en særlig ro og stilhed i landet, men samtidig er der mulighed for at opleve det pulserende natteliv i Reykjavik. Derudover er der et utal af spændene friluftsaktiviteter som for eksempel hvalsafari, snescooterkørsel, riverrafting, jeepsafari og vandreture.

På grund af landets enorme naturlige energiressourcer er Island kendt for at være et af de reneste steder på jorden. De fleste indbyggere forsynes med billig og forureningsfri opvarmning, der stammer fra den geotermiske aktivitet i undergrunden. De mange elve udnyttes ligeledes til at fremstille billig elektricitet ved brug af vandkraftværker.

Udover at forsyne Island med energi bruges de varme kilder også af såvel islændinge som turister til at bade i. Særligt omkring hovedstaden findes en række varme kilder, hvor man i stor stil kan nyde et forfriskende bad. Selv med lave lufttemperaturer er vandet altid ca. 29 grader varmt, og det er selvsagt en helt speciel oplevelse at bade i en varm kilde, som den levende undergrund selv opvarmer.

Overalt bliver det gamle blandet med det nye. Islændingene er stolte over stadigvæk at tale de gamle vikingers sprog, men de lever så sandelig ikke i fortiden. Deres højtelskede gamle arv lever videre i harmoni med de fleste spændende nyskabelser fra kunstens og kulturens verden i dag. Den forfriskende blanding af lokal, traditionel og moderne, kosmopolitisk kultur giver Island en femtoning, der helt sikkert vil tilfredsstille enhver smag.

Også Reykjavik er en hovedstad fyldt med kontraster. Små huse beklædt med bølgeblik ved siden af futuristiske glasbygninger; førsteklasses faciliteter ligger minutter fra barsk vulkansk terræn, og international indflydelse blandes med islandske nationale traditioner og skaber en unik kultur, hvor det gamle omfavner det nye.

Hovedstaden i Island er Reykjavik. Den er placeret i det sydvestlige hjørne af øen. Af andre større byer kan nævnes Akureyri i nord og Seydisfjördur i øst, hvor færgen fra Danmark lægger til.
Med fly ankommer man til Keflavik, der ligger 50 km fra Reykjavik.

Hvornår skal jeg rejse til Island?

Højsæsonen for rejser til Island er maj-august. Dette er den varmeste periode og vejene ind i højlandet bliver åbnet for kørsel.

På denne årstid gør midnatssolen, at der er lyst næsten døgnet rundt. Om vinteren er der ikke meget dagslys, hvilket til gengæld også betyder, at der er god mulighed for at se de smukke surrealistiske nordlys danse over himlen.

Om vinteren er det desuden lettere at finde en billig rejse til Island.

Hvis man er til mange friluftsaktiviteter, vil det være bedst at rejse fra forår til efterår. Vil man på et weekend-ophold og opleve kulturen, den gode mad og bade i de varme kilder kan man sagtens tage til Island om vinteren.

Rejsen til og fra Island

Man kan rejse til Island med fly eller færge. Der flyves fast flere gange om dagen, så man kan altid finde en afgang der passer én. 

Rejsen rundt i Island

I Island er der gode muligheder for at leje biler. Mange foretrækker firehjulstrækkere, idet vejenes standard varierer ,og med en firehjulstrækker kan man desuden køre i højlandet, hvor normale personbiler ikke kan komme frem. 

Rundt om Island går der en 1340 km. lang hovedvej, rute 1, der er farbar for normale personbiler om sommeren. Det inderste af øen, højlandet, er ufremkommelig om vinteren på grund af snemængderne på vejene, og disse veje bliver først åbnet til sommersæsonen, da smeltevandet om foråret gør vejene umulige at køre på.

Andre veje er også ofte lukkede på grund af sne. Derfor er indenrigsflyvning på denne årstid nødvendigt for at komme rundt.

Man kan også sejle til Island fra Hanstholm med Smyrilline. Her er der også mulighed for at tage sin egen bil med.

Der er en omfattende busservice til de fleste dele af landet og ind i højlandet såvel som et stort antal tilrettelagte busture. Reservation kræves ikke, og billetter kan enten købes på busstationen ellers hos chaufføren.

Log ind